Yahyalı Camii'nin Duvarlarında Usta Hattatın İzleri Var

Yahyalı Camii'nin Duvarlarında Usta Hattatın İzleri Var

Keçiören Belediyesi’ne bağlı Estergon Türk Kültür Merkezi’nde yer alan çini, tezhip, hat gibi Türk İslam sanat atölyeleri, bu alandaki başarılı sanatçıların eserlerini ziyaretçilerle buluşturmasına vesile oluyor.

16 yıldır hat sanatıyla uğraşan hattat Kadir Sakoğlu da 3 yıldır kalede yurt içi ve yurt dışından gelen konuklarla hat sanatının inceliklerini paylaşıyor ve gelen ziyaretçilere zaman zaman uygulamalı olarak gösteriyor.

Kalede yer alan atölyelerin konukları arasında üniversitelerin güzel sanatlar fakülteleri de yer alıyor.

"BAŞKANIMIZ SANATI VE SANATÇIYI DESTEKLİYOR"

17. Devlet Türk Süsleme Sanatlarında birincilik ödülünün de sahibi olan Kadir Sakoğlu yakında hizmete açılacak Yahyalar Merkez Caminin iç yazılarını düzenlemiş, Sakoğlu sanatıyla ilgili şu bilgileri paylaştı; "İyi bir eseri ortaya çıkma süresi yaklaşık 6 aydır... Ben eserlerimde zemini de boyayarak esere özgünlük katmaya çalışırım, hiçbir eserim bu nedenle diğerinin aynısı değildir. Işığı yansıtmayan müze camı ile tablolaştırdığım eserlerimde ateş isi ile arap zamkının eritilip dövülmesiyle elde edilen is mürekkebini kullanıyorum."

Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Süsleme Sanatları Sanatkarı ünvanı da bulunan Sakoğlu, bir hat ustasının yetişmesi süresinin ortalama 10 yıl olduğunun altını çiziyor, Keçiören Sanat ve Meslek Edindirme Kurslarında eğitmenlik yapan Kadir Sakoğlu Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak’ın sanatı desteklemesine de değinerek bu konuyla ilgili şunları söyledi; "KEÇMEK’lerde öğretmenlik yaparak yeni hat ustaları kazandırmayı amaçlıyor ve işlerin niteliğinin artırmak için kalede de atölye çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Başkanımız bizi bu alanda destekliyor ve biz de eserlerimizi ortaya koyarak bu eserleri değerli insanlara ulaştırma fırsatı yakalıyoruz. Geçtiğimiz günlerde Keçiören’de konser veren Mustafa Ceceli’ye hediye edilen eser benim ortaya çıkardığım bir eserdi."

Öğrencilerini yetiştirirken sadece sanatın inceliklerini anlatmadığını aynı zamanda ahlaki, felsefi, dini unsurlar konusunda da bilgi verdiğini ve böylece sanatın altyapısına zemin hazırladığını dile getiren Sakoğlu, Türkiye’de bu sanatın ustalarının sayısının 150 olduğunu, bunların sadece 5’inin Ankara’da bulunduğunu belirtti.

Hat sanatında Türkiye’nin yetiştirdiği usta isimleri ise Mehmet Özçay, Osman Özçay ve Davut Bektaş olarak sıralayan Kadir Sakoğlu Temmuz ayı içerisinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın organize ettiği yurt dışı programına katılacağını da sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile