Yalçin Açiklamasi '(3600 Ek Gösterge) Kamu Boyutu Ile Önemli Bir Reformist Yaklasim Olarak Degerlendiriyoruz'
Memur Sendikalari Konfederasyonu (Memur-Sen) Genel Baskani Ali Yalçin, “(3600 ek gösterge) Kamu boyutu ile önemli bir reformist yaklasim olarak degerlendiriyoruz. Ama bununla beraber iyilestirmeye açik alanlari var, gelistirilmeye açik alanlari var. Çalisma degersizlestirilmemeli ama gelistirilmeli” dedi.
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, memur ve memur emeklilerinin mali haklarini ilgilendiren 3600 ek gösterge düzenlemesini açikladi.
Cumhurbaskani Erdogan, yardimci hizmetler sinifindakiler de dahil olmak üzere ülkemizdeki 5,3 milyon kamu görevlisinin tamaminin, önümüzdeki yilbasindan itibaren bu düzenlemeden yararlanacagini açikladi.
3600 ek gösterge düzenlemesini Ihlas Haber Ajansi muhabirine degerlendiren Memur Sendikalari Konfederasyonu (Memur-Sen) Genel Baskani Ali Yalçin, “Ek gösterge düzenlemesi 5 milyon 300 bin insani içine almasi dolayisiyla bu açidan memnuniyet verici. Fakat tazminat yansitma oranlarinda da bazi iyilestirmeler yapilip yapilmadigina iliskin bilgi net olarak ortada olmadigindan kaynakli, memnuniyetsiz bir kitle söz konusu. Bu iyilestirmeye açik alanlar güçlendirilebilir anlamina geliyor. O yüzden çalismayi basli basina kiymetli buluyoruz. Uzun zamandir mücadele ettigimiz bir konu bu. Çalismayi önemli ve kiymetli buluyoruz, suan ki hali ile kapsayici bir çalisma olarak görüyoruz. Kamu boyutu ile önemli bir reformist yaklasim olarak degerlendiriyoruz. Ama bununla beraber iyilestirmeye açik alanlari var, gelistirilmeye açik alanlari var. Çalisma degersizlestirilmemeli ama gelistirilmeli” seklinde konustu.
“100 PUANIN KARSILIGI 20 TL, 600 PUANIN KARSILIGI 120 TL SEKLINDE”
3600 ek gösterge düzenlemesinin memur emeklilerine nasil bir etki yapacagini da açiklayan Yalçin, “Emekli maaslarinda ek göstergelere iliskin yükselmelere kaynakli olarak, emekli maaslarina dokunacagi kisimlar oldugu gibi tazminat oranlarina eger dokunursa oranin daha fazla etkileyecegi ve emekli ikramiyesini yükseltecegi bir zemin söz konusu. Bunu söyle ifade edeyim. Her 100 puanin karsiligi 19.78 yani 20 TL olarak sayin, 600 puan yükseltilmis ise 6 kere 20 yani 120 TL ilave bir maas iyilestirmesi demektir bu. Ayni zamanda bununla birlikte emeklilik ve diger kisimlara da etki ettigi için bazi çalisanlarda bu tip artislar maasta ilk basta eksi bakiye gibi görünebilir, bazilarinda ilave olarak görünebilir. O tamamen matematiksel bir islemdir ve teknik bir tartisma konusudur. O kadar detaya girecek degiliz. Ama 100 puanin karsiligi 20 TL, 600 puanin karsiligi 120 TL seklinde. Ama tazminat yansitma oranlarina da dokundugunuz zaman, oradaki her 5 puanin yükselmesi 3 bin 500 TL’yi bulan ve asan, emekli ikramiyesine dokunusa vesile oldugu gibi emekli maaslarindaki artisa da vesile oluyor” ifadelerini kullandi.
“ÇALISMADA BAZI ÖNERILERIMIZ TAMAMEN DIKKATE ALINMIS”
Çalismada önerilerinin dikkate alindigini gözlemlediklerini vurgulayan Yalçin, sunlari kaydetti:
“Çalismada bazi önerilerimiz tamamen dikkate alinmis. Mesela biz ek göstergesi olmayan memurlarin, ek gösterge sisteminin içine dahil edilmesi ve onlara da ek gösterge verilmesi konusunda bir teklifimiz vardi ve bunun 1500 puanin altinda olmamasi konusunda bir yaklasimimiz 20 puan da tazminat yansitma oraninin yükseltilmesi konusunda bir teklifimiz söz konusuydu, yardimci siniflar için. Baktik onlar da 600 puanlik bir ek gösterge ile sistemin içerisine dahil edilmis durumda. Bütün kamu görevlilerini kapsasin deyisimiz dikkate alinmis ve herkesin ek göstergesi 600 puan yükseltilmis durumda. Sadece 4 meslek grubu mu birinci dereceye yükseldiginde lisans ve ön lisans mezunlari 3600 olacak, yoksa tüm meslek gruplari mi olacak kisminda suan net cümle kuramiyorum çünkü ne cümle duyamiyorum. Açiklamanin bir kisminda vaatte bulunulan 4 meslek grubu gibi anlasiliyor. Diger kisminda ‘yok yok herkes için’ diye bir bakis açisi var. Hangisi oldugunu ancak taslagi gördügümüzde anlayabiliriz. Ama su bir gerçek herkesin ek göstergesinde belli artislar öngörülmüs durumda”
(Oguzhan Halil Özbek - Ibrahim Çakmak - IHA)