Yalçınkaya: 'Savcılar bağımsız olmalı'

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca düzenlenen Onur Günü etkinliğine katıldı, yargı bağımsızlığına dikkat çekti. Yalçınkaya, 'Yasama organını bu acil soruna el atmaya, bağımsızlığı güvenceye alınmış bir başsavcılığı tesis etmeye davet ediyoruz' dedi.

  Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya , Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ' nca düzenlenen Onur Günü etkinliğine katıldı , yargı bağımsızlığına dikkat çekti . Yalçınkaya , " Yasama organını bu acil soruna el atmaya , bağımsızlığı güvenceye alınmış bir başsavcılığı tesis etmeye davet ediyoruz " dedi . Yalçınkaya , Yargıtay Konferans Salonu ' nda düzenlenen " Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı 18 . Onur Günü " nün açılış konuşmasına yaptı .

Yalçınkaya , adaletin , demokratik yaşamın esasını teşkil ettiğini , gözden kaçırılmaması gerektiğini ifade ederek , " Hukuk devletinin oluşturulması , demokratik ve hukuki kuralların yerleşmesini sağlamakla yükümlü olan yüksek yargı organlarına yönelik siyasi partilerin politik çıkarlara dayalı beyanları , Anayasa ' da belirtilen güçler ayrılığı ilkesine aykırı olduğu gibi , kamuoyu önünde yargıyı ve kararlarını tartışılır konuma getireceği , saygı ve güveni azaltacağı tartışmasızdır " diye konuştu .

" Bağımsız ve tarafsız " yargı

Abdurrahman Yalçınkaya , hukuk devletinin en önemli unsurlarından birinin kuvvetler ayrılığı ve yargı bağımsızlığı olduğuna işaret ederek , " Yasama ve yürütme organı ile devlet ve toplumda etkili olan sosyal ve ekonomik baskı grupları karşısında bağımsız olamayan , söz konusu güçlerin doğrudan veya dolaylı denetimine veya etkisine açık olan yargı bağımsız değildir " dedi .

Anayasa Mahkemesi ' nin kararlarında " yargı bağımsızlığı " için " hukuk devletinin en önemli ögesi , olmazsa olmaz koşulu " değerlendirmesinde bulunduğunu hatırlatan Yalçınkaya , siyasi iktidarların , onunla hiyerarşik bağ içindeki bürokrasinin , doğrudan veya dolaylı olarak yönetimi veya etkisi altında olan bir yargının adil ve tarafsız karar veremeyeceğini belirtti .

Adalet Bakanı ve müsteşarının oy hakkında sahip olduğu , kendi sekreteryası , bütçesi ve binası bulunmayan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ' nun ( HSYK ) mevcut yapısının kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı olduğunu ve bunun da yargı bağımsızlığı ve teminatının önündeki en büyük engel olduğunu ifade eden Yalçınkaya , bu konunun Avrupa Komisyonu ' nun Türkiye hakkında verdiği ilerleme raporlarında dile getirildiğini söyledi .

" Siyasi Partiler Kanunu değişmeli "

Başsavcı Yalçınkaya Siyasi Partiler Kanunu ' nun değişmesi gerektiğine de dikkat çekti .

Kanunda yapılacak değişikliklerin siyasi partilerdeki lider oligarşisini ortadan kaldıracağını ve demokratikleşmeyi sağlayacağını belirtti .

" TBMM , Anayasa ' nın koyduğu kurallara sadakat göstermeli "

Yalçınkaya , anayasa değişikliğine ilişkin yaptığı değerlendirmelerde de anayasanın tarafsız bir biçimde hazırlanması veya değiştirilmesi için geniş bir katılımın sağlanması , toplumun her kesiminin görüş , düşünce ve eleştirilerinin alınması , tereddüt ve beklentileri giderecek bir yöntemin izlenmesi gerektiğini söyledi .

" TBMM yetkilerini kullanırken ve bu kapsamda anayasayı değiştirirken Anayasa ' nın koyduğu kurallara mutlak suretle sadakat göstermesi " gerektiğini ifade eden Yalçınkaya , " Anayasa ' nın koruma altına aldığı maddelerde değişiklik öngören veya Anayasa ' nın diğer maddelerinde yapılan değişikliklerle , koruma altına alınan maddelerin doğrudan doğruya veya dolaylı olarak değiştirilmesi , değiştirilmesinin teklif edilmesi Anayasaya aykırılık sonucunu doğurur " diye konuştu .

" Savcılar verdikleri zarardan sorumlu olmalıdır "

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya , savcıların Anayasa ve yasalardan aldıkları yetkiye dayanarak ceza soruşturmaları yürüttüklerini belirterek , soruşturmalarda " yasa önünde birey olarak tanınma hakkı , kanun önünde eşitlik hakkı , yetkili mahkemelerde yargılanma hakkı , keyfi tutuklamadan korunma hakkı ve adil yargılanma hakkının " uygulanmasının önemli olduğunu vurguladı .

Savcıların , devletin kurumları aracılığıyla yetki kullandığı sırada verdiği zararlardan sorumlu olması gerektiğini dile getiren Yalçınkaya , bu ilkenin vatandaş açısından " devlete ve devletin kurumlarına karşı yasal başvuru hakkını " ifade ettiğini söyledi .


CNN Türk
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile