Yalı Hayatı, Zenginle Fakiri Ayırdı

Yalı Hayatı, Zenginle Fakiri Ayırdı

Marmara Belediyeler Birliği'nde "Bir Antikacı Dükkanı Olarak İstanbul" konferansı veren Araştırmacı-Yazar Ekrem Işın, İstanbul'daki sosyal farklılıkların şehre kattığı kültürel zenginlikleri anlattı.

Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen 'İstanbul Dersleri ' ana başlıklı bilimsel eğitim programlarına 'Bir Antikacı Dükkânı Olarak İstanbul ' konulu konferansla devam edildi. Marmara Belediyeler Birliği'nin Eminönü'nde bulunan merkez binasında gerçekleştirilen programın açılış konuşmasını yapan Birlik Danışmanlarından Doç. Dr. Nail Yılmaz, İstanbul'un tarih boyunca birçok kültürel zenginliğe, sosyal gruba ve farklı milliyetlere tabi topluluklara ev sahipliği yaptığını, bu kültürel ve etnikfarklılıkların şehrin kimliğinin oluşmasında önemli katkılar sağladığını söyledi.

Araştırmacı Yazar Ekrem Işın sözlerinin başında, şehirde İstanbul'a özgü kültürel ve sosyal bir karmaşa olduğunu belirtirken, 'Avrupa'nın birçok şehrinde bunu göremezsiniz. İstanbul arkeolojik bir çalışma alanı gibi; bütün kültürler iç içe geçmiş durumdadır ' dedi. Işın, 'Bazen bir bardak, bazen bir çömlek insanı geçmişe götürür. Bazen de bir çeşme veya bir ağaç, insanı geçmişe götürür. İnsanı eskiye götüren bu değerler ne kadar önemliyse, İstanbul'un kültürel zenginlikle dolu olan her bir köşesi de ayrıbir değerde, ayrı bir lezzettedir ' şeklinde konuştu.

Ekrem Işın sözlerinin sonunda, 'İstanbul'da zenginle fakirin bir arada olması bir anlamda sosyal sigortaydı. Asırlarca süren bu toplumsal dayanışma Tanzimat'a kadar böyle gelmiştir. Ancak Tanzimat'la birlikte Boğaziçi'ne, yani yalılara zenginlerin kaymasıyla bu birliktelik çökmeye başlar ve İstanbul'un zenginleri halkın içinden kopar. Bu yönüyle Boğaziçi'ndeki yalılar zenginle fakiri ayırmış, sosyal çöküntünün temelleri atılmıştır ' diye konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile