Yalitimli Camlardan Dahi Sizan Kokuya Vatandaslar Çözüm Bekliyor

Yalitimli Camlardan Dahi Sizan Kokuya Vatandaslar Çözüm Bekliyor

Eskisehir’de faaliyet gösteren Kazim Taskent Eskisehir Seker Fabrikasi’ndan yayilan ve yalitimli camlardan dahi sizan koku için vatandaslar önlem alinmasini istiyor.

Eskisehir’in Seker Mahallesi’nde bulunan Kazim Taskent Eskisehir Seker Fabrikasi’nda üretimin artmasiyla birlikte yayilan koku çevrede yasayan vatandaslari rahatsiz ediyor. 5 Aralik 1933’te insaati tamamlanip açilan fabrikanin yaydigi kokuya bazi vatandaslar artik alisirken bazilari da yalitimli camlari kapali olsa dahi evlerinin içerisinde duyduklarinin altini çizdi. Bazi vatandaslarca, günümüzde günde ortalama bin 200 ton, yilda ise ortalama 150 bin ton seker ürettigi belirtilen fabrikanin, sehir merkezi disina tasinmasi gerektigini savunuluyor. Merkez Yeni ve Isiklar mahallerinde oturan bazi vatandaslar duruma tepki göstererek, sorunun çözümünü bekliyor.

"Eskisehirliler çekmek zorunda kaldi"

Tüketiciyi Destekleme Dernegi Genel Baskani Süleyman Bakal, koku hakkinda söyle konustu;

“Eskisehir’deki seker fabrikasinin kokusu onlarca yildir tartisilir, zaman zaman saman alevi gibi parlar ama bu koku kaybolunca bu konu gündemden düser. 1990’li yillarda seker fabrikasinin Alpu ilçesine tasinacagi gündeme gelmisti. Hatta o dönemin belediye baskani yer tahsis edecegini açikladi.

Ancak onlarca yildir Seker fabrikasinin kokusunu Eskisehirliler çekmek zorunda kaldi. Sorun mevcut imkanlarla mevcut uygulamayla çözülemiyor. Çözülemedigi de onlarca yildir kokunun devam etmesinden, halkin sikâyetlerinden, medyanin gündeme tasimasindan belli.”

"En uygun yer Alpu ilçesinin Isikören köyü"

Süleyman Bakal, 10 yil önce görüstügü fabrikanin üst düzey yöneticisinin kendisine aktardiklari hakkinda, “10- 12 yil önce zamanin üst düzey yöneticisiyle biz bu konuyla ilgili olarak bir görüsme yaptik. Bu görüsmede fabrikanin üst düzey yöneticisi seker fabrikasinin mevcut haliyle kokunun önlemeyecegini, seker fabrikasi buradan tasinmasi gerektigini, tasinmasi içinde en uygun yerin Alpu ilçesinin Isikören köyü oldugunu söyledi.

Köyü inceledigimizde de seker ekim alanlarina çok yakin bir bölge ve kiraç bir bölge. Ancak tabii bu ilgili makamlar tarafindan ince incelenmeli ve uygun yer tespit edilmeli. O arada gündeme gelen baska bir konuda seker fabrikasinin çok genis bir arazisi oldugunu, bu arazi münasebetiyle her yil çok yüksek miktarda emlak vergisi ödemek zorunda kaldiklarini, bunun da büyük bir gider olusturdugunu, dönemin üst düzey yöneticisi söyledi.

Biz seker fabrikasinin uygun bir yere tasinmasini, seker fabrikasinin da bosalacak mevcut arazinin turizm alani olarak kullanilmasini, kültürel faaliyetler için kullanilmasini öneriyoruz. Ayrica burada sembolik olarak gelecek kusaklara aktarmak için seker üretilebilir. Ülkenin sanayilesmesinin hafizasi korunabilir” diye konustu.



“Cami açmamiza gerek yok zaten koku içeriye giriyor”

30 senedir fabrikaya ayni uzaklikta ikamet eden Ali Himmet Baykul, yetkililerin soruna el atmasini istedi. Yalitimli camlardan dahi kokunun evine doldugunu söyleyen Baykul, “Bu koku sorunu herhalde 20 senedir var. Buna küspe kokusu mu diyorlar ne diyorlar bilmiyorum. Bundan çok rahatsiz. Bunun kokunun kaldirilmasini, yapilmasini istiyoruz. Normalde bu zamana kadar çoktan yapilmasi lazim ama ilgilendiklerini zannetmiyorum. Yani aksam saatlerinde böyle ahirda yatar gibi yatiyoruz geceleri. Ne zaman yapiyorlarsa bundan ne yapiyorlarmis bilmiyorum bir sey yapiyorlarmis. Kisin pancar alimlarindan sonra seker üretimine basladiktan sonra o küspe çikiyor herhalde o zaman basliyor. Cami açmamiza gerek yok zaten içeriye giriyor öyle böyle giriyor. Yani pencereler yalitimli olmasina ragmen yine giriyor. Igrenç yani eger bunu ilgilenmiyorsa yaziklar olsun” dedi.



“Kokuyu bir önlem almasini istiyoruz”

Sivrihisar-1 Caddesi’nde manavlik yapan esnaf Hümeyra Taskiran ise koku hakkinda söyle konustu;

“Seker fabrikasinin kokusunu hakikaten rahatsizlik veriyor. Aksam saatlerinde özellikle bayagi bir koku yayiyor. Sanirim orada olan bir havuzdan dolayi kaynaklandigini düsünüyoruz. Hepimiz rahatsiz bu konuda. Sehrin disina da tasinabilir bana göre fabrika. Asagi yukari bir 15 yildir zaten farkindayim biliyorum yani buradayim. Çok çok kötü bir koku oluyor ve onun haricinde de bu yalitimli pencerelere ragmen eve giriyor. Bu kokuyu bir önlem almasini istiyoruz. Çünkü çok kötü kokuyor.”

Kokuyu lagim kokusuna benzeten Mehmet Emin Kaptan, “Lagim kokusu gibi kokuyor. Çözüm isterim tabii sabahlar daha çok oluyor sisli havalarda” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile