Yalova Belediyesindeki Zimmet Davasinda Yeni Saniklar Için Ek Rapor Istendi

Yalova Belediyesindeki Zimmet Davasinda Yeni Saniklar Için Ek Rapor Istendi

Yalova Belediyesindeki zimmet davasinda mahkeme heyeti, dosyaya eklenen ve aralarinda eski Yalova Belediye Baskani Yakup Koçal’in da bulundugu yeni saniklar için bilirkisi raporu hazirlanmasi karari aldi.

Davanin 10’uncu celsesi 2. Agir Ceza Mahkemesinde görüldü.

Içisleri Bakanligi tarafindan Yalova Belediye Baskanligi tarafindan görevden uzaklastirilan Vefa Salman, durusmanin tamamlanmasini adliye bahçesinde bekledi. Eski Yalova Belediye Baskani Yakup Koçal, eski Baskan Yardimcisi Halit Güleç, dönemin Mali Hizmetler Müdürü Senay Reyhan Kas, dönemin Mali Hizmetler Müdürlügü personeli Resat Elgin ve diger saniklar da durusmada hazir bulundu. Celsede, 2009-2014 yillari arasinda gerçeklestigi iddia edilen 2 milyon 547 bin lira zimmet ile ilgili saniklar dinlendi.

"Beni kandirmis, bunu hazmedemiyorum"

Reyhan Kas, 2009-2014 yillariyla ilgili iddialara yanit verdi. Söz konusu dönemde Yakup Koçal ile toplanti gerçeklestirdikten sonra ödeme yapilacak kisilerin belirlendigini belirtti.

Resat Elgin’e ödemeleri gerçeklestirmesi talimatinin kendisinin verdigini söyleyen Kas, "Beni kandirmis. Bunu hazmedemiyorum. Ben açikçasi böyle bir sey yapabilecegini hiç düsünmedim. 1 milyon 153 bin usulüne göre yapilmis. 243 bini kendine almis. 33 yillik meslek hayatimda mesru olmayan hiçbir talimati vermedim. Yakup Koçal döneminde de o bana hiçbir zaman usulsüz bir ödeme talimati vermedi" ifadelerini kullandi.

"Mal varligim görev süremde yüzde 40 azaldi"

Eski Belediye Baskani Yakup Koçal ise, 2009’da göreve geldiginde belediyenin 42 milyon lira bütçesi varken 85 milyon lira da borcunun oldugunu ifade etti.

Bu nedenle belediyeyi icralarla daha da zarara ugratmamak adina ödeme yapilacaklari belirlediklerini ifade eden Koçal, "Reyhan Kas belediye baskanligim döneminde gelirdi. Burada haftalik hatta aylik ödeme planini belirler ve ödemeleri buna göre yapardik. Bazen müteahhitler gelip ödemelerini öne çekmemizi isterlerdi. Biz de gerekçelerini hakli bulursak onlara ödeme yapardik. Bazen ben müsait degilsem o dönemlerde özel kalem müdürlüklerimi yapan Orhan Çirak ve Aytaç Mutlu vasitasi ile de Mali Hizmetler Müdürü’ne ödeme talimati verirdim. O da bu talimatlar dogrultusunda ödemeleri yapardi. Hiçbir olayla ilgili benim usulsüz ya da yasa disi bir talimati olmadi. Benim belediye baskanligi yaptigim dönemde mal varligim yüzde 40 azaldi. Bu verdigimiz mal beyanlariyla da sabittir" diye konustu.



"Üzerine bulasan çamuru baskasina siçratarak kurtulamazsiniz"

Sanik Salman’in avukatinin Resat Elgin’nin zimmetine geçirdigi paralarin kendisine de getirilip getirilmedigi sorusuna tepki gösteren Koçal, bunun hakaret oldugunu savundu. Koçal’in avukati ise, "Üzerine bulasan çamuru baskasina siçratarak kurtulamazsiniz. Bununla ilgili suç duyurusu hakkimizi sakli tutacagimizi beyan ediyorum" dedi.

Saniklardan Bekir Bilgi’nin ifade verdigi sirada Resat Elgin ile arasinda gerginlik de yasandi. Mahkeme heyeti baskani taraflari uyardi.

Mahkeme heyeti, dava dosyasina eklenen yeni saniklar ile ilgili bilirkisi raporu alinmasina karar verirken durusmayi 7 Nisan 2023 tarihine erteledi.

"Umarim 7 Nisan’da karar verilir ve iade karari çikar"

Durusma sonrasinda gazetecilere açiklamada bulunan Vefa Salman, Yalova Belediyesinde kendilerinin bularak ortaya çikardigi suçun bir önceki yönetim döneminde de islendigini öne sürerek, söyle konustu:

"Bizden önce 5 yil geriye gidildi. Daha da gidilmedi. Belki daha önce baslamis. Bunun altini çizmek istiyorum. Geçen durusmada anca birlestirildi. Ne yazik ki algi anlaminda ’CHP mahkemeyi basti gibi’ bir algi olusturmaya çalisildi. O gün biz mahkeme salonunda yerimizi almistik. Daha sonra mahkeme heyeti gelmisti. Bugün bir anlamda dagin fare dogurdu. Bu davada söylenmesi gereken bir durum diye düsünüyorum. 3 kez bilirkisiye giden dosya bugün de ek bir rapor için tekrar bilirkisiye gitti. 2014 yili öncesiyle ilgili bir durum. Bizimle ilgili olan bir sey degil. Umarim 7 Nisan’a yetisir. 7 Nisan’da da karar verir diye bekliyoruz çünkü, 27 Subat’ta bizim uzaklastirilmamizin 3 yili doluyor. Dile kolay. Biz Yalova seçmeni, halkinin bize teslim ettigi belediyeyi yönetme, Yalova’ya hizmet etme görevinden uzaklastirildik. Siyasi olarak da 3 yildir görevimize iade edilmiyoruz. Sunu biliyoruz. Bu adalet bir herkese lazim oluyor. 2014 tekrarlanan seçiminde bir de suna inandik; bir de Allah’in adaleti var. Allah’in adaleti er ya da geç tecelli ediyor. Umarim 7 Nisan’da karar verilir ve iade karari çikar."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile