Yalova'da 'Akılcı İlaç Kullanımı Yalova Eylem Projesi'

Yalova'da "Akılcı ilaç kullanımı eylem projesi" kapsamında vatandaşŸlara tiyatro oyunu ile ilaçların israf edilmemesi gerektiğŸi anlatılacak.

İl SağŸlık Müdürü Ali DaşŸtan, gazetecilere yaptığŸı açıklamada, DoğŸu Marmara Kalkınma Ajansından (MARKA) doğŸrudan faaliyet desteğŸi almaya hak kazanan "Akılcı ilaç kullanımı Yalova eylem projesi" kapsamında akılcı ilaç kullanımını Yalova halkına tiyatro oyunu ile anlatacaklarını söyledi.
Türkiye'nin kişŸi başŸına ilaç tüketiminde ilk sıralarda yer aldığŸına dikkati çeken DaşŸtan, "Yapılan araşŸtırmalar yıllık 22 milyar dolarlık ilaç kullanımının olduğŸu ülkemizde 500 milyon dolarlık ilacın hiç kullanılmadan çöpe atıldığŸını göstermektedir. Bu veriler bile ülkemizde büyük bir ilaç israfının olduğŸunu göstermektedir. Akılcı olmayan ilaç kullanımı hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, ilaç etkileşŸimlerine, antibiyotiklere karşŸı direnç gelişŸmesine, hastalıkların tekrarlanmasına ya da uzamasına, yan etki görülme sıklığŸının artmasına ve tedavi maliyetlerinin artmasına sebep olmaktadır" diye konuşŸtu.
Bu sağŸlıksız durumun ve ilaç israfının önüne geçmek için Türkiye'de verilen mücadeleyle eşŸ zamanlı olarak Yalova'da da ısrarlı bir şŸekilde farkındalık faaliyetleri yaptıklarını belirten DaşŸtan şŸöyle konuşŸtu:
"Reçete Bilgi Sistemi (RBS) 2013 yılı kayıtlarına göre, özellikle antibiyotiklerin reçetelenmesi ve kullanılması izlendiğŸinde yüzde 35,5 olan Türkiye oranına kıyasla, ilimiz yüzde 25,02 oranıyla en düşŸük iller arasında yer almaktadır. Akılcı ilaç kullanımı konusundaki başŸarılı çalışŸmalarımız neticesinde ulaşŸtığŸımız bu oranla Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından plaketle ödüllendirildik. Ancak bu oranı Dünya SağŸlık ǖrgütünün öngördüğŸü oranlara düşŸürmek amacındayız. Bu amaçla Valimiz Sayın Esengül Civelek'in de büyük bir duyarlılık göstererek desteklediğŸi proje MARKA'dan destek almaya hak kazanmışŸtır. Akılcı olmayan ilaç kullanımının işŸlendiğŸi, komedi türünde, profesyonel ekip tarafından yazılarak sergilenecek bir tiyatro oyunu hazırlıyoruz. Türkiye'de ilk olacak böyle bir etkinlikle, tiyatronun eğŸlendirirken eğŸitmesi, görsel hafıza ve işŸitme ile vermek istediğŸimiz mesajların akılda kalıcılığŸının sağŸlaması yoluyla tüm Yalova halkına ulaşŸmayı amaçlıyoruz."
 
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile