Yalova'da Kanser Haftası Etkinliği

Yalova'da 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle seminer düzenlendi.

Sağlık İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen seminer Raif Dinçkök Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Seminere katılan Yalova Valisi Esengül Civelek, kanserin halk sağlığına tehdit oluşturduğunu belirtti.

Vali Civelek, ''Kanser halk sağlığını tehdit eden en çok ölüme sebep olan hastalıktır'' diyerek, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre kanser oranlarında artış gözlemlendiğini anlattı.

Erken teşhisle kanserde tedavinin mümkün olduğunu ifade eden Civelek, ''Bu neden bilinçlenmemiz ve düzenli sağlık kontrollerimizi yaptırmamız gerekiyor. Sağlık Bakanlığı kanserle ilgili önemli çalışmalar yapmaktadır'' diye konuştu.

Araştırma Bilgi Sistemleri Sağlık Geliştirme ve Halk Sağlığı Şube Müdürü Erhan Dinler de 'Genel Kanserler' konusunda bilgilendirme yaptı.

Dinler, kanserin, hücrelerde kontrolsüz olarak ve sürekli çoğalmaları sonucu oluşan, tedavi edilmediğinde yakındaki ve uzaktaki organlara yayılan bir hastalık olduğunu söyledi.

Kanserin birçok nedeni bulunduğuna dikkat çeken Dinler, ''Sigara, alkol, yanlış beslenme, hareketsiz yaşam, radyasyon kansere neden olan etkenlerin başında geliyor. kanser tedavisinde cerrahi, radyoterapi, kernoterapi, hormonoterapi ve immünoterapi başlıca tedavi yöntemleridir'' dedi.

Halk Sağlığı İl Müdürü İbrahim Dedecan ise kanserde erken teşhisin önemini hatırlatarak, şöyle devam etti:

''Erken teşhis hayat kurtarır. İkinci aşama sağlık profesyonellerinin görevidir. İllerde bu görev Halk Sağlığı İl Müdürlüğü-ne aittir. Kanser ile ilgili çeşitli tarama programları ücretsiz olarak yapılmaktadır. Müdürlük olarak kanser ile mücadelemiz konusunda elimizden gelen her şeyi yapacağız.''

İl Sağlık Müdürü Ali Daştan da kanser nedeniyle gerçekleşen ölüm oranlarının yüksekliğini anımsatarak, kanserin ülkede, kalp ve damar hastalıklarından sonra ölüm sebebi olarak ikinci sırada yer aldığını belirtti.

Kanserin öldürücülüğünün yanı sıra tedavisindeki yüksek maliyet nedeniyle ülke ekonomisinde büyük kayıpların yaşanmasına neden olduğunu anlatan Daştan, konuşmasında, ''Bilinçlendirme kanserle mücadelede en önemli çalışma olarak göze çarpıyor. Kansere karşı öncelikli olarak önlem alınması gereken konu tütün kullanımının azaltılmasıdır. Bu amaçla gerçekleşen çalışmalar neticesinde tütün ürünleri fiyatları arttırılmış kapalı alanlarda sigara yasaklanmıştır'' ifadelerini kullandı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile