Yalova'da 'Kivi Üretimi ve Budama Teknikleri' Eğitimi

Yalova İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Selim Karahan, "Yalovalı kivi üreticileri üretim teknikleri ve bilgisi konusunda çok ileride. İspanya ziyaretinde de gördük ki bu konuda uzman olan İspanya'da dahi bizim üreticilerimiz kadar bilgili üretici yok" dedi.

Karahan, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünde kivi üreticilerine yönelik düzenlenen "Kivi Üretimi ve Budama Teknikleri" eğitiminde yaptığı konuşmada, kivi konusunda kendilerine yeni hedefler koyduklarını, ilde yeni havzalar açmaya başladıklarını ve bu havzalarda en son teknikleri hayata geçireceklerini söyledi.

Yalova'da bu yıl yaklaşık 20 bin ton üretim kapasitesinin yakalandığını söyleyen Karahan, bundan sonraki hedefin 35 bin ton rekolteye ulaşmak olduğunu belirtti.

Karahan, şöyle konuştu:
"Yalova ülke genelinde yüzde 50'ye yakın üretimiyle kivinin bir numarası. Bu işte iddialıyız. Her geçen gün kivi üretici sayısının artması bu konudaki kararlılığımızı gösteriyor. Elbette ki kivi Türkiye'nin değişik yerlerinde de üretilecek. Türkiye'de 15 yıllık bir mazisi olan ve Türkiye'de ilk kez Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünde denenen kivide çok önemli mesafeler katedildi. İşin sürdürülebilirliği ile ilgili sadece Yalova'nın üreticilerine değil Türkiye'deki diğer illerde üretilen kivilerin de depolanabileceği soğuk hava depolarının varlığı bizi artık bu işte belirli bir noktaya getirdi. Ama bununla bitmiyor. Bizim halen ulaşmak istediğimiz belli stratejik hedeflerimiz var. Bunlardan ilki kivideki rekoltenin arttırılması."
Üretim havzalarını daha da geliştireceklerine dikkati çeken Karahan şöyle devam etti:
"Subaşı ve Altınova havzası hemen hemen doldu. Şimdi Kocadere havzasını kivi üretimine açıyoruz. 2003-2005 aralığında demonstrasyonda başlayan üretim 300 tona ulaştı. Bakanlığa oradaki kooperatif ortakları ölçeğinde bir proje sunuldu. 26 kişi için ödenek gelmek üzere. Ödeneğin gelmesi ile birlikte burasını kapalı bir havzaya dönüştüreceğiz. Madem ki ulusal bazda bir arz açığımız var, halen daha ülkede tüketilen kivi Türkiye'deki üretimle karşılanamıyor. Öncelikle ithalatın önüne geçmek gerekiyor. Rekolteyi artırmamız lazım. Bu yıl 15 ya da 18 ton üretimi öngörüyorduk yakında net rekolte ortaya çıkar. Ama hedefimiz alan bazlı üretimi 35 bin tona yükseltmek. Yalovalı kivi üreticileri üretim teknikleri ve bilgisi konusunda çok ileride. İspanya ziyaretinde de gördük ki bu konuda uzman olan İspanya'da dahi bizim üreticilerimiz kadar bilgili üretici yok."
Konuşmanın ardından Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nde görevli üretim uzmanı Arif Atak kivi üreticilerine üretim ve budama teknikleriyle ilgili bilgi verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile