Yalova'da Roman Soykırım Anıtı Açıldı

Yalova'da 2. Dünya Savaşı süresince Avrupa'da katledilen Roman vatandaşlar anısına yaptırılan Roman Soykırım Anıtı düzenlenen törenle açıldı.

Yalova Belediyesi tarafından Gazipaşa Caddesi'nde yaptırılan anıtın açılışı için düzenlenen törene Belediye Başkanı Vefa Salman, belediye başkan yardımcıları, Yalova Genç Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Kerem Koyuncu, çevre illerden gelen Roman kuruluşlarının temsilci ve başkanları ile Roman vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başlayan törende konuşan Başkan Salman, Yalova'nın farklı etnik gruptan çok renkli bir demografik yapıya sahip özel illerden biri olduğunu söyledi.

Yalovalı olmakla gurur duyduğu gibi farklı etnik gruplardan oluşan Yalovalıların bir parçası olmaktan da yaşamı boyunca gurur duyduğunu ifade eden Salman, "Bu düşünceyle Yalova'da önce Çerkez Sürgün Anıtı'nı ve sonrasında da Kırım Sürgün Anıtı'nı hayata geçirmekten mutluyum. Yalova Belediye Başkanı olarak burada olmaktan ve tarihi süreçte yaşanmış acıların mağdurlarının torunları için, Roman Soykırımı'nın unutulmaması, gelecek kuşaklara aktırılarak benzer acıların bir daha yaşanmamasına katkı sağlayacak olmaktan gururluyum. Dilerim Dünya üzerinde böylesi bir soykırım bir daha yaşanmaz." dedi.

Yalova Genç Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Kerem Koyuncu da soykırıma uğrayan 500 bin Roman vatandaşı saygı ve sevgi ile andıklarını belirtti.

Koyuncu, "Bir halkın görmezden gelinmemesi, dünya kamuoyunda gerçek tarihin günümüzle yüzleşmesi, Roman gençlerinin atalarının yaşadığı zulmü öğrenmeleri ve tarihsel bellek oluşturulması için soykırıma uğrayan tüm Romanların anısına yaptırılan Roman Soykırım Anıtı için Belediye Başkanı Vefa Salman'a teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Roman Soykırım Anıtı açıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile