Yalova'daki Tersane Isçilerinin Yüzde 60'I Il Disindan Geliyor

Yalova'daki Tersane Isçilerinin Yüzde 60'I Il Disindan Geliyor

Gemi Insa Müteahhitleri Birlikteligi Egitim ve Dayanisma Dernegi (GIMBIRDER) Baskani Rüstem Ince, Yalova’da tersanelerde çalisanlarin yüzde 60’inin disaridan geldigini belirterek, “Siyaset, devlet, bürokrasi bütün hepsi birlesip Yalova’nin bir an önce konut ihtiyacinin giderilmesi lazim” dedi.

GIMBIRDER tarafindan Altinova ilçesine bagli Tavsanli beldesinde bulunan bir otelde basin toplantisi gerçeklestirildi.

Toplantida konusan GIMBIRDER Baskani Rüstem Ince, dernegin 2021 yilinda kuruldugunu söyledi.

Ince, merkezlerinin Tavsanli oldugunu ve Istanbul, Yalova, Kocaeli, Çanakkale, Zonguldak, Antalya, Izmir gibi birçok ilden 200 üyelerinin bulundugunu ifade etti.



“Maliyetlerin yükselmesinden dolayi su anda tersanede isler azaldi”

Sektörde yasanan eleman sikintisina da deginen Ince, “Bu ülkenin doktor kadar bir marangoz ustasina, kaynakçiya, montajciya da ihtiyaci var. Ülkemizin en büyük sorunlarindan birisi nitelikli eleman. Her sektörde oldugu gibi bizim sektörümüzde de maalesef elaman bugüne kadar bulamiyorduk. Bugün bu niteliksiz elemandan dolayi, maliyetlerin yükselmesinden dolayi su anda tersanede isler azaldi. Bu bu sekilde devam edecegi anlamina gelmez. Halihazirda biz isler azalmisken istiyoruz ki bu düzeni yeniden kuralim. Bir sonraki islerin artmasinda düzensizligin ortadan kalkmasini istiyoruz” dedi.



Tersane isçilerinin yüzde 60’i il disindan geliyor

Yalova’nin 50-60 bin civarinda konut ihtiyaci olduguna da deginen Ince, sunlari kaydetti:

“Yalova çalisma oranina baktigimizda biz yüzde 60’ini sehir disindan getiriyoruz. Tuzla’dan, Gölcük’ten, Izmit’ten, Orhangazi’den tasimali sistemle. Tasimali sistem de maalesef maliyetli oluyor. Sehirlerde biliyorsunuz bekar evleri olayi basladi.

Aileler huzursuz, sehir huzursuz. Su an tam vakti diyoruz pansiyonlari, konutlari yaptirmak için. Su anda SSK Altinova verilerine göre çalisan sayisi 38 binden 32 binlere düsmüs durumda. Bu böyle devam ederse bir seylere ön ayak olup, düzeltmezsek bu 25 binlere kadar iner. Bu sadece 10 bin kisinin, çarpi 4 yaptigimizda 40 bin kisinin Yalova bölgesinde ekmeginden olmasi demek. Halbuki Yalova’nin hedefi, çalistirabilecegi kisi sayisi 60-70 bin. Simdi OSB’ler de kuruldu. OSB’ler de yarin eleman almaya basladiginda biz Yalova’da çalistiracak bir tane dahi eleman bulamayacagiz simdiden tedbirimizi almazsak. Yaklasik 40-45 bin kisi de OSB’lerde çalisacak. Eger ki OSB’ler de açildigi anda eleman da bulamadigimizda hepimiz kapisina kilit vurma yoluna gidecek. Bizim tek yapabilecegimiz bir is degil bu. Siyaset, devlet, bürokrasi bütün hepsi birlesip Yalova’nin bir an önce konut ihtiyacinin giderilmesi lazim.”

1 günlük is 5 günde yapiliyor

Nitelikli elaman konusunda yasanan sikintiya vurgu yapan Ince, son dönemde tersanelerdeki isçi grevleriyle ilgili, “Arz talep meselesi var. Isçi sayimizda nitelikli elemanimiz az oldugu için isçilerimiz de bizden yüksek meblaglar talep etmeye basladi.

Dünyada da biliyorsunuz büyük bir kriz var. Sonuçta bir rekabet ortami var. Bu rekabet ortamiyla bizim tedbirsizligimiz de içine girdiginde su anda 1 günde yapilacak isi niteliksiz eleman yüzünden 5 günde yapmaya basladik. Bu da rekabet ortamini bozdugu için fazla maaslar da veremedik. Son olarak da onlar greve gittiler. Herkes grev hakkini kullanabilir ama grevin yanindaki kisilere bakmak lazim ülkeye ne kadar faydasi var. Siz kiminle grev yapiyorsunuz. Oraya gelen Limiter Is, Norveç basinina demeç veriyor. ‘Burada bir sürü is kazalari oluyor ve hep üstünü kapatiyorlar. Isçileri köle niyetine çalistiriyorlar.’ Bizim en çok siparis verenlerimizden birisi Norveç” ifadesini kullandi.

Ince, 2 yillik üniversite, gemi insa lisesi ve hayat boyu egitim adi altinda projelerle nitelikli elemen yetistirmek istediklerini dile getirdi.

Dernegin yönetim kurulu üyesi Fikret Kir ise, tersanelere Hindistan’dan kaynakçilarin gelmesiyle ilgili, “Ayni isi yüzde 70 verimle asgari ücrete yapiyorsa, benim adamim yüzde 40 verimle. Hesabini yaptik 4 saat ortalama is çikti. Tersaneye 8 saat çalisiyorum diye giren eleman 4 saat çalisiyor. Böyle bir verimlilikle adamin 3 kati maas aliyorsa, ona da birinin ya kardesim durun demesi lazim. Pencerenin öbür tarafindan da bakmak gerekiyor” dedi.

Kir, sektörde 100 bin kisi çalisiyorsa bunun 80 bininin taseron sirketlerde görev yaptigini söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile