Yalova’dan 2022 yilinda yapilan ihracatta bir önceki yila göre düsüs yasandi. Yalova’nin 2021’de 855 milyon 675 bin dolar olan ihracati yüzde 41,2 azaldi. Yalova’da 2022’de 503 milyon 111 bin dolar olarak gerçeklesen ihracatin aylara göre dagilimi söyle oldu:
"Ocak 6 milyon 422 bin, subat 35 bin 619 bin, mart 39 milyon 794 bin, nisan 123 milyon 245 bin, mayis 43 milyon 908 bin, haziran 13 milyon 980 bin, temmuz 10 milyon 528 bin, agustos 5 milyon 737 bin, eylül 28 milyon 334 bin, ekim 126 milyon 31 bin, kasim 7 milyon 632 bin, aralik 61 milyon 982 bin dolar."
Ihracatin yüzde 82,49 tersanelerden
Yalova’da en çok ihracat gemi ve yat sektöründe yapildi. Bir önceki yila göre yüzde 45,2 düsüs yasanan sektörde 2022 ihracati 415 milyon 61 bin dolar oldu. Bu sektörü kimyevi maddeler ve mamulleri 25 milyon 912 bin dolar, madencilik ürünleri 17 milyon 147 bin dolar ihracatla takip etti.
“Yalova ihracati kötü durumda degil”
YTSO Baskani Tahsin Becan, Yalova ihracatinda düsüs yasanmis gibi görünse de gerçekte yüzde 40’lik bir düsüsün olmadigini söyledi.
Il ihracatinin her yil ortalama yüzde 90’inin tersaneler tarafindan yapildigini anlatan Becan, söyle konustu:
“Ihracat rakamlari gemilerin teslim tarihine göre çikiyor. Bu sene daha az teslimat olmus. 2023’de sayisal anlamda daha fazla ihracat yapilacaksa o zaman da ihracatimiz çok fazla artmis gözükecek. Genel anlamda baktigimizda Yalova ihracati kötü durumda degil. Bunun bir tek teslimat tarihiyle de ilgisi yok. Bugün bir tek Türkiye’de degil, dünyada ekonomik kriz var. Bugün otomobilde de çok talep olmamasina ragmen sira var. Çünkü çip sorunu, üretim sorunu var. Eskiden A markada bin adet üretiliyorsa, bu geçtigimiz krizden dolayi 700’e inmis. Üretim daha az olunca Türkiye’ye daha az araç geliyor. Talep ona göre de karsilanmayinca sira var konusuluyor. Bu teknede de öyle. Bugün tekne, gemi imalati yapiyoruz. Hatta dünyanin en son teknolojisiyle gemiler üretiliyor. Bu üretimin yüzde 60-70 gibi bir kismi ithal parçalardan olusuyor. Gemi iç donanimi, elektronik aksami, yazilimi gibi. Diger demir aksami burada yapiliyor. Buradaki ithalatta da sorunlar oluyor. Ithalattaki rakamlar da fazla artinca karlilik azaliyor. Ihracat bedeli bunlarla da ilgili, direkt teslimatla ilgili degil. Bu sikinti tüm dünyanin, Türkiye’nin degil sadece. Insallah kisa zamanda toparlariz diye ümit ediyoruz."
Döviz kuru nedeniyle Türkiye’de üretilen ürünün ucuz oldugunu ve bu nedenle de ihracatin önünün açik oldugunu ifade eden Becan, kentte planlanan OSB’lerin hayata geçmesiyle Yalova’nin bölgede ihracatini en çok artiran il olmasini beklediklerini kaydetti.
"Tersanelerin yüzde 70’inin merkezi Istanbul’da"
Yalova’da üreten ve yurt disina satis yapan firmalarin ihracat rakamlarinin aslinda daha yüksek oldugunu belirten Becan, "Vergi dairesini Yalova’ya getiremedigi zaman onlar ne kadar ihracat yaparsa yapsin bu rakamlar Istanbul’da görülüyor. Su anda en büyük sikintilarimizdan birisi bu. Yalova’da büyük mükellef vergi dairesi yok. Bunun bir an önce gelmesi lazim. Merkezini buraya getirdikten sonra sikayet edip geri götüren tersane var. Bunu defterdarliga, valimize bildirdik. Bu çok önemli konu. Tersanelerden bahsediyoruz. Tersanelerimizin yüzde 70’inin merkezi Istanbul’da. Bunlar bizim ihracat rakamlarimizda yok ki. Bunlar olsa yüzde 40 filan ihracat düsmüs degil aslinda” ifadesini kullandi.
Yalova'nin 2022 Ihracati 503 Milyon Dolar
Yalova’da 2022 yilinda yapilan ihracat bir önceki yila göre yüzde 41,2 azalarak, 503 milyon 111 bin dolar oldu. Yalova Ticaret ve Sanayi Odasi (YTSO) Baskani Tahsin Becan, firma merkezlerinin baska sehirlerde olmasi ve teslimat tarihleri gibi etkenlerin ihracat rakamlarini düsük gösterdigini söyledi.



















