Marmara Depremi'nde, Yalova'da bin 440 bina ağır hasar görmüş ve tamamen yıkılmıştı. 4 bin 505 kişinin yaralandığı afette 2 bin 504 kişi ise yaşamını yitirmişti. 33 bin 708 binada ise hasar oluşmuştu.
Yalova'da bina enkazlarının denize doldurulmasıyla oluşturulan 65 dönümlük park, dönemin Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ın katılımıyla depremin birinci yıl dönümünde açılmıştı.
17 Ağustos Parkı özellikle yaz günlerinde eğlenmek, dinlenmek, yürüyüş ve spor yapmak isteyenlerin öncelikli tercihlerinden biri oldu.
Çzerinde peyzaj düzenlemeleri yapılarak rekreasyon alanları oluşturulan alan, çocuk parkları, oturma grupları, çeşitli kafeteryalarla Yalovalıların nefes alma ve dinlenme mekanı haline geldi.
Parkta bulunan Deprem Anıtı'nda ise Yalova Belediyesi tarafından 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin yıl dönümü nedeniyle tadilat gerçekleştiriliyor.
- Deprem Anıtı
Depremde Yalova'da hayatını kaybeden 2 bin 504 kişi kişinin isimlerinin yazılı olduğu beton blokları, iki oda halindeki fotoğraf sergisi ve 12 metrelik paslanmaz çelikten oluşan dikey bloktan oluşan Deprem Anıtı, parkın içinde en dikkat çeken yeri oluşturuyor. Anıt, depremin 15. yıl dönümünde de vatandaşların ilgisini çekmeye devam ediyor.
40 metre çapındaki dairesel bir alana kurulan anıt, geleceği ve yaşamı temsil ederken, 12 metrelik çelik blok da geceyi, gündüzü, yılın 12 ayını simgeliyor. Anıtta yer alan ve deprem döneminde çekilen fotoğraflardan oluşan sergi ise sadece depremin yıl dönümlerinde açılıyor.
Yalovalılar depremde hayatını kaybedenlerin isimlerinin yazılı olduğu beton bloklara her yıl dönümünde depremzedeler yakınlarının isimlerinin olduğu yerlere çiçek takıp isimlerini kalemle belirginleştiriyor.
Yalova'nın Enkazla Oluşturulan Yaşam Alanı
Marmara Bölgesi'nde 17 Ağustos 1999'da yaşanan depremin en fazla yıkıma yol açtığı kentlerden Yalova'da, yıkılan binalardan bazılarının enkazıyla kurulan park, vatandaşlar için yeni bir yaşam alanı oldu. Ziyaretçiler hem parkta gezip dinleniyor hem de deprem olgusunu hatırlıyor.