Yalova Valisi Esengül Civelek'in Açıklaması

Yalova Valisi Esengül Civelek, ''Hedefimiz kaliteli kivi üretim rekoltesini arttırmaktır. Bunun için önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz'' dedi.

Yalova'nın Altınova ilçesine bağlı Subaşı Beldesi'nde ilk kez ''kivi festivali'' düzenlendi.

Mehmet Tunalı Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen festivalin açılış kurdelesini Yalova Valisi Esengül Civelek kesti. Festivaldeki stantları gezen ve yetkililerden bilgi alan Civelek, Türkiye'nin kivi üretiminin yüzde 40'ının Yalova'dan karşılandığını söyledi.

Yıllar itibariyle kivinin Yalova'da yaygınlaştığını ve üretimin arttığını ifade eden Civelek, şöyle konuştu:

''Yeni yeni tanınan, yeni yeni tüketim alışkanlığımız olmaya başlayan kivinin üretimi için 'uygun ideal bölgedeyiz' diye düşünüyorum. Yakın çevremizdeki sanayi ve büyük şehirler, kivi tüketimi ve de kivinin değerlendirilmesi için büyük potansiyel oluşturmaktadır. Diğer yandan her geçen gün ürünün saklanması ve bekletilmesine imkan verecek soğuk hava depolarımızın artması da kivi üretimini destekleyen önemli unsurlardandır. Hedefimiz kaliteli kivi üretim rekoltesini arttırmaktır. Bunun için önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki aylarda kaliteli kivi üretmek, yaşanılan sorunlara çözüm üretebilmek amacıyla uzmanlar ve de üreticilerin katılım sağlayacağı toplantı düzenliyoruz. Bu toplantı ulusal bir nitelik taşıyacak. Taraflar, karşılıklı bilgi ve deneyim paylaşacaklar. Üreticilerimize bereketli hasatlar diliyorum.''

Subaşı Belediye Başkanı Musa Kuş ise ilk kivi fidanının beldeye 1989 yılında dikildiğini ifade ederek, şunları söyledi:

''Kivinin 23 yıllık bir geçmişi var. Şu an beldemizde 112, il genelinde ise 160'ı aşkın kivi üreticisi var. Üretim teknikleri ve toprak yapısının uygunluğu nedeniyle beldemizde kivi üretimi giderek arttı. Halkımız diğer meyveler yerine kivi üretmeye başladı.

Subaşı'nın temel geçim kaynağı kivi oldu. İddia ediyorum Türkiye'nin ve dünyanın en lezzetli kivisi Subaşı'nda üretiliyor.''

Festival kapsamında üreticilere kivi yetiştirmeyle ilgili bilgi verilen bir konferans da düzenlendi.

En iyi kivi bahçesi ve üreticisi ödülünü alan Ali Kenar'a ödülünü Vali Civelek verirken, kadınlar arasında da en güzel kivili pasta yarışması yapıldı. Emel Güler'in birinci olduğu yarışmanın ödüllerini ise Belediye Başkanı Musa Kuş verdi.

Muhabir: Nedim Güler / Vedat Yücebaş

Yayıncı: Şükran Yücel
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile