Çiftçi, Orman Genel Müdürlüğü Yangın Harekat Merkezi'nde, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havaların ısındığı, nem oranının düştüğü ve rüzgarın yoğun olduğu dönemlerde orman yangınlarının meydana geldiğine dikkati çekerek, geçtiğimiz bir haftalık süreçte bu şartların bir araya gelmesiyle Türkiye'deki orman yangınlarının da arttığını belirtti.
Bundan sonra da bu şekilde hava şartları ile karşı karşıya gelinebileceği uyarısında bulunan Çiftçi, bu yıl içinde şu ana kadar bin 515 orman yangını meydana geldiğini ve 3 bin 430 hektar alanın zarar gördüğünü aktardı. Bu yangınların üçte birinin örtü yangını olduğunu ifade eden Çiftçi, üçte ikilik kısmında ise ciddi anlamda ağaçların zarar gördüğünü dile getirdi.
Türkiye'de, Hatay'dan başlayarak, Akdeniz, Ege ve İstanbul'a kadar olan sahil bölgelerindeki ormanların, yangın açısından en riskli alanlar olduğunu anlatan Çiftçi, ülke ormanlarının yüzde 60'ını oluşturan bu bölgelerde daha hassas davrandıklarının aktardı.
Son 10 yılın ortalamalarına göre, Türkiye'deki ormanların binde 4'üne karşılık gelen 85 bin hektar alanın yandığını bildiren Çiftçi, Yunanistan'da orman alanlarının yüzde 6'sının, İtalya'da yüzde 5,6'sının, Fransa'da yüzde 1,2'sinin, İspanya'da yüzde 4,2'sinin, Portekiz'de yüzde 38'inin yandığı bilgisini verdi.
Türkiye'nin orman yangınlarıyla mücadele konusunda, komşu ülkelerine nazaran iyi bir konumda bulunduğunu kaydeden Çiftçi, "Yanan alanlar yüz yılda oluşan ormanlar. İçerisinde 200, 250 yıllık ağaçlarımız var. Tekrar aynı hale gelebilmesi için yıllar geçmesi gerekiyor. Bu yüzden herkesin bu konuda çok hassas davranması gerektiğini düşünüyorum" dedi.
-"Orman yangınlarıyla mücadelede 19 bin kişi görev alıyor"
Orman yangınlarıyla mücadelede, eğitim faaliyetleriyle yangınların erken tespit edilmesi konusunun önemli olduğuna işaret eden Çiftçi, ülke genelindeki 776 yangın gözetleme kulesinden ormanların gözetim altında tutulduğunu söyledi.
Bilkent Üniversitesi ile hazırladıkları Yangın Yönetim Sistemi sayesinde, araçların ve ekiplerin konumlarının merkezden takip edilebildiğini anlatan Çiftçi, kara ekipleri içerisinde 973 arazöz, 282 büyük su tankeri, 504 ilk müdahale aracının yer aldığını, hava ekiplerinde de Orman Genel Müdürlüğüne ait 6 komuta helikopteri ile kiralanan 26 su atan helikopter ve 6 amfibik uçağın bulunduğunu söyledi.
Çiftçi, yangınlarla mücadelede 19 bin personelin görev aldığını belirtti.
-"Orman yangınlarının yüzde 92'si insan kaynaklı"
Çiftçi, 2000'li yılların başına göre şu an araç ve gereç sayısı bakımından çok iyi durumda olduklarını belirterek, yangınlara müdahale süresinin o zamanlar 40 dakika iken, 2012 yılında bunu 18 dakikaya kadar çektiklerini, hedeflerinin ise 15 dakika olduğunu söyledi.
Yuğun yağışlar gelene kadar hiç kimsenin dışarıda ateş yakmamasını isteyen Çiftçi, ihmal ve dikkatsizliğin, orman yangınlarının çıkışında önemli nedenlerden biri olduğunu ifade etti.
Çiftçi, "Bizde çıkan yangınların yüzde 92'si insan kaynaklı, yüzde 8'i de yıldırımdan. İnsanlar bu konuda dikkatli olmuş olsa demek ki yüzde 92 daha yangınlarımız az olacak. Bu yüzden, herkesin bu konuda sadece kendisini değil, etrafındaki insanları da uyarmasında sayısız fayda var" diye konuştu.
Yanan alanların ranta açıldığı şeklindeki iddialara, Orman Genel Müdürlüğü olarak üzüldüklerini vurgulayan Çiftçi, şunları kaydetti:
"Bu konuda iddialıyız. Yanan hiçbir alan kesinlikle ranta, imara, bağ, bahçe açmaya konu olmuyor. Kesinlikle aynı yıl biz bu alanları ağaçlandırıyoruz. Eğer geç yanmışsa bu saha, o yıl yetiştiremezsek, en geç ertesi yıl mutlaka ağaçlandırıyoruz. Bu konuda kamuoyunun rahat olmasını söylemek isterim."
"Yanan Orman Alanında Ranta Geçit Yok"
ANKARA - HÜSEYİN GAZİ KAYKI - Orman Genel Müdürü İbrahim Çiftçi, yanan orman alanlarının kesinlikle ranta ve imara açılmadığını ve bu yerlere bağ, bahçe yapılmasının söz konusu olmadığını bildirdi.