'Yanan Orman Alanları Küllerinden Yeşertiliyor'

Antalya Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, yanan ormanlık alanların hayat bulması amacıyla bölgenin yeniden yeşermesi için çalışıyor Antalya Orman Bölge Müdürü Türk: 'Yanan alanların yüzde 100'ü tekrar ağaçlandırılıyor. Yanan yerlerin bir metrekaresi bile kimsenin uhdesine geçmeden ağaçlandırılıyor, fidanların yeşermesini sağlıyoruz' 'Aynı bölgeden alınan tohumları yanan alanlara ekiyoruz. Organ naklinde de organ bağışlayan kişiyle nakil olacak kişinin dokularının uyumlu olması gerekiyor. Aksi takdirde nakil başarılı olmuyor' 'Biz de yöresine has olan kızılçam ormanını tekrar tesis etmek adına aynı orijinden, türden fidanlar bulmaya gayret gösteriyoruz'

SÜLEYMAN ELÇİN - Antalya Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, yanan ormanlık alanların yeniden hayat bulması için fidan dikiminin yanı sıra karadan ve havadan tohumlama çalışması yürütüyor.

Türk turizminin başkenti Antalya, doğal güzelliklerinin yanı sıra önemli bir orman potansiyeline sahip. Kentin, yaklaşık 1 milyon 146 bin hektar ile yüz ölçümünün yüzde 56'sı ormanlık alanlardan oluşuyor.

Bu ormanların yüze 70'i kızılçam ormanlarıyla kaplı. Bu ormanlarda her yıl çeşitli büyüklüklerde yangınlar çıkıyor. Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin büyük bir özveriyle çalışarak söndürdüğü alanlarda ise asıl iş, yangının söndürülmesinin ardından başlıyor.

Yeniden yeşillenmesi için temizlenen alanlara fidan dikiminin yanı sıra havadan ve karadan tohumlama çalışmaları yapılıyor. Adrasan, Olimpos ve Kumluca gibi turistik bölgelerde çıkan ormanlık alanların tamamını yeşillendiren ekipler, bölgeye 'Yanan orman alanları küllerinden yeşertiliyor' tabelaları asarak vatandaşları bilgilendiriyor.

Anadolu Ajansı ekibi, orman yangınlarının ardından yeniden yeşillendirme çalışması yapılan tatil merkezleri Adrasan ve Olimpos'taki alanları havadan görüntüledi.

- Yol kenarlarına yangına dirençli ağaçlar ekiliyor

Antalya Orman Bölge Müdürü Mustafa Türk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Adrasan ve Olimpos'taki yanan alanlara 3 bin 200 kilogram tohum attıklarını, 102 bin kızılçam, 7 bin harnup, 5 bin zakkum, 500 de ahlat fidanı dikildiğini söyledi.

Yol kenarlarına yangına daha dirençli olan zakkum, harnup ve ahlat diktiklerini aktaran Türk, bu şekilde atılan sigaralardan meydana gelen yangınlarda alevlerin içeriye yayılmasını engellemeyi amaçladıklarını dile getirdi.

Fidan dikimi ve tohumlama çalışmalarıyla her metrekareyi yeniden yeşillendirmek istediklerini vurgulayan Türk, şunları kaydetti:

'Olimpos ve Adrasan'ın yanı sıra Kumluca Erentepe'ye de 11 bin kilogram tohum attık. Dozerle toprağı işledikten sonra fidan dikimi yapıyoruz. Dozerin ulaşamadığı yerlerde teraslama yöntemiyle insan gücüyle fidan dikiyoruz. İnsan gücüyle çıkılamayan yerlere helikopterle havadan tohumlar atarak buraların yeşillendirilmesini sağlıyoruz. Yanan alanların yüzde 100'ü tekrar ağaçlandırılıyor. Yanan yerlerin bir metrekaresi bile kimsenin uhdesine geçmeden ağaçlandırılıyor, fidanların yeşermesini sağlıyoruz.'

- Organ nakli gibi

Antalya'nın her bölgesinden tohum topladıklarını anlatan Türk, Kumluca'dan toplanan tohumları o bölgede yanan yerlere yeniden ektiklerini bildirdi.

Türk, başka yerden alınan tohumun uyumsuz olabileceğini belirterek, şöyle devam etti:

'Aynı bölgeden alınan tohumları yanan alanlara ekiyoruz. Organ naklinde de organ bağışlayan kişiyle nakil olacak kişinin dokularının uyumlu olması gerekiyor. Aksi takdirde nakil başarılı olmuyor. Biz de yöresine has olan kızılçam ormanını tekrar tesis etmek adına aynı orijinden, türden fidanlar bulmaya gayret gösteriyoruz. Yanan her alana çalışmalarımızı anlatmak için 'Yanan orman alanları küllerinden yeşertiliyor' tabelası asıyoruz. Yanan her sahada çalışma yapıyoruz. Yaptığımız çalışmalar sonucu yanan yerler 10 yılda yeniden tamamen yeşil örtüyle kaplanıyor. Yaşlı bir orman haline gelebilmesi için 50 yıl gibi bir zamana ihtiyaç var. Bu da orman yangınlarının ne kadar ciddiye alınması gereken bir afet olduğunu gösteriyor.'
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile