Yanarak Ölen Mahkumların Yakınları: Yetkililerden Açıklama Bekliyoruz

Kayseri`de cezaevi nakil aracında çıkan yangın sonucunda hayatını kaybeden 5 mahkûmun yakınları, Adalet Bakanlığı’ndan olay hakkında açıklama istedi.


Nakil aracında hayatını kaybeden Abdülsetter Ölmez’in ağabeyi İsmet Ölmez, Adalet Bakanlığı’nın kendilerine olay hakkında bir açıklama yapmasını gerektiğini söyledi. İsmet Evin’in akrabası Seyfettin Tekin de olayla ilgili birçok soru işareti olduğunu ve olayın aydınlatılması konusunda Adalet Bakanlığı’na güvendiklerini belirtti.

Kayseri`nin Pınarbaşı ilçesi yakınlarında dün cezaevi nakil aracında çıkan yangın sonucu kilitli bulundukları bölümden çıkarılamayan 5 mahkûm yanarak hayatını kaybetmişti. Mahkûmların cesetleri ise otopsi ve kimliklerinin belirlenmesi için Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi morguna kaldırılmıştı.
Mahkûm yakınları da bugün Kayseri’ye gelerek morg önünde beklemeye başladı. Cenazelerin DNA testi sonrasında kendilerine teslim edileceğini öğrendiklerini ifade eden İsmet Ölmez, “Buraya Van`dan geldik. Ama hiçbir yetkili bize açıklama yapmıyor. Ne olduğunu bile tam olarak anlayamadık. Neden açıklama yapılmadığını bilmiyoruz.” dedi.
İsmet Ölmez, kardeşi ve diğer mahkûmlarının ölüm olayında ihmal olduğunu ileri sürdü. Çarşamba günü kardeşinin Van iline getirildiğini aktaran İsmet Ölmez, “Van`da mahkemesi vardı. Mahkemesi öğleden sonra olacaktı. Ama öğleden önceye almışlar. Avukatları itiraz etmesine rağmen öğleden önce duruşma görülmüş. Mahkeme sonrasında da kardeşim istirahat etmeden ring aracına alıp götürmüşler.” şeklinde konuştu.
Araçtaki mahkûmların diri diri yakılmasına müsaade edildiğini iddia eden Ölmez, Askerlerden bir tanesi yaralı ya da ölmüş olarak çıksaydı bir itirazımız olmayacaktı. Ama hepsi sağlıklı olarak kurtulmuş. Silahlarını bile kurtarmışlar. Neden mahkûmları kurtarmadılar?” diye sordu.

Olayda ihmal olduğunu savunan Ölmez, Adalet Bakanı Sadullah Ergün’den olayla ilgili açıklama beklediklerini söyledi.
Kardeşine son bir kez sarılmak istediğinde engellendiğini öne süren Ölmez, “Mahkemede kardeşimle konuşmak istedim. Bir kelime konuşmak istedim. Sarılmak istedim. Ama askerler izin vermedi.” diye konuştu.

Mahkûmlardan İsmet Evin’in amcaoğlu Seyfullah Tekin de olayda ihmal olduğunu düşündüğünü belirterek, Evin’in 20 gün önce yol kontrolünde Van Başkale’de hakkında yakalama kararı olduğu yakalandığını anlattı.
Sonrasında İsmet Evin`in Van Cezaevi`ne konulduğunu ve suç yeri İstanbul olduğu içinde buraya götürülmeyi beklediğini dile getiren Tekin, yakınlarının tek olarak gitmesi için yol masraflarını karşılama girişiminde bulunduğunu ancak İstanbul’a gidecek mahkûm sayısının 6 olduğu ve tek kişi gitmeyeceği söylenince ailenin girişiminin sonuçsuz kaldığını ifade etti.
Tekin, Evin`in sonraki süreçte diğer 4 mahkûm ile birlikte bu araca bindirildiğini ve araçta yanarak hayatını kaybettiğini dile getirdi.

Tekin, Adalet Bakanlığı’ndan açıklama beklediklerini ve ihmalleri olanlarında cezalandırılmasını istediklerini sözlerine ekledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile