Yangin Merdivenlerine Konulan Esyalar Tahliyeyi Güçlestiriyor

Yangin merdivenlerine konulan patates, sogan, tursu, oto lastigi ve bisiklet gibi malzemeler, itfaiye ekiplerine yangina müdahalede ve tahliye sirasinda zorluk yasatiyor Kayseri Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Daire Baskani Mustafa Metin Kizilkan: 'Yangin merdivenleri acil bir durumda sizlerin ve çocuklarinizin hayatini kurtarmak için tasarlanmistir. Buralarin aktif ve kullanilabilir halde olmasi, engel tasiyan herhangi bir malzemeyle donatilmamasi esastir'

HAKAN CAN SAHIN - Kayseri Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Daire Baskani Mustafa Metin Kizilkan, yangin merdivenlerinin depolama alani olarak kullanilmasinin itfaiye ekiplerinin isini güçlestirdigini söyledi.

Kizilkan, AA muhabirine, yil içerisinde baca, çati ve ikamet yanginlarinda insanlarin tahliyesini gerektiren 483 olaya müdahalede bulunduklarini belirtti.

Kent genelinde 276 personel ve 53 araçla 16 noktada 7 gün 24 saat hizmet verdiklerini ifade eden Kizilkan, alinacak küçük önlemlerin büyük afetlerin ortadan kaldirilmasina yardimci oldugunu vurguladi.

- "Yangin merdivenleri acil durumda hayat kurtarmak için tasarlanmistir"

Kizilkan, herhangi bir olayda insanlarin yangin merdivenlerinden tahliye edilmesini ön planda tuttuklarini anlatarak, söyle konustu:

"Ancak insanlarin yangin merdivenlerine patates, sogan, tursu, oto lastigi, bisiklet ve çocuk arabasi gibi birçok sey koyduklarini görüyoruz. Buna bagli olarak itfaiye ekipleri tahliye yaparken veya insanlar üst katlardan asagiya dogru inmek istediklerinde engellere takiliyor. Bu anlamda halkimizi uyarmak istiyoruz. Yangin merdivenleri acil bir durumda sizlerin ve çocuklarinizin hayatini kurtarmak için tasarlanmistir. Buralarin aktif ve kullanilabilir halde olmasi, engel tasiyan herhangi bir malzemeyle donatilmamasi esastir. Buralara koydugunuz bir engele bagli olarak bir kisinin yasamla ölüm arasindaki ince çizgide eger ölmesine neden olursaniz vicdani sorumlulugu bulunmaktadir."

Yangin merdivenlerine gereksiz malzemeler konulmamasi hakkinda itfaiye ekiplerinin gerekli incelemelerde bulundugunu ve tutanak tuttuklarini dile getiren Kizilkan, sonrasinda belediyede görevli zabita ekiplerinin kisilere Kabahatler Kanunu çerçevesinde cezai islem uygulandigini hatirlatti.

Kizilkan, vatandaslarin duyarli olmasi ve yangin merdivenlerine herhangi bir esya koymamalari uyarisinda bulundu.

- Uzmanindan vatandaslara öneriler

Kayseri Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Daire Baskanligi Afet Koordinasyon Merkezi ve Önleme Sube Müdürü Hakan Korudibi de yangin sirasinda alevlerden ve dumandan korunmak için yapilmasi gerekenler hakkinda bilgi verdi.

Kapinin sizdirmazliginin önemli oldugunu belirten Korudibi, sunlari kaydetti:

"Kapinizi kapatin, dumanin kapinin altindan girisi söz konusuysa islak bir çarsafla bu bölgeyi kapatin. Böyle bir ortamda çikisa dogru yönlenecekseniz mutlaka emekleyerek ilerleyin çünkü alt kesimde her zaman temiz hava vardir. Alevli bir bölgedeyseniz o bölgeyi terk ederken kapiyi mutlaka kapatin ve oksijen miktarinin azalmasina bagli olarak alevin diger alanlara sirayetini yaklasik 15-20 dakika kadar engelleyebilirsiniz. Sonrasinda o bölgeyi terk edebilirsiniz. Öte yandan her binada yangin dolabi ve evlerde yangin tüpü olmalidir."

Korudibi, bina yönetimlerinin duyarli davranip, zaman zaman yangin ve deprem tatbikatlari yapmasi gerektigini söyledi.

Yüksek katli yapilarin tamaminda yangina dayanikli, duman sizdirmaz ve ayni zamanda kendiliginden kapanabilir kapilar olmasi gerektigini ifade eden Korudibi, "Ayrica her katta sesli uyari sistemleri, acil aydinlatma kitleri, sulu sistem yangin söndürme dolaplari ve her katta 6 kilogramlik kuru kimyevi tozlu yangin söndürme tüpü zorunludur. Yangin merdiveni kapilarina da herhangi bir kilit veya sürgü takmamalidir." dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile