'Yanginlar Milli Ekonomiyi Ve Sofrayi Fazla Etkilemeyecek'

'Yanginlar Milli Ekonomiyi Ve Sofrayi Fazla Etkilemeyecek'

Mardin’de bu sene yagislarin yüksek olmasinin bugdayda verimi arttirdigi, bu sebeple yanginlarin etkisinin az oldugu ifade edildi.

Türkiye’nin önemli tahil üretim sehirlerinden bir olan Mardin’de hasat süreci büyük oranda tamamlandi. Mardin Zahireciler ve Hububatçilar Dernegi Baskani Mehmet Serif Öter, 20 bin dönüm üzerinde ekili bugdayin yandigini belirterek, son yillarda aniz yakmada artis yasandigini söyledi.

Bu sene Mardin’de bugday tarlalari, aniz yanginlari ve yangin oranlarinin geçen seneye oranla kat kat artmis durumda oldugunu aktaran Öter, "Son zamanlarda ülke gündeminde de konusuldugu gibi Mazidagi ve Çinar bölgesinde çikan yanginda 15 vatandasimiz hayatini kaybetti ve 70’e yakin yaralanma oldu. Bugday tarlalari yandi. Bu yanginlar hem cana hem mala hem milli ekonomiye hem de hayvanlara zarar verdi. Yanginlarin nedeni henüz tam belirlenmedi. Bir kismi elektrikten kaynakli bir kismi da aniz yangini sonucu çikti diyor. Elektrik de olsa bu bir ihmaldir ama eger anizdan kaynakliysa da bu fecidir, vahsettir ve bunlarin artik olmamasi gerekiyor. Anizlarin bilerek yakilmasi acimasizliktir, canavarca bir eylemdir. Yakilan tarlanin içerisinde canlilar vardir. Topragin mikroorganizmasinda karsi zarar veriliyor. Küçük menfaatler için hem canlar yaniyor hem de milli ekonomi ve milli sermayemiz olan topraga da zarar vermis oluyoruz. Buradan herkese dikkatli olmasi çagrisinda bulunuyorum. Bu sene Mardin’de 20 bin dönümün üzerinde bugday ekili alan yandi" dedi.

"Buradan devlet yetkililerimize çagrida bulunmak istiyorum. Gerekli tedbirler artirilsin ve cezai müeyyidelerinin de caydirici hale getirilecek sekilde uygulamalar getirilsin" diyen Öter, "Bu sene çok iyi verim vardi. Bugdayi yanan çiftçi zarar gördü. Genel olarak bu zararin milli ekonomiye ve soframiza yansimasini görmeyecegiz. Yerelde yanan lokaldeki bugday sahipleri zarar gördü. Ama genel olarak bir zarar söz konusu degil" ifadelerine yer verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile