Yangınlara ‘Köpük’Lü Müdahale

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nde orman yangınlarıyla mücadelede yeni yöntemler denenmeye devam ediyor. Son olarak köpüklü müdahale için yapılan tatbikat başarılı geçti.

Ula Göleti kenarında oluşturulan ileri sürüş parkurunda gerçekleştirilen tatbikatta iki farklı yöntem denendi. Arazözlerin basınç vanalarına bağlanan köpük üreten aparatlarla yapılan tatbikatta köpüklerin etkisi yerinde tespit edildi. Aracın arkasına monte edilen sistem iki farklı şekilde çalışıyor. Alt Köpük Aparatı ve Yan Köpük Aparatı bağlanış şekilleriyle sistem arazözden gelen suyu özel hazırlanan karışımla karıştırarak dışarı köpük olarak fışkırtıyor. Alt Köpük Aparatı ile Yan Köpük Aparatı birlikte kullanıldığında fışkırtılan köpüğün etkili olduğu alan 15 metre olarak tespit edildi. Bu sistemde aparatın birisi yana köpük fışkırtırken diğeri yere doğru yoğun bir köpük fışkırtıyor.

Sistemin ikinci versiyonu olan her iki yana köpük fışkırtma olayında köpüğün etkili olduğu alan 30 metre olarak ölçüldü. Sistem arazinin uygun olduğu alanlarda yangının ilerleme istikametinde köpükle yangının ilerlemesini engelleyen şerit oluşturma amacıyla kullanılması planlanıyor.

Tatbikatı yerinde izlenen Muğla Orman Bölge Müdür Yardımcısı Ali Gökçöl, orman yangınlarıyla mücadelede yeni geliştirilen her türlü sistemi denediklerini belirterek, etkili olduğunu inandıkları sistemi kullandıklarını söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile