Muğla Orman Bölge Müdürü Mehmet Çelik Bodrum Gökçeler mevkisinde bulunan helikopter pist alanında basın mensuplarıyla bir araya gelerek son 10 yılın verilerini açıkladı.
Çelik, bölgede 10 yıllık verilere göre yılda ortalama 331 adet yangın çıktığını ve bu yangınlarda ortalama 534 hektarlık alanın zarar gördüğünü açıkladı.
Çelik, yangınlara karşı hem havadan hem karadan teknolojinin son imkanlarını kullanarak mücadele ettiklerini belirterek şu sözlere yer verdi "Orman Bölge Müdürlüğümüzde yangınlarla mücadelede 1500 işçi, 89 Arazöz, 38 Su Tankeri, 51 İlk Müdahale Aracı, 12 Dozer, 11 Greyder ve 9 Treyler kara gücünü oluşturuyor. Fethiye, Marmaris, Milas ve Nazilli de konuşlanan 4 su atma özelliği taşıyan ve Ula’ da konuşlanan 1 Genel amaçlı olmak üzere 5 helikopter ile Bodrum Hava Limanın’ da konuşlanan 2 Amfibik Uçak Bölge Müdürlüğümüzün yangınlarla mücadelede hava gücünü oluşturuyor. Yaz ayları boyunca 103 Sincap Motorize ekibi riskli bölgelerde devriye görevi yapıyor".
Muğla Orman Bölge Müdürlüğünün son 10 yıllık verilerine göre yılda ortalama 331 adet yangın çıktığını belirten Çelik şu ifadelere yer verdi "bu yangınlarda ortalama 534,1 hektar ormanlık alan zarar görmektedir. Bu yangınların çıkış nedenleri konusunda yapılan istatistikî çalışma sonucu, yüzde 32 İhmal Dikkatsizlik, %15 Kasıt, yüzde 29 Yıldırım, yüzde 24 Meçhul’ den meydana geldiği anlaşılmıştır.
2016 yılında çıkan 373 adet orman yangınında 474,46 hektar ormanlık alan zarar görmüştür. Yine bu yangınların çıkış nedenleri konusunda yapılan istatistikî çalışma sonucu, yüzde 15 İhmal Dikkatsizlik, yüzde 8 Kasıt, yüzde 30 Yıldırım, yüzde 47 Meçhul olarak gerçekleşmiştir. 2016 yılında Bölge Müdürlüğümüz yangınlarının yüzde 76’sı 11:00-19:00 saatleri arasında çıkmıştır. 2016 yılında Bölge Müdürlüğümüz sınırlarında çıkan 226 adet kırsal alan ve ziraat yangınında 788 hektar alan zarar görmüş ve bu yangınlara da müdahale edilmiştir. Bu yıl 26.01.2017 tarihi itibariyle 2 adet orman yangını meydana gelmiş bu yangınlarda 0,51 hektar alan zarar görmüştür. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 12 adet yangın çıkmış ve 3,12 hektar alan zarar görmüştür. Bölge Müdürlüğü ormanlarımız 51 Yangın Gözetleme Kulesinden 24 saat usulü ile gözetim ve denetim altındadır. 51 kulemizin 15’ inde Genel Müdürlüğümüz, Bilkent Üniversitesi ve TÜBİTAK iş birliği ile yapılan Kameralı Gözetim sistemi bulunmaktadır. Bu sistemde 360 derece dönebilen kameralar 10 km’ lik mesafede en ufak dumanı algılayarak yangını takip eden birimlere alarm vermektedir. Bir turunu 3 dakikada tamamlayan bu kameralar Duman Avcısı adıyla da bilinmektedir” ifade etti.
Riskli bölgeleri 24 saat boyunca gözlem altında oduğunu söyleyen Çelik “Ayrıca Bölge Müdürlüğümüz Milas İşletmesi Bodrum Şefliğine bağlı Kayabaşı-Çöplük mevkii ve Seydikemer İlçesi, Kuytucak Kulesinde İnsansız Kameralı Gözetleme Sistemi devreye girmiştir. Araç Takip Sistemiyle kara ve hava araçlarımızın hareketlerini anlık olarak takip etmekteyiz. Araç Takip Sistemiyle araçların üzerinde bulunan GPS den alınan koordinat SMS ile sisteme aktarılmakta ve aracın harita üzerindeki yeri görülebilmektedir. Orman yangınlarıyla mücadelede hava araçlarımız ile daha etkin müdahalesi için 323 adet havuz, gölet ve diğer su kaynağından faydalanılmaktadır. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü olarak tüm birimlerimizle 2017 yılı yangın sezonunda kazasız belasız geçirme dileğiyle"dedi.
Yangınların Çıkış Nedeni Dikkatsizlik Ve İhmal
Muğla Orman Bölge Müdürü Mehmet Çelik, son 10 yıllık faaliyetlerini Bodrum’da değerlendirdi. Çelik basın mensuplarına yaptığı açıklamada bölgede yılda 534 hektarlık alanın kül olduğu ve araştırmalara göre yangınların çıkış nedeninin yüzde 32’sinin ihmal ve dikkatsizlik sonucu yaşandığını belirtti.