Yanlis Durus Sekli Skolyozu Tetikliyor

Yanlis Durus Sekli Skolyozu Tetikliyor

Özel Imperial Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Opr. Dr.Yusuf Asik, özellikle çocuk ve gençlerde yanlis durus seklinin skolyozu tetikledigini belirterek, “Bunun sebebi çocuklarimiz genellikle masa basinda oturup bilgisayara karsi egri, dönük durarak çalismasi sonucu pozisyon bozuklugundan kaynaklaniyor” dedi.

Telefonla mesgul olurken uzun süre ayni pozisyonda kalma sonucu kaslarin bir tarafi güçlenirken diger tarafinda zayiflik olustuguna dikkat çeken Asik, bunun da omurgada egriliklere sebep oldugunu kaydetti.

Skolyozu, çocuk ve gençlerde daha sik görmeye basladiklarini kaydeden Asik, “Gençlerde, özellikle çocuklarda skolyozu daha sik görmeye basladik. Genel hastalar içerisinde daha yogun geliyor anlamina gelmesin. Daha öncekilere göre artis oldu. Bunun sebebi çocuklarimiz genellikle masa basinda oturup bilgisayara karsisinda egri, dönük durmasi sonucu pozisyon bozuklugundan kaynaklaniyor. Telefonla mesgul olurken uzun süre ayni pozisyonda kalmalari sonucu kaslarin bir tarafi güçlenirken diger tarafinda ise zayiflik olusuyor. Dolayisiyla bu durus sekli omurgada egriliklere sebep oluyor. Elbette konjental tarafi vardir, baska etkenler vardir ama bu sekilde artisini daha çok onlara bagliyoruz” dedi.

Sürekli ayni tarafta tasinan çantanin omurgada egriliklere sebep olduguna dikkat çeken Asik, “Bir dönem okula giden çocuklarin tek omuzda çanta tasimalari, genç bayanlarin bir koluna çanta asmalari, belki bir kilogram agirligi önemsemiyoruz ama; o bir kilo çok önemli. Çünkü çantayi omuza astiginiz zaman omuzdan düsmesin diye dengeyi korumaya çalisiyoruz. Dengeyi korumaya çalistiginiz zaman vücudun dengesini bozmus oluyorsunuz. Hep ayni tarafta tasinan çanta agirligi önemli degil ,omurgada egriliklere sebep oluyor. Özellikle gençlerde bunlari daha sik görmeye basladik. Bu çagin hastaligi haline geldi deniliyor onu zaman gösterecek. Kesinlikle bilgisayar basinda olan, ders çalisan çocuklarimizin sandalyede yan durup da masaya dönük sekilde çalismalarini istemiyoruz. Tamamen ekranin tam karsilarinda olmasini ders çalisirken defter, kitabinin tam karsisinda olmasini istiyoruz. Sandalyede otururken, sandalyenin alçakta olmasini masaya yakin durmalarini istiyoruz ki; dik dursunlar. Aksi takdirde öne dogru egik duruyorlar bu da kifoz dedigimiz kamburluga sebep oluyor. Ayni sekilde bu rahatsizliklari yetiskinlerde de görüyoruz. Özellikle bankalarda çalisanlar, masa basi isi yapanlar ögretmenler bu tür kisilerde zaten pandemi nedeniyle hareketler azaldi kaslar zayifladi bir de üzerine bu tür olumsuz faktörleri eklersek sikâyetler iyice artiyor. Bunlar sadece agrilarla kalmiyor o pozisyondan dolayi kemiklerde de dejenerasyonlara sebep oluyor. Simdiki agrilarin disinda gelecekte omurgada dejenaratif hastaliklarin artisina sebep olacak. Bu daha büyük bir problem, çözümü daha zor” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile