Yansımalar Üsküdar'da Konser Verdi

Aziz Şenol Filiz ve Birol Yayla'nın kurduğu Yansımalar müzik topluluğu 25. yıl konserleri kapsamında Üsküdar'da konser verdi

Yansımalar, Üsküdar Belediyesince düzenlenen '25. Yıl Konseri'nde sanatseverlerle buluştu.

Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleşen konser öncesi AA muhabirine açıklama yapan Yansımalar kurucularından neyzen Aziz Şenol Filiz, bu sene verdikleri konserlerle topluluğun 25. yılını kutladıklarını dile getirdi.

Filiz, konserlerde besteledikleri bütün eserlerden özel bir seçki seslendirdiklerini ifade ederek, 'Bu kadar yıl bir arada olmak bizim için önemli. Herkesin kendine ait dünyanın kendisinde kalmasıydı bu işin en önemli püf noktası. Topluluğu birlikte kurduğumuz Birol Yayla ile bunu başardık. Birbirimizin boşluğunu tamamlama konusunda korkmadan birbirimizi eleştirebildik ve hiçbir zaman samimiyetimizi kaybetmedik' diye konuştu.

Yaptıkları müzikle, dünyanın birçok yerinde verdikleri konserlerde müziğin birleştiriciliğinin somut örneklerini gördüklerini kaydeden Filiz, 'Herhangi bir noktada siyasi düşünce, yaş farklılıklarının ortadan kalktığını, din ve kültürel farklılıklarının ortadan kalktığını bizzat yaşadık. Sanatı gerçek samimiyetle ortaya çıkardığınızda sanki aşkmışçasına herkesin hissettiği bir birleşme noktası oluşması mümkün. Dileriz bunu her zaman hissedebilme gücü bizde olsun' dedi.

Topluluğun kurucularından gitar ve tambur sanatçısı Birol Yayla da Filiz ile 1980 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı'nda tanıştıklarını aktararak, şunları kaydetti:

'Şenol Filiz'le müziği aynı sınıfta öğrenmeye başladık, aslında 36 yıldır bir aradayız. 90 yılında Yansımalar'ı kurduk, 91 yılından itibaren de konserlere başladık. O zamanlar enstrümantal müzik yok denecek derecedeydi, hatta biz böyle bir müziği yapıp ortaya çıktığımız zaman kendi çevremizden de 'bu tür müzikleri kimse dinlemez' gibi yaklaşımlar gördük. Bizim yaptığımız şey bir proje değildi, Yansımalar bir yaşama biçimi, bir varoluş şekli. Nasıl ki biz kendi hayatımızı doğal akışı içinde yaşıyorsak Yansımalar da bizim için böyle bir şey. Bu 25 yılı çok doğal bir süreç olarak yaşadık, hayatımızın en önemli parçalarından biriydi.'

- 'Sanatçının amacı insana yeni bir bakış açısı vermektir'

Yayla, 25 yıl boyunca Türkiye'de birçok akımın gelip geçtiğini vurgulayarak, 'Bir ara herkes halk müzikçi oldu, bir ara Rock'cu oldu, bir ara Türk müziği okumaya başladılar. Bu işin ticari tarafı tabii yadsımıyorum, hadisenin parçası elbette. Fakat bütün bunların sanatçı kavramı içerisinde algılanması, ifade edilmesi sıkıntılı. Gündem neyse ona göre söylemler çıkıyor' dedi.

'Bir müzisyen aslında bir taş ustası, bir ahşap ustası, bir yazar, şair gibidir' diyen Yayla, sözlerini şöyle tamamladı:

'Sanatçı sadece bugünü değil, bazen geçmişi, bazen geleceği hisseder. Siyasi gündem dediğimiz şey değişir, dostlar düşman olur, düşmanlar dost olur, hayat akar gider ama biz hala bin yıl önce oyulmuş bir taşa bakıp insanlık mirası olarak onunla teselli buluruz. Sanat böyle bir şeydir, zamanla ya da gündemle tam doğrudan bir bağlantısı yoktur. Olabilir ama asıl amacı insan ruhuna ve zihnine yeni bir bakış açısı, yeni bir teselli vermektir ve bunun zamana akarak kalıcı olmasıdır.'

Müzikseverlerin büyük ilgi gösterdiği konserde Filiz ve Yayla'ya, topluluğun diğer üyeleri gitar sanatçısı Cem Tuncer, viyolonsel sanatçısı Pınar Bayraktar, kontrbas sanatçısı Erol Akyol, vurmalı çalgılar sanatçısı Erol Hafızoğlu eşlik etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile