Yapay Akciğer Naklinde Önemli Aşama Washıngton

Yapay akciğer nakli konusunda bir önemli adım daha atıldı.

Yapay akciğer nakli konusunda bir önemli adım daha atıldı.
ABD'nin Yale Üniversitesinden bilim adamları hücrelerinden arındırılmış eski bir akciğer üzerine sağlıklı hücrelerin eklenmesiyle organ nakline uygun yapay akciğer, Harvard Üniversitesinden bilim adamları çipli minyatür akciğer geliştirdi.
Ölü yetişkin farelerin akciğerlerini hücrelerinden arındıran Yale Üniversitesi bilim adamları, bu hücrelerin bulunduğu yapıyı ve bronş, solunum yolları ve dolaşım sistemini korudu.
Kuluçka makinesinde, yapı üzerinde kök hücre ve akciğer hücreleri geliştiren bilim adamları, yapının sağlıklı hücreler tarafından kaplandığını ve akciğer dokusunun oluştuğunu gördü.
Daha sonra bu yapay akciğerler farelere nakledildi. Yapay akciğerlerle fareler 45-120 dakika yaşadı.
Araştırma, insana nakledilebilir yapay akciğer geliştirme konusunda küçük bir adım gibi görülse de akciğerin kendini yenileyemeyen ve çok karmaşık doku yapısına sahip olduğu göz önüne alındığında önemi daha da artıyor.
Harvard Üniversitesinden bilim adamları da insandan alınan akciğer ve damar hücrelerini kullanarak sakız büyüklüğündeki çip üzerinde minyatür akciğer geliştirmeyi başardı.
Araştırmanın başındaki Donald Ingber, bu küçük akciğerin, insanlarda bulunan akciğerler üzerinde yeni ilaçların ve etkilerinin test edilmesini sağlayacağını belirtti.
Araştırmalar "Science" dergisinde yayımlandı.

25.06.2010 11:16:18
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile