TUĞBA YARDIMCI - Trabzon'da yaşayan ve kalp kası enfeksiyonuna bağlı kardiyomiyopati nedeniyle kalbi duran Murat Özdemir, kalbin görevini üstlenen 'yapay kalp sistemi' sayesinde hayata tutundu.
Rize'nin İkizdere ilçesindeki Ovit Dağı'nda inşa edilen Ovit Tüneli'nde jeoloji mühendisi olarak görev yapan 38 yaşındaki Özdemir, yaklaşık 2 ay önce gribal enfeksiyon geçirdi. İstirahat döneminde tekrar rahatsızlanan Özdemir, Ahi Evren Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesine kaldırıldı.
Duran kalbi masajla çalıştırılan Özdemir, hastanenin yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındı. Kalp damar cerrahisi bölümünden Doç. Dr. İlker Mataracı ve Opr. Dr. Muhammet Onur Hanedan, hastanın geçici bir süre kalp işlevini görecek 'Extra Corporeal Membrane Oxygenation' (ECMO) cihazına bağlanmasına karar verdi.
Uzmanlar, hastaya belirli bir süre için kalp fonksiyonlarını gerçekleştirmek amacıyla vücut dışı dolaşım ve solunum desteği sağlayacak operasyonu gerçekleştirdi. Böylece, hastanın boyun atar damarı ile kasıktaki büyük toplar damarına takılan ve kalbe ulaşan katater aracılığıyla alınan kanı ECMO'dan geçirilip oksijenlendirilip sonra tekrar kalbe verildi.
Hasta, kalp nakli gerekebileceği ihtimali üzerine ECMO cihazına bağlı halde Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait ambulans uçakla, iki sağlık personeli eşliğinde İstanbul'daki Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi. Özdemir, uygulanan tedavi ile kalp kası fonksiyonunun toparlamasına bağlı olarak ECMO'dan ayrıldı. Özdemir, hastanede yaklaşık 20 gün daha tedavi gördükten sonra sağlığına kavuştu.
Taburcu edilen Özdemir, memleketine döndükten sonra hastaneyi ziyaret ederek Başhekim Doç. Dr. İsmet Durmuş ile tedavisini üstlenen uzman, hemşire ve personele teşekkür etti.
- 'Bildiğim herhangi bir rahatsızlığım yoktu, aniden gelişti'
Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aniden gelişen sağlık sorunu nedeniyle hem kendisinin hem de ailesinin zor günler yaşadığını söyledi.
Kalbinin durması üzerine gelişen süreci anlatan Özdemir, 'Bildiğim herhangi bir rahatsızlığım yoktu, aniden gelişti. Duran kalbimi sağlık ekipleri çalıştırdı, sonrasında da operasyon geçirdim. Kalp nakli gerekebileceği düşünülerek sevk edildiğim Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde de bir süre tedavi gördüm.' dedi.
Özdemir, tedavisini gerçekleştiren doktorlara ve hastane yönetimine teşekkür ederek, 'Sıkıntılı günleri çok şükür atlattım. Kalp yetmezliği teşhisinin ardından gerekli tedaviye devam ediliyor. Hem Ahi Evren Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi hem de Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki doktorlarımıza teşekkür ediyorum.' diye konuştu.
- 'Kalbin kasılması yüzde 20'lere kadar düştü'
Opr. Dr. Muhammet Onur Hanedan ise Özdemir'in bilinci kapalı şekilde hastaneye ulaştırıldığını söyledi.
Uygulanan tedavi ile bilinci açılan hastayı daha sonra ECMO'ya bağladıklarını belirten Hanedan, 'Bu cihazla birlikte hastaya hem akciğer hem kalp desteği vermiş olduk. Ayrıca kalp pompası dediğimiz kalbi destekleyen başka bir cihaz daha taktık. Kalbin kasılmasını gösteren ve yüzde 20'lere kadar düşen parametrenin yükselmesi ile hastamız yavaş yavaş uyanmaya başladı.' ifadesini kullandı.
Hanedan, kalp kasının kasılma oranının beklenen aşamaya gelmemesi üzerine gelişebilecek tabloları değerlendirdiklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:
'Kalp nakli ihtiyacı doğabileceği ihtimali üzerine tedbir almaya karar verdik. İlimizde kalp nakli yapılmadığı için hastamızı ihtiyaç halinde müdahale yapılabilmesi için İstanbul'daki hastaneye sevk ettik. Hastamızın kalp kası fonksiyonu eğer toparlanmasıydı başka bir cihaz daha takılıp kalp nakli için sıraya girecekti ama bunlara hiç gerek kalmadı, kalp kası kasılması yeteri düzeye geldi. Hastamız toparladığı için ECMO'dan yavaş yavaş ayrıldı ve sağlığına kavuştu.'
Kalp kasında gelişen enfeksiyonun kardiyomiyopatiye yol açabildiğine dikkati çeken Hanedan, 'Hastamızın şimdiki durumu çok iyi. Sağlığına kavuştuğu için bizler de çok mutluyuz. Şu aşamada ekstra bir operasyon gerekmiyor ama takipleri yapılacak. Kalp yetmezliğine yönelik destekleyici tedavi veriliyor.' dedi.
Yapay Kalp Sistemiyle Hayata Tutundu
Trabzon'da kalp kası enfeksiyonu nedeniyle kalbi duran Murat Özdemir, kalbin görevini üstlenen sistem sayesinde sağlığına kavuştu Özdemir: 'Sıkıntılı günleri çok şükür atlattım. Kalp yetmezliği teşhisinin ardından gerekli tedaviye devam ediliyor' Opr. Dr. Hanedan: 'Hastamızın kalp kası fonksiyonu eğer toparlanmasıydı başka bir cihaz daha takılıp kalp nakli için sıraya girecekti ama kalp kası kasılması yeterli düzeye geldi ve bunlara gerek kalmadı'