Bilim insanları, yaptıkları araştırmalarla bağışçı sıkıntısı nedeniyle çok az gerçekleştirilen kornea naklinde yapay protezler kullanarak çığır açmayı planlıyor. Böylece, kornea nakli ihtiyacı duyan hastaların körlüğü giderilebileceği gibi, yapılan nakillerde protezin uyum sağlamama riski de ortadan kaldırılmış olacak.
Almanya 'da bulunan ve Avrupa 'nın en büyük uygulama tabanlı araştırma örgütü olan Fraunhofer 'de araştırmalar yürüten bilim insanı Dr. Joachim Storsberg ve ekibi, yapay kornea geliştirmek için çalışmalar yürütüyor.
Fraunhofer 'e bağlı olan Uygulamalı Polimer Enstitüsü 'nde (API) görevli olan Storsberg, sadece Almanya 'da her yıl yedi bin kornea hastasının nakil beklediğine dikkat çekerek, yapay kornea geliştirilmesinin önemine değindi. Alman araştırmacı, “İki çeşit yapay kornea geliştirme noktasındayız. Bir tanesi, nakil yapılan ancak protezi kabul etmeyen hastalar için kullanılabilecek, böylece nakil sıkıntısını da ortadan kaldırabileceğiz” dedi.
POLİMERLİ YAPAY KORNEA
Storsberg ve ekibi, 2005 ve 2009 yılları arasında korneası ışığı alma yetisini kaybeden hastalar için yapay kornea geliştirilmesi çalışmalarında yer aldı. Çalışmalar, nakil yapılmış olmasına rağmen körlüğü giderilemeyen hastalar üzerinde gerçekleştirildi.
Storsberg ve ekibi, “Bu hastaların birçoğu çeşitli faktörler nedeniyle nakillere rağmen görme yetisini kazanamadı ancak yapay kornea ile bu sorunların üstesinden gelmeyi amaçlıyoruz” dedi. Alman araştırmacıların geliştirdiği ve ArtCornea adını verdikleri yapay göz, polimer tabanlı ve sıvıyı-emen özelliğe sahip.
Özel bir tabakaya sahip olan yapay kornea, sahip olduğu dokunun sağlamlığını ve optik özelliğini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmesini sağlıyor. Kornea kimyasal etkenlerle dönüştürülerek, hücre büyümesini destekleyecek özellik kazandı.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİYLE UYUMLU
Araştırmacılar, yapay korneanın optik yüzeyini genişleterek ışığın gireceği alanı artırmayı ve daha önce mümkün olmayan bir özelliği de korneaya kazandırmak istiyor. Storsberg, ArtCornea nakledildiğinde, birkaç dikiş dışında dışarıdan fark edilmesi mümkün olmuyor... Ayrıca nakil Son derece kolay ve bağışıklık sisteminde olumsuz tepki yaratmıyor” dedi.
Storsberg, nakil uyumsuzluğu yaşayan hastalara çözüm olan korneanın dışında, geliştirecekleri ikinci kornea için biyolojik materyali hazırladıklarını ifade etti. Bu materyal, yapay korneanın hastanın göz dokusuyla kaynamasına yardımcı olurken, protezdeki ince optik hücreler bağımsız kalıyor.
Araştırmacılar, geliştirilecek ikinci korneanın ağırlıklı olarak ön tedavilerde kullanılmasını planlıyor.
Yapay kornea körlüğü ortadan kaldıracak
Bilim insanları, kornea rahatsızlıkları nedeniyle yaşanan körlüğün tedavi edilebilmesi için gelecekte yapay korneaların kullanılabileceğini belirtti.