Yapay Zeka Destekli Hijyen Takip Sistemi Ile Hastane Enfeksiyonu Riski Azaltilacak

Yapay Zeka Destekli Hijyen Takip Sistemi Ile Hastane Enfeksiyonu Riski Azaltilacak

Giresun Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde hastane enfeksiyonu riskinin en aza indirilmesi için yapay zeka destekli otomasyon sistemi test edilmeye baslandi.

Özellikle yogun bakim ünitelerinde yasanan ve tedavi sürelerinin uzamasina ya da can kayiplarina neden olan enfeksiyon risklerinin en az seviyeye düsürülmesini amaçlayan sistemin pilot uygulamasinin egitim ve tanitimi, Giresun Il Saglik Müdürü Doç. Dr. Muhammet Bulut, Giresun Egitim ve Arastirma Hastanesi Bashekimi Doç. Dr. Fazil Kulakli, Giresun Üniversitesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Meltem Arzu Yetkin ile hastanenin yogun bakiminda görevli doktor, hemsire ve saglik çalisanlarinin katilimiyla gerçeklestirildi.

Dünya Saglik Örgütü’nün raporuna göre hastane enfeksiyonlarinin en büyük sebebinin el hijyeni eksikligi olduguna dikkat çekilirken, kontrol ve denetimlerde yasanan eksiklerin ortadan kaldirilmasini amaçlayan yapay zeka destekli otomasyon sistemi ile risklerin en aza indirilmesi, tedavi sürelerinin kisaltilmasi ve maddi kayiplarin önüne geçilmesi hedefleniyor.

"El hijyeni takibini sensörler ile gerçeklestiriyoruz"

Türk yazilimci ve mühendisleri tarafindan gelistirilen sistemin patent sahibi olan genç girisimci Batu Ergör, hastanelerde el yikama ve hijyen takibi ile bunlarin raporlanmasinin elle yapildigini belirtirken, gelistirdikleri yapay zeka destekli otomasyon sistemiyle tüm bu islemlerin daha düzenli hale getirilmesini, üretilen detayli raporlar isiginda olasi aksakliklarin hizlica tespit edilerek çözüm üretilmesine olanak sagladiklarini söyledi.



Sistemin çalismasi hakkinda bilgiler veren Ergör, “Gelistirdigimiz el hijyeni takip sistemi ile saglik çalisanlarinin el hijyeni prosedürlerine tam uyumunu ve bunlarin detayli raporlamalarini tamamen dijital ve otomatik hale getiriyoruz. Yogun bakim ünitelerindeki el yikama alanlarina, antiseptik dispanserlere, hasta yatak baslarina yerlestirdigimiz akilli sensörler ve saglik personeli için kisiye özel tahsis edilen akilli yaka kartlari sayesinde, önceden tanimlanan verilere göre el hijyeni takibini gerçeklestiriyoruz. Sistem, ilgili saglik personelinin tanimlanan alanlara giris ve çikislarinda yaka kartlarinda bulunan isik, titresim ve sesli uyaranlarla ikaz edilerek yönlendirilmesini sagliyor. Ayrica, saglik personellerinin tanimlanan alanlar içerisine giris-çikis aktivitelerini, bu alanlarda kalis sürelerini, el yikama ve dispanser kullanim anlarini ve bu anlardaki dogru el yikama süreleri ile dozajlama degerlerini kaydederek çok kapsamli bir raporlama verisi sunuyor. Bu sayede el hijyen uyum oranlari mümkün olan en yüksek seviyeye ulasirken, hastanelerin enfeksiyon kontrol birimlerinin, Saglik Bakanligi’na yapmak zorunda olduklari raporlamalarin da en dogru biçimde hizli ve güvenilir biçimde yapilmasina olanak sagliyor” dedi.



"Hastane enfeksiyonlarindan kaynaklanan ölümlerin yüzde 50’den fazlasi önlenebilir"

Ergör, dünyada her yil yüzbinlerce hastanin maruz kaldigi hastane enfeksiyonu nedeniyle uzayan tedavi süreleriyle ve buna bagli ölümlerin yüzde 50’den fazla kisminin engellenebilecegini belirterek “El hijyen uyum oranlarinin yükselmesi sayesinde enfeksiyona bagli can kayiplarinin önüne geçilirken, saglik sisteminde de milyarlarca dolarlik tasarruf saglanabilmektedir. Ayrica, hastanelerdeki yogun bakim ünitelerinin kapasiteleri daha verimli sekilde kullanabilmektedir” ifadelerini kullandi.

Giresun Egitim Arastirma Hastanesi Enfeksiyon Komitesi Baskani Prof. Dr. Meltem Arzu Yetkin de kurulan sistemle ilgili olarak “Saglik sisteminde birçok hastaligi tedavi ederken diger yandan da yapilan bazi islemlerin yatan hastalar açisindan getirdigi bazi riskler bulunmaktadir. Kullandigimiz bazi alet ve malzemelerle saglik çalisanlarinin el hijyenine bagli enfeksiyon riskleri doguyor. Hastane enfeksiyonu ile mücadele etmenin en kolay yolu el hijyenine dikkat etmekten geçiyor. Bizler enfeksiyon kontrol ekibi olarak buna çok dikkat ediyoruz. Hastanin yanina girmeden önce, hastaya bir islem uygulamadan önce ve hastanin yanindan çiktiktan sonra sivi sabun ve alkol bazli el dezenfektanlariyla temizlenmesi gerekiyor. Tabi ki tüm bunlarin bir de denetlenmesi gerekiyor. Denetleme konusunda gece mesaisi ve yogun anlarda zaman zaman sikintilar yasayabiliyoruz. Bu kurulan sistemle bu konuda çözüm üretmeyi hedefliyoruz. Sistem en basit anlatimla, hasta yanina girip çikarken her çalisana özel kart araciligiyla ellerimizi temizlememiz gerektigini hatirlatiyor. Su an test amaçli kurulum gerçeklesti, edindigimiz bilgiye göre güzel ve faydali bir sistem oldugunu düsünüyoruz” diye konustu.

Pilot uygulama sonrasi bekledikleri sonuçlari elde etmeleri halinde tüm yogun bakim ünitelerinde sistemin kullanimini degerlendirecekleri kaydeden Giresun Egitim ve Arastirma Hastanesi Bashekimi Doç. Dr. Fazil Kulakli ise “Yapay zeka ile kurulan çok önemli bir sistem. Yerli bir sistem ve patenti de Türk birine ait. Buradaki amaç, yogun bakimlardaki en önemli enfeksiyon önleme yöntemi olan el hijyeni konusunda, bütün çalisanlarimizi ve hekimlerimizi bilgilendirmek ve bu hususta onlara uyaranlar vererek, yeniden el hijyeni yapmalari konusunda hatirlatma yapmak. Bunu teknolojik bir sistemle yapmak oldukça kullanisli ve elverisli oldugu düsüncesindeyiz. 12 yatakli bir yogun bakim ünitemizde testlerine basladik. Pilot uygulamadaki verilerimizi degerlendirecegiz. Bu verilerimiz tahmin ettigimiz gibi enfeksiyon oranlarimizi düsürürse diger yogun bakim ünitelerimizde de kullanmak üzere konuyu degerlendirecegiz” açiklamasinda bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile