T.C. Cumhurbaskanligi Dijital Dönüsüm Ofisi ile BUÜ arasinda Türkiye’nin dijital dönüsüm sürecinde ihtiyaç duyacagi siber güvenlik, büyük veri, yapay zekâ, açik kaynak, akilli otonom sistemler ve yapay zekâ tabanli tip uygulamalari alanlarinda Ar-Ge ve teknoloji gelistirme ile insan kaynaklari yetistirilmesine iliskin ortak çalisma ve faaliyetler yürütmenin yani sira egitim ve ögretim konularinda is birligi yapmak amaciyla isbirligi protokolü hayata geçirildi.
“Gelecegin meslegi yapay zeka”
Protokol imza töreninde konusan T.C. Cumhurbaskanligi Dijital Dönüsüm Ofisi Baskani Dr. Ali Taha Koç, kurum olarak beseri sermayeye çok büyük bir inançlarinin oldugunu söyledi.
Türkiye nüfusunun yüzde 15,4’ünün 15 ile 24 yas arasinda olduguna dikkati çeken Dr. Ali Taha Koç; “Bu orana baktigimiz zaman birçok Avrupa ülkesinden çok daha yüksek bir oranda genç nüfusa sahip oldugumuzu görebiliyoruz. Gelecek dijital dönüsümde ama gelecegi olusturacak kisiler de gençlerimiz. Bu anlamda baktigimiz zaman bizim gençlerimize gelecegin mesleklerinin becerilerini katmamiz gerekiyor. Gelecegin mesleki ne olacak derseniz; kesinlikle ve kesinlikle yapay zeka olacak” dedi.
Yapay zeka alaninda 50 bin istihdam
Önceki yil Sanayi ve Teknoloji Bakanligi ile birlikte 2021 ve 2025 yillarini içeren Türkiye’nin ilk yapay zeka stratejisini yayimladiklarini hatirlatan Dijital Dönüsüm Ofisi Baskani Koç; “Bu stratejimizde çok önemli hedeflerimiz vardi. Onlardan biri de 50 bin yapay zeka istihdami olusturabilmek. Ayni zamanda 10 bin de lisansüstü yapay zekayi bilen, egitim almis kisileri yetistirebilmek ve akademik indekslerde dünya çapinda ilk 20’ye girmek. Bunlari da üniversitelerimizle, hocalarimizla ve gençlerimizle gerçeklestirebilecegiz. Bu anlamda bugün imzalayacagimiz protokolün çok degerli oldugunu düsünüyorum” açiklamasinda bulundu.
KOÇ: Projelerle insanlarimiza dokunacagiz
Yapay zekanin can suyunun veri oldugunu belirten Dr. Ali Taha Koç, Türkiye’nin veri anlaminda çok zengin oldugunu kaydetti.
Veriden deger üreten bir Türkiye mottosuyla yola çiktiklarini belirten Koç; “Üniversitelerimizle isbirligi yaparak bu verilerin sadece depolanmasiyla kalmayacak, bu verilerden deger üretmeye baslayacagiz. Bu anlamda da isbirligimizin ayrica önem tasidigini düsünüyorum. Bu teknolojilerimizin insana dokunmasini istiyoruz. Insallah yapacagimiz çalismalarla birlikte insani merkeze alan projeler gelistirecek ve vatandaslarimiza dokunacagiz. Bu anlamda da isbirligimizin basarilari olmasini diliyorum. Bundan sonra da daha fazla proje yapacagimiza, daha fazla insan yetistirecegimize ve Türkiye’yi bir marka ülke haline tasiyacagina inaniyorum. Nasil ki IHA’larla, SIHA’larla, TIHA’larla bir dünya markasi haline geldiysek, yapay zeka alaninda üretecegimiz projelerle ve sirketlerimizle de dünya markasi olabilecek potansiyele sahibiz” seklinde konustu.
Bilgi birikimi ve insan kaynagi BUÜ’de Mevcut
BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz ise üniversitelerin insan kaynagi olusturmak, bilimsel ve teknolojik Ar-Ge projeleri üretmek ve topluma hizmetle yükümlü oldugunu vurguladi. Nihai hedefin insan ve topluma katkida bulunmak olduguna isaret eden Rektör Prof. Dr. A. Saim Kilavuz; “Bilim, insan ve toplum içindir. Bu felsefe ile hareket ediyoruz ve insana bir sekilde dokunmak istiyoruz. Bu anlamda bizlere büyük katkilar sunan ve fayda saglayan Cumhurbaskanligi Dijital Dönüsüm Ofisi Baskanimiza ve tüm ekibine tesekkür ediyoruz. Isbirligi çerçevesinin daha da geliserek devam edecegine inaniyoruz. Üniversitemiz 70 bin ögrenci kapasitesine sahip. Kaliteli bir egitim ile dogru insan kaynaginin adresi olacagimizi biliyoruz. Öte yandan ciddi bir bilgi birikimine de sahibiz. Bunu dogru yönetebildigimiz ve toplumun her kesimi ile isbirligi yaptigimiz takdirde önce üniversitemizin, sonrasinda da sehrimizin, ülkemizin ve insanimizin kazanacagina inaniyorum” diye konustu.
ULUTEK firmalari da yararlanacak
Içerik hakkinda bilgi veren Prof. Dr. Fatih Karpat da T.C. Cumhurbaskanligi Dijital Dönüsüm Ofisi ile Bursa Uludag Üniversitesi arasinda Türkiye’nin dijital dönüsüm sürecinde ihtiyaç duyulacak siber güvenlik, büyük veri, yapay zeka, açik kaynak, akilli otonom sistemler ve yapay zeka tabanli tip uygulama alanlarinda Ar-Ge ve teknoloji gelistirmeyle insan kaynaklari yetistirilmesine iliskin ortak çalisma yapma ve faaliyetler yürütmek ile egitim-ögretim konularinda isbirligi yapilacagini aktardi. Karpat, protokol çerçevesinde ülkenin ihtiyaç duydugu açik veri kaynagi ve üniversitenin sahip oldugu verilerin paylasimi ile laboratuvar altyapilarinin ortak kullanimi için isbirligi yapilacagini ve ULUTEK bünyesinde faaliyet gösteren firmalarin akademisyen destekli projelere Cumhurbaskanligi Dijital Dönüsüm Ofisi tarafindan katki sunulacagi bilgisini de paylasti.
Açilis konusmalarinin ardindan T.C. Cumhurbaskanligi Dijital Dönüsüm Ofisi Baskani Dr. Ali Taha Koç ile BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz hazirlanan protokolü imzaladi. Törende Üniversite Yönetim Kurulu Üyeleri, Dijital Dönüsüm Ofisi Yöneticileri, akademisyenler ve ögrenciler de hazir bulundu.
Yapay Zeka Için Isbirligi
Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ), T.C. Cumhurbaskanligi Dijital Dönüsüm Ofisi ile siber güvenlik, büyük veri, yapay zekâ, açik kaynak, akilli otonom sistemler, blokzincir ve yapay zekâ tabanli tip uygulamalari alanlarinda Ar-Ge ve teknoloji gelistirme ile insan kaynaklari yetistirilmesine iliskin ortak çalismalar yürütecek.



















