Yapay Zeka Yeni Egitim Döneminde Egitmen Olarak Ders Basi Yapacak

Yapay Zeka Yeni Egitim Döneminde Egitmen Olarak Ders Basi Yapacak

Yakin Dogu Üniversitesi’nin YÖDAK onayli Yapay Zeka Mühendisligi Bölümü’nde iki giris dersini, gelecek dönem yapay zeka verecek. Üniversitenin Yapay Zeka Enstitüsü tarafindan gelistirilen uygulama ile ögrencilerin bu derslerdeki notlarini da yine yapay zeka belirleyecek.

Son yillarda hizla gelisen yapay zeka teknolojileri artik hayatin birçok alaninda çok daha görünür bir etkiye sahip. Saglayabilecegi “kisisellestirilmis egitim” imkanlari ile yapay zekanin en güçlü degisim potansiyeli tasidigi alanlarin basinda ise egitim geliyor. Yakin Dogu Üniversitesi, yapay zekanin egitimdeki rolünü bir adim öteye tasimaya hazirlaniyor. Türk üniversitelerinin yani sira Avrupa’da da bir ilke imza atmaya hazirlanan Yakin Dogu Üniversitesi’nde YÖDAK onayli Yapay Zeka Mühendisligi Bölümü’nün temel iki dersini gelecek egitim döneminden itibaren yapay zeka verecek.

Yakin Dogu Üniversitesi Yapay Zeka Enstitüsü bünyesinde çalismalarini sürdüren Uluslararasi Yapay Zeka ve Nesnelerin Interneti (Internet of Things) (IoT) Arastirma Merkezi tarafindan GPT3.5 ve GPT4 altyapisi kullanilarak gelistirilen uygulama ile yapay zeka mühendisligi egitimi alan ögrenciler dogrudan yapay zeka ile birebir etkilesim içerisinde olacak. Üstelik, ögrencilerin bu derslerdeki notlari da yine yapay zeka belirleyecek. Üniversite, bu uygulama ile ögrencilere kisisellestirilmis ve etkilesimli bir ögrenme deneyimi sunmayi amaçliyor.

Avrupa’da bir ilk

Yakin Dogu Üniversitesi’nin yapay zekayi egitmen olarak kullanmasi Avrupa’da bir ilk olma özelligi tasiyor. Yenilikçi teknolojileri egitim sürecine uyarlayarak iyilestirme hedefiyle yola çikan egitim kurumu, bilgisayar bilimleri ve mühendislik alaninda dünyanin en iyi üniversiteleri arasinda yer aliyor. Yakin Dogu Üniversitesi, Times Higher Education’in yayinladigi “Dünya Üniversiteleri Siralamasi 2023” alan siralamalarinda, Türkiye ve KKTC üniversiteleri arasinda ilk sirada yer aldigi “Bilgisayar Bilimleri”nde dünyanin en iyi ilk 175, “Mühendislik”te ise dünyanin en iyi ilk 200 üniversitesi arasinda yer almisti. Üniversite, hayata geçirecegi uygulama ile de bu alanlardaki öncü rolünü sürdürmeyi hedefliyor.

“Yeniliklerden korkmadan, dislamadan dogru sekilde kullanarak gelecegi bu teknolojiler üzerine insa edecegiz”

Proje ile ilgili açiklama yapan Yakin Dogu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Baskani Prof. Dr. Irfan Suat Günsel, yapay zeka gibi gelecegi sekillendirme potansiyeli tasiyan teknolojilerden korkmadan, bu imkan verdigi yeniliklere adapte olunmasi gerektigine vurgu yapti. Prof. Dr. Irfan Suat Günsel “Yeniliklerden korkmadan, dislamadan dogru sekilde kullanarak gelecegi bu teknolojiler üzerine insa edecegiz” dedi.

Yakin Dogu Üniversitesi’nin gelistirdigi yapay zeka destekli pek çok proje ile sagliktan, sürdürülebilir bir çevre yönetimine kadar pek çok alanda yenilikçi projeler gelistirmeye devam ettigini hatirlatan Prof. Dr. Günsel, “Teknolojik yeniliklerden korkmadan gelecegin egitim ortamini sekillendirme konusunda öncülük etmeye devam edecegiz” dedi.



“Hayata geçirecegimiz uygulama ile ögrencilerimizin; üzerinde çalisacaklari yapay zeka sistemlerini deneyimlemesini de saglamis olacagiz"

Gelecek yil egitmen olarak ders basi yapacak olan yapay zeka uygulamasinin egitimi ise Prof. Dr. Fadi Al-Turjman liderliginde sürdürülüyor. Uluslararasi arastirma portallarindan Research.com’un geçtigimiz mayis ayinda yayimladigi dünyanin ve ülkelerin en iyi bilim insanlarini siraladigi çalismada “Bilgisayar Bilimleri” alaninda Türkiye genelinde ilk beste yer alarak KKTC’nin alaninin en iyi bilim insani olarak gösterilen Prof. Dr. Fadi Al-Turjman, Haziran 2022’de bilim alaninda ilk kez verilen Dr. Suat Günsel Onur Ödülü Altin Madalyasi’nin da sahibi olmustu.

Yapay Zeka ve Robotik Enstitüsü Müdürü ve Yapay Zeka ve Nesnelerin Interneti Arastirma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Fadi AL-Turjman, yapay zeka uygulamalarinin egitimde kullanilmasinin potansiyel avantajlarina vurgu yapti. Yapay zeka ile ögrencilere kisisellestirilmis, birebir egitim imkani sunulabilecegini belirten Prof. Dr. Fadi Al-Turjman, “Yapay zeka, ögrencilerin bireysel ihtiyaçlarina ve ögrenme stillerine uygun olarak ögrenme deneyimlerini kisisellestirebilir. Ögrencilerin yetenekleri, ilgi alanlari, güçlü ve zayif yönleri hakkinda derinlemesine bilgi sahibi olarak ögrencilere özellestirilmis ders planlari, materyaller ve geri bildirimler sunabilir. Böylece, her ögrenci kendi hizinda ve tarzinda ögrenebilir” dedi.

Uygulamanin, “Yapay Zeka Mühendisligi” bölümü ögrencilerine yönelik olacaginin altini da çizen Prof. Dr. Al-Turjman, “Hayata geçirecegimiz uygulama ile ögrencilerimizin; üzerinde çalisacaklari yapay zeka sistemlerini deneyimlemelerini de saglamis olacagiz” ifadesini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile