MURAT BIRINCI - Yapi Kredi Genel Müdür Yardimcisi Yakup Dogan, halihazirda nakitsiz topluma geçme çabalari oldugunu, fiziksel paraya ihtiyacin artik daha da azalacagini belirterek, "Merkeze bagli kripto para olan dijital para fikri güçlenmeye baslamisti ancak daha zamani oldugu söyleniyordu. Ülkemiz, dünyadaki bu akimda dijital sistemin bir parçasi olabilir. Istanbul, dijital finans merkezi olabilir." dedi.
Dogan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin bankacilik sektörü teknolojilerine etkisine iliskin AA muhabirine degerlendirmelerde bulundu.
Salginin etkisiyle dijitallesmenin, hayatin her alaninda vazgeçilmez bir unsur haline geldigini ve fiziksel dünyadaki islemlerin her alanda hizla dijital dünyaya tasindigini aktaran Dogan, bununla birlikte her anlamda en dikkat çekici degisimlerin yasandigi sektörlerin basinda bankaciligin geldigini vurguladi.
Dogan, Yapi Kredi olarak uzun yillar önce dijital bankacilik alaninda sinirlari kaldirmak için yola çiktiklarini, bu yolda, sinirlari kaldiran teknolojileri üretme hedefi ile dijital stratejilerini olusturduklarini anlatti.
Sektördeki güçlü konumlari ve kurum kimliginin önemli bir parçasi olan yenilikçi ruhla sayisiz inovasyonu sektörle tanistirdiklarini ve standartlari belirleyen çalismalara imza attiklarini bildiren Dogan, sunlari kaydetti:
"Tüm bunlar neticesinde müsterilerimiz, subelerimizden sunulan hemen hemen tüm islemleri Yapi Kredi dijital kanallarindan tamamlayabiliyor. Bireysel ve kurumsal müsterilerimiz, 800'ün üzerinde bankacilik islemini kolaylikla gerçeklestirilebiliyor. 2020 yilinda mobil aktif müsteri adedimiz bir önceki yila kiyasla yüzde 20 artis gösterdi. Ayni sekilde, salgin öncesinde dijitalle tanismamis müsterilerimizin yüzde 12'si bu dönemde dijital bankacilik kanallarimizi kullanmaya basladi. Salgin öncesinde yas ortalamasi 30 ila 33 arasinda degisen mobil bankacilik müsterilerimize artik yeni bir kullanici kitlesi daha eklendi. Artik 65 yas ve üzeri müsterilerimizi de Yapi Kredi Mobil'i sikça kullananlar arasinda görüyoruz. Temassiz islemlerin hayati önem kazandigi salgin döneminde subeye gitmeden Yapi Kredi müsterisi olmak isteyen kullanicilara sundugumuz 'Görüntülü Islem Asistanlari' yogun ilgi gördü. 'Görüntülü Islem Asistanlari' araciligiyla 2020 yilinda yeni müsteri kazanimimiz yüzde 212 artis gösterdi."
Dogan, bu dönemde müsterilerin kolayca benimsedigi hizmetlerden birisinin de ödeme deneyimini kolaylastiran teknolojiler oldugunu söyledi.
Yapi Kredi Mobil ve World Mobil uygulamalarinda yer alan World Pay menüsüyle müsterilerin alisverislerini "QR Kod ile Ödeme" özelligi sayesinde hizli bir sekilde tamamlayabildigini aktaran Dogan, "Ayrica, Mobil Ödeme ile NFC destekli Android cihazlar ile telefonu POS'a yaklastirarak dogrudan ödeme yapilabiliyor. World Pay çözümlerinden bir digeri olan 'Araçta Ödeme' fonksiyonuyla ise müsterilerimiz, Opet istasyonlarinda yapacaklari akaryakit alisverislerini araçlarindan inmeden kolayca tamamlayabiliyor. Fiziksel temastan uzak durmanin büyük önem kazandigi salgin döneminde temassiz ödemelerde de ciddi bir artis oldu. 2020 yilinda Yapi Kredi kredi karti ile yapilan temassiz ödeme hacmi 4 kat yükseldi. Kredi karti müsterilerimiz her 3 fiziki satin alma isleminden 2'sini temassiz olarak gerçeklestirdi." seklinde konustu.
- "Yeni dönemin, fiziksel dünyadaki islemlerin dijitale tasinacagi bir dönem olacagini öngörüyoruz"
Yakup Dogan, salgin süreci ve yeni normale geçisle beraber aliskanliklar ile rutinlerin de bu dogrultuda degistigini, yenilendigini söyledi. Mobilden, internetten veya çagri merkezinden halledebilecek islemleri, subeye gelerek yapmak isteyen herkesin artik bu islemleri sube disi kanallardan daha hizli ve daha kolay bir sekilde yapabildiklerine ikna oldugunu aktaran Dogan, dolayisiyla bazilari için yeni olan dijital dünyanin, hayatin parçasi haline geldigini belirtti.
Salginin, bu anlamda toplumun uzun vadede yapacagi seyleri hizlandiracak bir çarpan faktörü kattigini vurgulayan Dogan, sunlari kaydetti:
"Yeni dönemin, fiziksel dünyadaki islemlerin dijitale tasinacagi bir dönem olacagini öngörüyoruz. Salgin sürecinin yasattigi tecrübe ile yeni dönemde artik daha fazla islak imza gerektiren islemlerin de dijitale tasindigina sahit olacagiz. Bu kapsamda senetler, çekler, poliçeler, tasit rehinleri, konut kredisi tapu islemleri, ipotek islemleri gibi ticari senetlere dayali bankacilik hizmetlerinin mevzuat ve teknolojiyle dijitale dönüsecegini söyleyebiliriz. Ülkemiz, ödeme sistemleri açisindan iyi bir noktada ama ödeme yöntemleri açisindan tam anlamiyla dijitallesmis degil. Yani ödemenin yöntemleri dijitallesmis durumda, bir teknoloji ya da yazilimla çalisiyor. Ancak ödemenin deneyimi hem müsteri hem de is yeri tarafinda dijital degil. Arkada takas sistemi olan bir teknolojik altyapi var fakat deneyim halen çok fiziksel. Kart fiziksel, POS fiziksel, dokundugumuz sey fiziksel... Ancak bireyden bireye para gönderilebilmesi için NFC kullanimi, QR Kod ile islem yapilabilmesi gitgide yayginlasiyor. Bu da nakit kullanimini azaltacak bir faktör olacaktir."
Dogan, temassiz bankaciligin, adeta "yeni normalin" finansal sistemlerin standardi oldugunu söyledi. Eski normalde finansal sisteme dahil olmanin, bankada hesap açtirmak, EFT, havale yapabilmek veya ödemelerini gerçeklestirebilmek oldugunu ifade eden Dogan, yeni normalde ise bunun daha ileriye tasindigini, artik hesap açmanin, hesap sahibi olmanin yetmedigini dile getirdi.
Finansal aktivitelerinin temassiz ve dijital yapilabilmesinin büyük önem kazandigini vurgulayan Dogan, "Dijital yatirimlarimizin ve ürettigimiz yenilikçi fikirlerin ötesinde, banka kimligimize ek olarak artik bir teknoloji sirketi gibi bu fikirleri inovasyona dönüstürdügümüzü söyleyebiliriz." dedi.
- "Fintech'leri önemli is ortaklari olarak görüyoruz"
Yapi Kredi Genel Müdürü Yardimcisi Dogan, gelecegin bankacilik sisteminde fintech'ler ve techfin'lerin yeri hakkinda da görüslerini paylasti.
Fintech'lerin, degisen müsteri beklentilerini karsilayacak ürün ve hizmetlerin ortaya çikmasina katki saglayarak finans sektörüne dinamizm ve deger kattigini belirten Dogan, ödeme sistemlerinden yatirim danismanligina, bütçe planlamadan biyometriye ve güvenlige kadar birçok farkli alandaki girisimlerin, finans sektörünü ileri tasidigini söyledi.
Dogan, Yapi Kredi olarak fintech'leri önemli is ortaklari olarak gördüklerini kaydetti. Fintech'leri ticarilesebilirlik, sürdürülebilirlik, is süreçlerine entegre edilebilirlik gibi farkli açilardan degerlendirdiklerini aktaran Dogan, "Bu kriterlere göre birlikte basari yakalayabilecegimizi düsündügümüz girisimlerle iletisime geçiyoruz." dedi.
Fintech ekosistemini büyütmek ve yazilim gelistirmeyi tesvik etmek adina "Code.YapiKredi"yi hayata geçirdiklerini hatirlatan Dogan, 2015 yilinda ITÜ ARI Teknokent'te kurduklari, yogun olarak yapay zeka projeleri gelistirip banka ve istiraklerinde hayata geçiren Yapi Kredi Teknoloji'nin akademik bilgi birikimi ve fintech ekosistemindeki gücünün, kendilerine azami derecede katki sagladigini vurguladi.
Dogan, sunlari kaydetti:
"Fintech üzerine çalisan start-up'lari yakindan inceliyoruz. Sadece son 2 senede 1.000'in üzerinde fintech sirketini inceledik. Bankamizin dijitallesme stratejisine uygun fintech'lerle POC çalismalari ve akabinde is birlikleri yürütüyoruz. Çesitli hackathon ve fikir yarismalari ile hem girisimleri hem de girisim yönelimi olan ögrencileri destekliyoruz. Diger taraftan Açik Bankacilik ile finansal hizmet alaninda yeni oyuncularin ortaya çikacagini düsünüyoruz. Bu da finans sektöründeki rekabetin artmasi anlamina geliyor. Dolayisiyla bu durum, ürün ve hizmet kalitesinin yükselmesine olumlu bir katki saglayacak. Bu dönemde bankalar ile fintech'lerin kuracagi is birliklerinin devam edecegine inaniyoruz ve bu is birliklerini önemli buluyoruz. Finansal sistemlerde bir kurumun güçlü bilançosu ile riski sahiplenmesine ihtiyaç var. Bankalar bu konuda oldukça kuvvetli. Dolayisiyla banka dijital servis arayüzlerine ihtiyaç önemli olmaya devam edecek."
- "Dijital uygarlik dönemi basliyor"
Yakup Dogan, Türkiye'nin dijital bankacilikta dünyadaki konumu hakkinda da degerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin; bankacilik sektörü, özellikle de dijital bankacilik uygulamalariyla dünyada öncü bir konumda bulundugunu aktaran Dogan, Türkiye'yi bankacilikta ilklerle tanistiran Yapi Kredi olarak bu alanda uzun yillardir durmaksizin çalismalar sürdürdüklerini, teknolojiyi çok yakindan takip ederek müsterilerin hayatini kolaylastiracak sekilde süreçlere entegre ettiklerini anlatti.
Yapay zekanin gelismesinin, birçok sektörde oldugu gibi bankacilik sektöründe de is yapis sekillerini ve piyasadaki oyunculari degistirdigini ifade eden Dogan, "Her geçen gün daha da hizlanan dijital dönüsüm ile beraber gündelik hayatimiza daha fazla girmeye baslayan ögrenen makineler ve yapay zeka trendleri de Yapi Kredi olarak stratejimizde önemli bir yere sahip. Müsteri deneyimini iyilestiren yapay zeka, akilli çözümler, hizmet sürelerini iyilestiren uygulamalar, destek servisleri, makine ögrenmesi, dogal dil isleme, derin ögrenme ve robotik yöntemlerin kullanildigi teknolojiler gündemimizde olacak. Blockchain, giyilebilir teknolojiler ve büyük veri üzerine yetkinliklerimizi de ilerleyen günlerde artirarak sürdürecegiz." ifadelerini kullandi.
Dogan, içinde bulunduklari dönemde yenilige açik olan fintech ve bankalarin halihazirda uygulama arayüzlerini gelistirerek pazardaki yerlerini almak için konumlanmaya basladigini söyledi.
Bu gelismelerle birlikte basta Avrupa olmak üzere pek çok ülkede geleneksel bankaciligi büyük ölçüde bir degisimin bekledigine isaret eden Dogan, su degerlendirmelerde bulundu:
"Hem Türkiye'de hem de dünyada yenilikçi kuruluslara baktigimizda, rekabete ve teknolojik gelismelere ayak uydurarak pazar payini artirmayi hedeflediklerini görüyoruz. Bu sebeple de pek çok yenilikçi ürünü gelistirmek ve mevcut ürünleri farklilastirmak konusunda önemli yatirimlar yapiliyor. Odak noktalarinda ise geleneksel bankaciligin yaninda kisisel finans yönetimi ve hatta yapay zeka ile kisisellestirilmis finansal tavsiyeler vermek gibi konular yer aliyor. Fintech'ler basta olmak üzere tüm finans kuruluslari, yapacaklari is birligi dogrultusunda müsterilerine büyük ölçüde kisisellestirilmis ürün ve hizmetler sunmaya baslayacak. Bunun ilk örneklerini su anda Avrupa, Amerika ve pek çok ülkede gözlemliyoruz.
Basta para olmak üzere bankacilikta fiziksel enstrümanlarin dijitale dönüsecegi bambaska bir döneme giriyoruz. Dijital uygarlik dönemi basliyor diyebiliriz. A'dan Z'ye her seyi dijital dünyaya tasiyacagimiz bir dönem olacak. Fiziksel parayla vedalasmaya yakin bulunuyoruz. Zaten halihazirda nakitsiz topluma geçme çabalari vardi. Fiziksel paraya ihtiyaç artik daha da azalacak. Merkeze bagli kripto para olan dijital para fikri güçlenmeye baslamisti ancak daha zamani oldugu söyleniyordu. Ülkemiz, dünyadaki bu akimda dijital sistemin bir parçasi olabilir. Istanbul, dijital finans merkezi olabilir."
Yapi Kredi Genel Müdür Yardimcisi Dogan Açiklamasi 'Istanbul, Dijital Finans Merkezi Olabilir'
'Halihazirda nakitsiz topluma geçme çabalari vardi. Fiziksel paraya ihtiyaç artik daha da azalacak. Merkeze bagli kripto para olan dijital para fikri güçlenmeye baslamisti ancak daha zamani oldugu söyleniyordu. Ülkemiz, dünyadaki bu akimda dijital sistemin bir parçasi olabilir'