Istanbul Demir ve Demir Disi Metaller Ihracatçilari Birligi (IDDMIB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Türk Yapi Malzemeleri Sektör Komite Baskani Serdar Urfalilar, bu yil Afrika'nin hemen her bölgesini radarlarina aldiklarini belirterek, "Sahraalti Afrika bizim için büyük bir potansiyel barindiriyor. Bu bölge ile ticaretimizi gelistirmek adina çalismalarimizi baslattik." ifadelerini kullandi.
IDDMIB açiklamasina göre, 2020'yi 21,8 milyar dolar ihracatla kapatan, geçen ay ise 2 milyar 534 milyon dolar ihracat gerçeklestiren yapi malzemeleri sektörü, istikrarli büyümesini ihracat pazarlarini genisleterek sürdürüyor.
Sektör için bu yilin öncelikli hedefi, 21,8 milyar dolar ihracat rakamini asarak dünya ihracat siralamasinda ilk 10 arasina girebilmek olarak açiklandi. Bu hedefe ulasmak için çalismalar da hizlandi.
Açiklamada görüslerine yer verilen IDDMIB Yönetim Kurulu Üyesi ve Türk Yapi Malzemeleri Sektör Komite Baskani Serdar Urfalilar, bu hedefe ulasmanin yolunun yeni ihracat pazarlarini kesfetmekten geçtigini belirterek, sunlari kaydetti:
"Yapi malzemeleri sektörü, özellikle Afrika'nin kuzeyinde uzun yillar boyunca basarili islere imza atti. Sektör olarak Sahraalti Afrika'ya odaklanmaya basladik. Türk yapi malzemeleri sektörü, uzun süreden beri Kuzey Afrika'da etkin bir sekilde yer aliyor. Özellikle Libya'da büyük basarilara imza atarak bu ülkeyi bölge için bir üs gibi kullaniyorduk ve ürünlerimiz buradan Sahraalti Afrika'ya yayilmaktaydi. Ancak son yillarda bölgedeki üzücü olaylar sebebiyle buradaki ihracatimiz sekteye ugradi ve biz de Sahraalti Afrika'ya dogrudan nüfuz etme yoluna gittik. Bu yil Afrika'nin hemen her bölgesini radarimiza aldik. Sahraalti Afrika bizim için büyük bir potansiyel barindiriyor. Bu bölge ile ticaretimizi gelistirmek adina çalismalarimizi baslattik."
Düzenledikleri Dogu Afrika, Bati Afrika, Cezayir içerikli webinarlarla ihracatçiyi bilgilendirip cesaretlendirdiklerini aktaran Urfalilar, gerçeklestirdikleri "Yapi Malzemeleri Kenya Uganda Sanal Ticaret Heyeti" ile planlari somutlastirdiklarini kaydetti. Urfalilar, "Heyetimiz, Türk firmalari için yeni ihracat kapilari açti. 10 Türk firmamiz, 97 yerel firmayla toplam 102 görüsme gerçeklestirdi. Bu heyetle birlikte Dogu Afrika'nin giris kapisi Kenya'ya olan ihracatimizi artirip bölgede daha aktif bir sekilde yer alacagimiza inancim tamdir." ifadelerini kullandi.
- "Yesil Mutabakat ve karbon vergisi bizi ve ihracatimizi dogrudan etkileyen bir süreç"
Serdar Urfalilar, ham madde fiyatlarindaki artislar nedeniyle maliyetlerin kontrol edilemez hale geldigini vurgulayarak, fiyat artislarinin maliyetlerin artmasina sebep oldugunu, navlun fiyatlarinin da astronomik olarak yükselmesinin maliyet konusunda firmalari zora soktugunu aktardi.
Lojistik konusunda pandeminin geçmesini beklemekten daha etkili bir çözümün zor gibi gözüktügünü belirten Urfalilar, su degerlendirmelerde bulundu:
"Çünkü sorun ticarette degil, bos konteyner ve gemi hatti bulabilmekte. Ülkelerin aldiklari önlemler sebebiyle gemiler bosaltim öncesi limanda bekliyor ve zaman kaybi oluyor. Bunun üstüne bir de sosyal mesafe sebebiyle isçi sayisinin azaltilmasi eklenince konteynerlerin bosaltilip geri dönmesi çok uzun zaman aliyor. Küresel deniz tasimaciliginda ne yazik ki Türkiye'den önemli firmalar bulunmuyor ve bu durum ihracatçimizin alabilecegi önlemler ve alternatifler konusunda elini kolunu bagliyor."
Urfalilar, Avrupa'nin en büyük ticaret ortaklarindan olduguna isaret ederek, "Dolayisiyla Yesil Mutabakat ve karbon vergisi bizi ve ihracatimizi dogrudan etkileyen bir süreç. Ne yazik ki ihracatçilarimiz bu konuya olmasi gereken ilgiyi henüz göstermedi. Halbuki bu durumu firsata çevirebilecek bir potansiyelimiz var. Birçok rekabet ettigimiz devletin aksine bizim enerji kaynaklarimiz büyük oranda ithal fosil yakitlardan olusuyor. Yani aslinda kaybedecegimiz çok da bir sey yok dönüsüm sürecinde. Tabii ki her degisim sancilidir. Ancak kartlarimizi dogru oynayip projelerimizi zamaninda hayata geçirebilirsek konumumuzun da verdigi avantajla rakiplerden daha önce avantajli konuma geçecegimize inaniyorum." ifadelerini kullandi.
Yapi Malzemeleri Sektörü, Afrika'nin Her Bölgesini Radarina Aldi
Istanbul Demir ve Demir Disi Metaller Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Üyesi ve Türk Yapi Malzemeleri Sektör Komite Baskani Serdar Urfalilar: 'Bu yil Afrika'nin hemen her bölgesini radarimiza aldik. Sahraalti Afrika bizim için büyük bir potansiyel barindiriyor. Bu bölge ile ticaretimizi gelistirmek adina çalismalarimizi baslattik' 'Ihracat hedefine ulasmanin tek yolu yeni ihracat pazarlarina erismek'