Yaptigi Yilan Robotla Depremde Mahsur Kalanlar Kurtarilabilecek

Yaptigi Yilan Robotla Depremde Mahsur Kalanlar Kurtarilabilecek

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Makine Mühendisligi Yüksek Lisans ögrencisi Murat Gökmen, gerçek bir yilani model alarak 3 boyutlu yaziciyla zorlu çevre sartlarinda hareket kabiliyetine sahip kesif, gözlem, arastirma, tip ve askeri amaçli kullanilabilecek "Biyomimetik Akilli Yilanimsi Robot" olan “BIYROT 01”i üretti.

Ankara Medipol Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Direktörü Dr. Ögretim Üyesi Cevat Özarpa danismaliginda ve KBÜ Bilimsel Arastirma Projeleri Koordinatörlügü tarafindan desteklenen yilan model alinarak yapilan ve yüksek hareket kabiliyetine sahip olan BIYROT 01, üzerinde bulunan sensörler sayesinde gerçek bir yilan gibi engellere takilmadan hareket edebilme özelligi sayesinde arastirma, gözlem, inceleme, kesif, tip ve askeri amaçli olarak kullanilabilecek. Bu alanda Türkiye’de yapilan ikinci çalisma olan robot, biyolojik yilanin yaptigi hareketlerin tamamini yapabilmekle birlikte yilan tarafindan yapilamayan iki hareketi de gerçeklestirebiliyor.

Arama ve kurtarma çalismalarinda kullanilmak üzere bir robot gelistirme projesini baslattiklarini ifade eden Gökmen, "Bu projeye baslama nedenlerimizin bir tanesi 6 Subat’ta yasadigimiz hazin vakaydi. Orada sunu gördük, arama kurtarma faaliyetlerinin yetersiz oldugunu ve biz bu yetersizlikten dolayi ne gibi bir çözüm üretebilecegimizi, mühendislik anlaminda neler yapabilecegimizi düsündük ve akabinde arama kurtarma faaliyetlerinde daha etkin bir sekilde ve daha hizli bir sekilde görev ifa edecek bir robot düsündük. Bundan dolayi böyle bir çalisma yaptik” dedi.

Gelistirme çalismalarinin sürdügünü anlatan Gökmen, "Ülkemizde hemen hemen yok denilebilecegi kadar az. Su an ülkemizde bu konu hakkinda yapilmis bir çalisma var. Fakat bizim çalismamiz, yapilan çalismaya nazaran farklilik göstermektedir. Bizim çalismamizin özellikle robotumuzun hareket kabiliyetinin ve kullanim kolayliginin ayni zamanda hareket çesitlerinin olmasindan dolayi bu alanda ilk diyebilecegimiz bir çalisma oldu. Fakat dünyada da keza bunun örnekleri olmakta” diye konustu.



Askeri alanda da kullanilabilecek

BIYROT 01’in farkli çalisma alanlarinda da kullanabilecegini ifade eden Gökmen, sunlari kaydetti:

“Arama kurtarma faaliyetleri için gelistirdigimiz BIYROT robotumuzun tasarim esnekliginden dolayi biz farkli çalisma alanlarinda da farkli çalisma görevlerine de kullanabilmekteyiz. Örnek vermek gerekirse boru içi denetimlerde, insanlarin giremedigi dar ve kisitli olan bölgelerde çok rahat bir sekilde kullanabiliriz. Askeri alanda özellikle savunma sanayinde kullanabiliriz ki, zaten ileriye dönük çalismalarimizin basinda savunma sanayinde is yapacak ya da savunma sanayinde görev yapacak bir robot da yapmayi düsünüyoruz."

Gökmen, robotun sadece arama-kurtarma faaliyetlerinde kullanilmadigini dile getirerek, “Ayni sekilde depremzedelere faydali yük tasiyarak, özellikle ihtiyaci nazarina olan, iletisimi saglayacak olan herhangi bir telsiz, iletisimi saglayacak olan bir telefon yahut ihtiyaci olan ilaçlari da modüler yapisiyla modüllerine ekledigimiz vakit depremzedeleri de ulastirmayi düsünüyoruz. Sadece deprem degil, dogal afetlerin hemen hemen hepsinde kullanilabilecek. Toprak kaymasi, göçük ya da heyelan gibi olanlarda ya da bina çökmesi gibi durumlarda kullanmayi düsünüyoruz" degerlendirmesinde bulundu.

Gelistirdikleri BIYROT 01’in toplamda 11 parçadan olustugunu, 9 farkli eklemi bünyesinde barindirdigini ifade eden Gökmen, "Bu 9 eklemin kontrolü için 9 adet servo motor kullanildi. Robot, 5 eksen üzerinde hareket kabiliyetine sahiptir. Robot, eklemeli imalat yöntemlerinden biri olan 3D yazicilarla yüzde 30 doluluk oraninda üretilmistir. Yapilan tasarim çalismalari sonucunda enerji ve agirlik tasariminda yüzde 50’ye yakin bir tasarruf saglamis olduk” dedi.

Robotun iki farkli bas kismina sahip oldugunu ifade eden Gökmen, ön kisimda kamera ve sensörlerin yer aldigini, arka kisimda ise güç sistemlerinin konulabilecegini, bu tasarimin, farkli görev sistemlerine uygun oldugunu gösterdigini belirtti.

Çevre sartlarina göre görev ifa edebilecek yapay zeka ile destekli bir robotu da yapmak istediklerini belirten Gökmen, "Su an robotumuz manuel olarak kontrol edilebilmekte ama bizim ileriye dönük çalismalarimizda bizim esas itibariyla yapmak istedigimiz otonom bir robot, kendi kendine karar verebilen, kendi karar mekanizmasini olusturabilen ve görev icabinda bulundugu çevre sartlarina göre görev ifa edebilecek yapay zeka ile destekli bir robotu da yapmak istiyoruz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile