Yaptiklari Tahta Arabalarla Yaris Düzenleyip Çocukluk Eglencelerini Geleneksel Hale Getiriyorlar

Yaptiklari Tahta Arabalarla Yaris Düzenleyip Çocukluk Eglencelerini Geleneksel Hale Getiriyorlar

Burdur’un Gölhisar ilçesine bagli Yesildere köylüleri çocukken oynadiklari tahta arabalari tekrar yaparak bayramlarda geleneksel hale gelen tahta araba yarisi düzenliyor. Tasarladiklari araçlarin hünerlerini de sergileyen köylüler, kurduklari dernek koordinesinde düzenledikleri bu etkinlikle hem kaynasiyor hem de doyasiya egleniyor.

Burdur’un Gölhisar ilçesine bagli Yesildere köyünde yillardir Ramazan Bayrami’nin ikinci gününde tüm köylülerin katilimiyla tahta araba yarisi düzenleniyor. Köyde kurduklari Gölhisar Yesildere Köyü Yardimlasma ve Dayanisma Dernegi koordinesinde düzenledikleri bu etkinlikle bayramlarda bütün köylülerin bir arada toplanip kaynasmasi saglanirken köylülerin geçmiste oynadiklari tahta arabalarin gelecek nesillere de aktarilmasi hedefleniyor. Akdeniz bölgesinde olmasina ragmen Karadeniz köylerinin yapisini andiran Yesildere köyünde farkli agaç türlerinin karisimiyla yaptiklari birbirinden farkli tahta arabalarla yarisan köylüler, bunu bir gelenek haline getirip bundan sonraki senelerde de devam ettireceklerini dile getiriyor.

Yesildere köyü sakinlerinden Adem Semerci, "Bu tahta arabayi biz çocuklugumuzdan beri yapiyoruz. Geleneksel olarak Ramazan Bayrami’nda düzenledigimiz tahta araba yarisi için bu arabalari yaptik. Arabada pinar, çam, selvi gibi farkli agaç türlerini kullaniyoruz. Neredeyse 10 dakika içinde bir arabayi hazir hale getiriyoruz" dedi.

Yine Yesildere köyünün bir baska sakini Sait Yildirim ise, "Bu tahta arabalarini yaparak Ramazan Bayramlarinin ikinci gününde geleneksel olarak yarisma yapiyoruz ve çok eglenceli oluyor. Biz çocuklugumuzdan beri bu arabalara biniyoruz. Hem egleniyoruz hem de eskileri hatirlamis oluyoruz" seklinde konustu.

Yesildere Köyü Yardimlasma ve Dayanisma Dernegi Baskani Sait Yildirim da yaptiklari bu yarisma hakkinda, "Çocuklugumuzda ve gençligimizde bindigimiz tahta araçlarla yaptigimiz tahta araba yarislarini geleneksel hale getirerek Ramazan Bayrami’nin ikinci günleri yaris düzenliyoruz. Bu yarisi biz çocuklugumuzda da yapardik. Simdilerde bu araçlara binilmedigi için gençlerimiz ile birlikte bayramlari neseli bir hale getirmek adina bu etkinligi düzenliyoruz. Bizim köyümüz orman köyü oldugu için Karadeniz iklimine benziyor. O yüzden engebeli bir arazimiz var. Köyümüzün yukarisindan asagiya kadar 800 metrelik bir parkurda yaris yapiyoruz. Gençlerimiz ve köylülerimiz ile birlikte neseli bir bayram geçiriyoruz" dedi.

Yaptiklari arabalarla köy içerisinde yokus asagi yarisan gençler, düse kalka tamamladiklari yarisla hem köylülerin yüzünü güldürüyor hem de bir arada olmalarini sagliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile