YARDOP, Akdeniz ülkelerinden sonra Türk cumhuriyetlerine de model oldu

Orman Genel Müdürlüğü'nün 88 orman, ziraat, su, iklimlendirme ve çevre mühendisiyle birlikte hazırladığı Yanan Alanların Rehabilitasyonu ve Yangına Da

Orman Genel Müdürlüğü'nün 88 orman, ziraat, su, iklimlendirme ve çevre mühendisiyle birlikte hazırladığı Yanan Alanların Rehabilitasyonu ve Yangına Dayanıklı Orman Tesisi Projesi (YARDOP), Akdeniz ülkelerinden sonra Türk cumhuriyetleri ülkelerinin de ilgisini çekti.

Geçtiğimiz sene Akdeniz ülkelerinden 50 çevre, meteoroloji, iklimlendirme ve orman mühendisi Antalya'nın Manavgat ve Serik ilçelerinde geçen yaz çıkan orman yangınları alanlarında incelemelerde bulunarak YARDOP'nin kısa sürede hayata geçirilmesini yerinde inceleyerek hayran kalmıştı. Akdeniz ülkelerinden sonra Kazakistan Cumhuriyeti Orman Bakanlığı'nı 4 bakanlık görevlisi YARDOP'ni yerinde incelemesi için 2 yıl önce meydana gelen yangın bölgesi Taşağıl'a gönderdi.

YARDOP'ni 1,5 yıl gibi kısa sürede hayata geçirerek bölgede ağaçlandırma çalışmalarını yüzde 100 oranında tamamladıklarını belirten Taşağıl Orman İşletme Müdürü Zeki Tuncer, bölgenin iklim yapısının Kahire iklim yapısına kaydığını, vatandaşların ormanlık alanlardan geçerken çok dikkatli davranması gerektiğini kaydetti. Yangının meydana geldiği yıl bölgesindeki hava sıcaklığının 57 dereceye ulaştığını hatırlatan Tuncer, "Bölgemiz yaz aylarında orman yangınlarında her zaman risk oluşturuyor. Ormanların korunması ve kollanması için toplumsal birliktelik yapmak zorundayız. Yanan sahada fidan dikme çalışmalarını 18 ayda tamamladık. Yeşillendirme çalışmalarımızın yüzde 30'nu YARDOP'ne göre yaptık. YARDOP Akdeniz ülkelerinden sonra Türk cumhuriyetleri ülkeleri içinde model oldu. 4 kişilik Kazak ekibe, yangın sonrası bölgede yaptığımız çalışmalarla ilgili geniş çaplı bilgi verdik." diye konuştu.

Serik ve Taşağıl bölgesinde 2 yıl önce meydana gelen yangında; zakkum, defne, sandal, akça ağaç, servi, mezarlık servi, fıstık çamı, kızılçam, keçiboynuzu (harnup), zeytin, mart mersini, çitlembik, ardıç ve dikenli ardıç türleri zarar görmüştü. Taşağıl bölgesinde yanan sahanın yüzde 30'luk alanı YARDOP'la ağaçlandırıldı. Ekskavatörle çukur açarak bölgeye 8 ay içinde 1 milyon 500 bin fidan dikimi yapılmıştı.Yangında yanan ağaç türleri de YARDOP Müzesi'nde sergileniyor. Müzedeki ağaç türlerinin Akdeniz ülkelerinden gelecek mühendislerle akademisyenlere yangında ağaçların korunmasında yol haritası olacağı belirtildi.

Karabük köyü hariç bölgeye orman temizleme ve ağaç kesim çalışmaları da bitirildi. Yanan 16 bin hektar ormanlık alanın 10 bin 280 hektarı Taşağıl bölgesine ait. Bölgede yeşillendirme çalışmalarında 4 bin orman personeli ve işçisi fidan dikme çalışması yaptı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile