Rize İdare Mahkemesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın HES açılışı yaptığı vadide yapımı planlanan Dereköy Regülatörü ve Demirkapı Hidroelektrik Santrali için Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından verilen Çevre Etkileşim Değerlendirme (ÇED) olumlu raporunun iptaline kararı verdi.
Rize İdare Mahkemesi Rize'nin İkizdere ilçesi sınırları içerisinde BESS Elektrik A.Ş tarafından yapımı planlanan 110 MW gücündeki HES projesi için verilen ÇED raporunu iptal etti. Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 15 Mayıs 2008 tarihinde proje ile ilgili verilen Çevre Etkileşim Değerlendirme (ÇED) olumluluk karanının iptali yönünde açılan davada mahkeme, ÇED olumluluk raporunun hukuka ve mevzuata uyarlılık göstermediği için iptaline hükmetti.
Gerekçeli kararda, "4856 sayılı Çevre ve Orman Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri kanununun, 2872 sayılı Çevre Kanunu ve Çevre Etli Değerlendirmesi yönetmeliği ile ilgili davalı idareye verilen görev ve yetkilerin amacına ve belirlenen çevre politikalarına uygun olarak uyuşmazlığa konu proje sahasının özelliklerinin yeniden değerlendirilerek projenin kapsamlı çevre etkilerinin hesaplanıp, bilir kişi raporunda tespit edilen hususların, belirsizliklerin giderilmesi ve uyuşmazlığa konu proje ile aynı havzada planlanan diğer projeler birlikte değerlendirilerek uyuşmazlığı konu HES'ler ve eklentilerinin çevreye vereceği zararların kapsamlı ve gerçekçi olarak hesaplanmasının yapıldığı bir ÇED çalışması ile tespit edilmesi gerekirken, bu hususların göz aldı edilerek kurulması planlanan Dereköy Regülatörü ve Demirkapı HES Projesi için davalı Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından ÇED olumlu kararı verilmesinde hukuka ve mevzuata uyarlılık görülmemiştir. Bu nedenle dava konusu ÇED olumlu kararının iptaline, 30 gün içerisinde Danıştay'a temyiz yolu açık olmak üzere oy birliği ile karar verilmiştir" denildi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan, Anayasal haklarının ellerinden alınmaması için 'Hayır' dediklerini belirterek, "Artık kimin haklı, kimlerin yalan söylediği de böylece dört dört'lük ortaya çıkmış oldu. Yargı, bir kez daha HES projelerinin yasa ve yönetmeliklere, hukuka aykırı olduğunu ortaya koyarken aynı zamanda asli görevi çevreyi ve doğal varlıklarımızı koruyup kollamak ve geliştirmek olan Çevre ve Orman Bakanlığı'nın görevlerini yapmadığını ve hatta görevi ihmal ve kötüye kullanma gibi suçlara muhatap olabileceğine de gönderme yapmıştır. Bu karar, HES'lerin doğal yaşam alanlarımıza vermiş olduğu geri dönüşümsüz zararlar karşısında tarihe geçecek önemli bir manifesto gibi arşivlerimizde yerini alacaktır. HES'lere karşı birlik ve bütünlük içerisinde herhangi bir lobicilikle ilgimiz olmadan, sponsorluk, yardım veya fondan yararlanmadan tamamen bağımsız bir yerel halk hareketi olarak mücadele etme kararlılığımızdan hiçbir şekilde ödün vermeyeceğiz. Bu vadilerimizdeki derelerimizin etrafında yaşayan yerel halk kitleleri olarak Anayasal ve demokratik haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızdan hiç kimsenin kuşkusu olmasın! HES'lere karşı mücadelede Anayasal, yasal, demokratik ve hukuksal haklarımızı elimizden çalışan bütün düzenleme ve uygulamalara HES'lerle birlikte 'Hayır' diyeceğiz! Suyun ticarileştirilmesine, enerji kaynağı olarak görülmesine 'Hayır' diyeceğiz. Bizim ne satılık suyumuz ne de satılık derelerimiz var" dedi.
Rize İdare Mahkemesi'nin ÇED raporunu iptal ediği İkizdere Vadisi'nde geçtiğimiz hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından, yargı süreci devam etmekte olan Sanko Holding Tarafından yaptırılan Cevizlik HES Projesi'nin açılışını yapmıştı.
Yargı Bir Hes'e Daha 'Dur' Dedi
Rize İdare Mahkemesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın HES açılışı yaptığı vadide yapımı planlanan Dereköy Regülatörü ve Demirkapı Hidroelektrik Santrali için Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından verilen Çevre Etkileşim Değerlendirme (ÇED) olumlu raporunun iptaline kararı verdi