Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Ali Fuad Basgil Hukuk Fakültesi ögrencileri, hukuk nosyonlarini gelistirebilmek ve mezuniyet sonrasi yol haritalarini belirleyebilmek amaciyla tecrübeli isimleri agirlamaya devam ediyor. Fakülte ögrencileri bu amaçla düzenlenen “Hâkim, Savci ve Kaymakamlik Mesleklerine Hazirlikta Yol Haritasi” adli konferansta Hâkimlik Akademisi kurucusu Erhan Kaya ve akademi mezunlariyla bir araya geldi. OMÜ Ali Fuad Basgil Hukuk Fakültesi Uluslararasi Hukuk ve Diplomasi Toplulugu’nun organize ettigi konferansa; Çarsamba Kaymakami Doç. Dr. Sükrü Yildirim, Fakülte Sekreteri Nazim Ölmez, Hâkimlik Akademisi Egitmeni Ünal Aydin, sinavlarda derece yapmis mezunlar, aileleri ve çok sayida ögrenci katildi.
Hâkimlik, savcilik ve kaymakamlik mesleginin gerektirdigi vasiflarin anlatilmasiyla baslayan konferansta, sinav basvurularinda neler yapilmasi gerektigi de ögrencilerle paylasildi.
“Sosyal medyada elde edilen bilgilerin dogrulama yapilmadan paylasilmasi, bilgi kirliligine sebep oluyor”
Konferansta konusan Hâkimlik Akademisi kurucusu Erhan Kaya basvuru süreciyle ilgili “Türkiye’de 24 saat uzun bir süre. Hâkim, savci ve kaymakamlik mesleklerine iliskin müfredat, kontenjan ve sinav tarihleri gibi birçok sey degisebiliyor ve ögrencilerin güncel gelismeleri takip etmeleri bazen mümkün olmuyor. O nedenle bu sürecin takibi noktasinda sosyal medya öne çikiyor ancak bu mecralarda elde edilen bilgilerin dogrulama yapilmadan paylasilmasi, bilgi kirliligine sebep oluyor” diye konustu.
“Kadin adaylarin basarisi yüzde 67’lerde”
Her yil gerçeklesen Adalet Bakanligi Adli Yargi Hâkim ve Savci Adayligi ile Idari Yargi Hâkim Adayligi Sinavlarinda, kadinlarin basarisinin yüksek oldugunu vurgulayan Kaya “Kadin adaylarin basarisi yüzde 67’lerde. Bu basarinin sebebi; kadinlarin çok daha disiplinli ve programli çalismasi. Verdigim seminerlerde, kadin katilimcilarin daha fazla oldugunu görüyorum. Bu seminerlerdeki rehberligi çok iyi takip ediyorlar ve sonunda sinavi kazaniyorlar” seklinde konustu.
Meslege baslayanlarin yüzde 70’i vakif üniversitesi mezunu
Son 3 yilda meslege baslayan adaylarin yüzde 70’inin vakif üniversitelerinden oldugunu vurgulayan Kaya, “Söz konusu oranin yüksek olmasinin asil sebebi ne biliyor musunuz? Iste bu, öz güvenden kaynaklaniyor. Nasil olsa kazaniriz diyorlar. Ben kendi ögrencilerime bakiyorum, devlet üniversitesi mezunlarinin yüzde 80’inden fazlasi, ikinci kez sinava giriyorlar, yani kendilerini hep beklemeye aliyorlar” ifadelerini kullandi.
15 Temmuz hain darbe girisimi sonrasi görevlerinden en çok ihraç edilenlerin, hâkimlik ve savcilik meslegine mensup kisiler oldugunu belirten Kaya, azalan hâkim ve savcilarin bilinçli çalisan ögrenciler sayesinde artisa geçtigini ve adalet sisteminin güçlendigini dile getirdi.
Konferansin devaminda, Hâkimlik Akademisinden mezun olduktan sonra sinavlarda derece yapan Feride Yavuz ve Ebru Akkas söz aldi. Konferans sonrasinda Erhan Kaya ve diger konusmacilar, ögrencilerin merak ettigi hususlara dair sorularini da yanitlayarak onlara tavsiyelerde bulundu.
Konferans, hatira fotografi çekimiyle tamamlandi.
'Yargi Sinavlarinda Kadin Adaylarin Basarisi Yüzde 67'Lerde'
Hâkimlik Akademisi kurucusu Erhan Kaya, her yil gerçeklesen Adalet Bakanligi Adli Yargi Hâkim ve Savci Adayligi ile Idari Yargi Hâkim Adayligi Sinavlarinda, kadinlarin basarisinin yüksek oldugunu vurgulayarak, “Kadin adaylarin basarisi yüzde 67’lerde. Bu basarinin sebebi kadinlarin çok daha disiplinli ve programli çalismasi” dedi.