Hukukun ve adaletin inandırıcılığının , tarafsızlığına bağlı olduğunu dile getiren 4 . Ceza Dairesi Başkanı Osman Yaşar , siyasal otoritenin , davanın taraflarının ve herkesin , hüküm kesinleşinceye kadar yargısal işlemleri yorumlamak , eleştirmek ve etkilemekten kaçınması gerektiğini söyledi .
Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Eminağaoğlu ' nun , Yargıtay 4 . Ceza Dairesi ' nde yargılanmasına devam edildi . Duruşmaya ; Eminağaoğlu ve avukatı Ahmet Akgül ile Sincan 1 . Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz , YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan ile bazı yargı mensupları katıldı .
Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Erdoğan Güneş , Eminağaoğlu ' na beraat talebini tekrarladı . Sözlerinin arkasında durduğunu vurgulayan Eminağaoğlu ise sözlerinin hukuk devletinde suça konu olmayacak nitelikteki sözler olduğunu savundu . Bu sözleri aynen tekrar ettiğini dile getiren Eminağaoğlu , beraatını istedi . Kısa bir aranın ardından Yargıtay 4 . Ceza Dairesi Başkanı Osman Yaşar , eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ' nun üzerine atılı suçlardan beraat ettiğini açıkladı .
Hukukun ve adaletin inandırıcılığının tarafsızlığına bağlı olduğunu dile getiren Yaşar , siyasal otoritenin , davanın taraflarının ve herkesin , hüküm kesinleşinceye kadar yargısal işlemleri yorumlamak , eleştirmek ve etkilemekten kaçınması gerektiğini savundu . Vicdani kanaatin , ancak her türlü etkiden arınmış ortamda gerçekleşebileceğini ifade eden Yaşar , hükmün ise yalnızca yargı erki tarafından verildiğini belirtti .
Basının , televizyonların ya da kamuoyunun hüküm vermesinin söz konusu olamayacağını vurgulayan Yaşar , hüküm kesinleştikten sonra görüş bildirilmesi , yorum ve eleştiri yapılmasının olanaklı olduğunu kaydetti . Anayasanın 138/2 . maddesinde ' Hiçbir organ , makam , merci ve kişi , yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez , genelge gönderemez , tavsiye ve telkinde bulunamaz ' hükmünü hatırlatan Yaşar , Eminağaoğlu ' nun eylemlerinin emir verme , baskı , nüfuz icrası , iltimas ya da herhangi bir surette hukuka aykırı olarak etkilemeye teşebbüs biçiminde doğrudan doğruya yargı görevini yapanlara yönelik eylemler olmadığını iddia etti .
Eminağaoğlu ' nun , bir muhabir ile yaptığı telefon konuşmasında , Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz ' ün terfi ettirilmemesi konusunu görüştüğünü dile getiren Yaşar , Ergenekon soruşturmasında gözaltına alınan Engin Aydın ' ın avukatına telefonda yol gösterir şekilde konuşmasının , İstanbul Barosu Başkanı Muammer Aydın ile yaptığı telefon konuşması sırasında eski 1 . Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan ' ın avukatına , cumhuriyet savcıları aleyhine açacakları tazminat davalarıyla ilgili yol göstermesi ve gazeteci Mustafa Balbay ' ın gözaltına alınmasını eleştirir mahiyetteki eylemlerinin , adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçunu oluşturmadığını savundu .
Yargıtay 4 . Ceza Dairesi , dava dosyasında yer alan ve Eminağaoğlu ' nun yasa dışı yollarla edinildiğini öne sürdüğü telefon dinlemelerine ilişkin kayıtları imha etmeyen İstanbul Cumhuriyet savcılarının suç işlediklerine yönelik iddiaların değerlendirilmesi için ise kararın bir örneğinin Adalet Bakanlığı ' na gönderilmesine de karar verdi .
Kararın ardından bir açıklama yapan Eminağaoğlu ' nun Avukatı Ahmet Akgül ise Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan Adalet Eski Bakanı Seyfi Oktay hakkında verilen gözaltı kararının kaldırıldığını öğrendiklerini ifade etti . Eminağaoğlu ' nun tüm suçlardan beraat etmesinin haksızlığı önlediğini ileri süren Akgül , kararın olumlu olduğunu belirtti .
Her türlü siyasi baskı ile yürütülen soruşturma sonucunda hukukun tecelli ettiğini savunan Eminağaoğlu da kara mizah suçlamalarıyla karşı karşıya kaldığını iddia etti .
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan aleyhine karar veren birçok yargıcın , yargı önüne çıkarıldığını ve yargılandığını iddia eden Eminağaoğlu , kendisinin , Başbakan ' ın , İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde yürüttüğü soruşturmalar ve YARSAV başkanı olarak hukuku savunduğu için yargılandığını ileri sürdü .