Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in, 'Evrakta sahtecilik, görevi kötüye kullanma ve imar kirliliğine yol açmak' suçlamasıyla Yargıtay 11. Ceza Dairesi'ndeki duruşmasına, Cihaner'in silahlı terör örgütü üyeliği iddiasıyla yargılandığı Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi hakkında Adalet Bakanlığı'na suç duyurusunda bulunulması damgasını vurdu. Cihaner'in hazır bulunduğu duruşmada, 11. Ceza Dairesi, dava dosyasını göndermeyen ve verdiği cevabi yazıda, yazışma ve nezaket kurallarına aykırı davrandığını ileri sürdüğü Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi yetkilileri hakkında da Adalet Bakanlığı'na suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı. Duruşma 28 Mayıs 2010 tarihine ertelendi.
KAZAN'IN İSTANBUL MAHKEMELERİ KORKUSU
Cihaner'in avukatı Turgut Kazan, 'Fiili bir durumla karşı karşıya olduklarını' öne sürdü. 12 Mart ve 12 Eylül dönemlerinde de avukatlık yaptığını belirten Kazan, '47 yıllık meslek hayatımda böyle bir fiili durumla karşılaşmadım. Bu duruma karşı mı geleceksiniz yoksa boyun mu eğeceksiniz' dedi. Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin baktığı silahlı terör örgütü dosyasını özellikle göndermediğini öne süren Kazan, 'Erzurum özel yetkili savcılarını havadan tanıdık' dedi.
Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Yargıtay'a verdiği cevabın suç olduğunu öne süren Kazan, Mahkeme hakkında suç duyurusunda bulunulması gerektiğini söyledi. İlhan Cihaner'in Ankara'da bir cezaevine nakledilmesini isteyen Kazan, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek davayı 'Gayya Kuyusuna' benzetti. Kazan, 'Orası bir Gayya Kuyusu. Çok sanıklı bin yıllık bir dava olacak. Anayasa değişir, HSYK değişir, Yargıtay değişir belki o zaman bu dava buraya gelir' şeklinde konuştu.
Duruşmaya ilk kez katılan İlhan Cihaner'in kimlik tespiti ve sabıka kaydı sorularak başlandı. Daire Başkanı Ersan Ülker, Cihaner'e hakkındaki suçlamaları tek tek okuyarak savunmasını aldı.
ARAMALARDA İNSAN HAKLARI İHLALİ OLMADI
Aramaların CMK'nın 119 ve 129. maddelerine aykırı bir şekilde yapıldığı iddialarına ise Cihaner, 'Tüm aramaların ve soruşturma işlemlerinin 23 Şubat 2009 tarihinde çok ayrıntılı bir talimat yazılmıştır. Soruşturmalarda birebir insan hakları ihlalleri olmamıştır' dedi. Katılmadığı arama ve gözaltına alma işlemlerinde sorumlu olamayacağına ilişkin sözlerine Mahkeme Başkanı Ersan Ülker'den, 'Soruşturma sizin talimatınızla yürütülüyorsa, tüm işlemlerinden de sizin sorumluluğunuz vardır' sözleriyle karşılık geldi.
SUÇLAMAYI KABUL ETTİ DELİLLER KANUNSUZ DEDİ
Yıllık izin dönüşü göreve 22 Eylül 2008'de başladığı halde 20 Eylül 2008'de faks çektirtiğine ilişkin iddiaları kabul eden Cihaner, bu uygulamanın yerleşik bir uygulama olduğunu söyleyerek cevap verdi. Cihaner, 'Bu uygulamayı yapmayan hiçbir meslektaşımız yoktur' dedi.
Ailesi YARSAV ve Kaçmaz oradaydı
Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi'nin Adalet Bakanlığı müfettişlerince hazırlanan dosya ile ilgili soruşturması neticesinde 'Görevi kötüye kullanmak, evrakta sahtecilik ve imar kirliliğine yol açmak' suçlarından dava açılmıştı. Duruşmaya, Cihaner'in eşi Muhteber, babası İsmail Hakkı, annesi Zeynep Cihaner ve kardeşleri, YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan, YARSAV Yönetim Kurulu üyeleri, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, bazı hakim ve savcılar ile çok sayıda vatandaş izlemek üzere katıldı. Cihaner'i, Turgut Kazan başta olmak üzere 14 avukat savundu.
Duruşma sonrası açıklama yapan Yarsav Başkanı Emine Ülker Tarhan, Yarsav olarak adil yargılanmaya güvendiklerini belirterek, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi hakkında yapılan suç duyurusu için de 'Rutin bir suç duyurusudur' karşılığını verdi.
14 Mayıs'ta dosya gelir...
Yeni Şafak
Yargıtay'da Cihaner'i kurtarma operasyonu
Ergenekon'un Erzincan ayağı soruşturmasının iki numaralı sanığı Başsavcı Cihaner, dün Yargıtay'da 'görevi ihmal' suçlamasıyla hakim karşısındaydı. Erzurum'da 'Silahlı Örgüt Üyeliği'nden yargılanan Cihaner'in dosyasını acilen isteyen Yargıtay, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne 'Darbe Andıcı' davasıyla birleştirme