Yargitay'dan Bayram Mesaisi Karari

Yargitay 9. Hukuk Dairesi, milli ve dini bayram günlerinde bir saat bile çalisan isçinin tam yevmiye hak ettigine hükmetti. Milyonlarca özel sektör çalisanini yakindan ilgilendiren karar, emsal teskil edecek.

Tam 8 sene çalistigi isyerinden çikartilan isçi; Is Mahkemesi’nin yolunu tuttu. Davaci isçi, fazla mesai ve hafta tatili alacaklarinin ödenmedigini, isyerinde bir ögün yemek ve servis uygulamasinin oldugunu, tüm resmi ve dini bayramlarda çalismasini sürdürdügünü ancak alacaklarin kendisine ödenmedigini öne sürdü. Ortalama iki ayda bir baska sehirde görevlendirildigini, kidem tazminati, fazla mesai alacagi, resmi ve dini bayram alacagi, hafta tatili alacagi ile saha prim alacaginin tahsilini talep etti. Davali sirket avukati, davacinin bulundugu alacak taleplerinin zamanasimina ugradigini, bu nedenle zamanasimi definde bulunduklarini, davaci iddiasinin aksine çalismasinin haftanin 5 günü 08:00 ila 17:00 saatleri arasinda oldugunu dile getirdi. Davali sirket avukati; davacinin bütün çalismasinin yasal çalisma süreleri içinde yapildigini, fazla çalismasinin ücrete dahil oldugunu, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalismadigini, sirketin düzenli ikramiye ödemesinin bulunmadigini, davaciya harcirahlarda dahil olmak üzere tüm ödemelerin eksiksiz olarak yapildigini, savunarak davanin reddini talep etti. Mahkeme; bayram genel tatil, hafta tatili ve fazla mesai ücretlerinin talep edilebilecegi gerekçesiyle davanin kismen kabulüne karar verdi. Karari davali sirket temyiz edince devreye giren Yargitay 9. Hukuk Dairesi emsal nitelikte bir karara imza atti.

Kararda su ifadelere yer verildi: "Is Kanunu’nun 47. maddesindeki açik düzenleme karsisinda ulusal bayram genel tatillerde çalistigi anlasilan davacinin çalistigi her bir ulusal bayram genel tatil günü için ilave 1 yevmiyeye (aylik maktu ücret/30) daha hak kazandigi gözden kaçirilarak hesaplamanin çalisilan saat üzerinden yapilmasi hatalidir. Isçi ulusal bayram-genel tatil günlerinde 1 saat dahi çalissa tam yevmiyeye hak kazanir. Hüküm altina alinan alacaklarin net mi yoksa brüt mü oldugunun hükümde belirtilmemesinin infazda tereddüt yasatacaginin düsünülmemesi de hatali olup, bozmayi gerektirmistir."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile