Yargıtay seçimi neden yapılamıyor?

Yargıtay seçimi neden yapılamıyor?

Vatan gazetesi yazarı Aydın Ayaydın bir türlü yapılamayan yargıtay üye seçimlerini köşesine taşıdı.

İşte Ayaydın'ın yazısı:

Yargıtay’daki 33 boş üyelik için Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nda (HSYK) seçimler yapılamadığı için Yargıtay’da inceleme bekleyen dosyalar görüşülemiyor ve vatandaş mağdur olmaya devam ediyor.

PEKİ HSYK'DA SEÇİM NEDEN YAPILAMIYOR?

Seçim yapılabilmesi için, Kurul Başkanı sıfatıyla Adalet Bakanı’nın bunu gündeme alması gerekiyor veya HSYK toplantısında bu maddenin sonraki toplantıda görüşülmesinin karar altına alınması gerekiyor. Karar alınırken de Kurul’un 7 üyesinin toplantıda hazır bulunması şart. İşte sorun burada. Bunun cevabı için kurulun hukuki yapısına bakmakta yarar var.

KURULUN YAPISI

HSYK 7 üyeden oluşur. Hükümet kanadından Adalet Bakanı Kurul Başkanı, Müsteşarı ise kurulun asil üyesidir. Kurul Başkanı sıfatıyla Adalet Bakanı’nın toplantılara katılmadığı hallerde onun yerine yüksek yargıdan gelen yedek üyelerden biri katılır. Müsteşarın katılmadığı hallerde ise onun görevlendireceği bir Müsteşar Yardımcısı katılır. Diğer 5 üye de yüksek yargıdan seçilen asil üyelerden oluşur. Bu 5 üyenin de 3’ü Yargıtay’dan, 2’si ise Danıştay’dan seçilen üyelerdir.

BAKAN KONTENJAN İSTİYOR İDDİASI

Uzun süreden beri Yargıtay’da emeklilik nedeni ile boşalan 33 üyenin yerine HSYK seçim yapamıyor. Nedeni ise Kurul Başkanı Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in bunu gündeme almaması. Gündeme alırsa hükümet kanadından iki kişi oldukları için yüksek yargıdan gelen 5 üye karşısında azınlıkta kalacak ve diledikleri hâkim veya savcıyı Yargıtay’a üye olarak seçemeyecekler. Bu nedenle Adalet Bakanı’nın yüksek yargıdan gelen diğer kurul üyelerine “Boş bulunan 33 üye seçimini aramızda paylaşalım. Adalet Bakanlığı olarak 11 kişiyi biz belirleyelim, siz kurul üyeleri de geri kalan 22 üyeyi seçin” önerisini götürdüğü Ankara’nın yüksek yargı kulislerinde yüksek sesle konuşuluyor.

KURUL ÜYELERİ KONTENJANA KARŞI

Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in 11 üyelik kontenjan isteğine kurulun yüksek yargıdan gelen 5 üyesi karşı çıkıyor ve “Yargıtay üyeliğini hak eden hakim ve savcıları kontenjan yoluyla değil, teker teker sicil dosyalarını inceleyerek ve oylamayla belirleyelim” diyor. Bu öneri karşısında Yargıtay’a istediği hakim veya savcıyı seçtiremeyeceğini anlayan Adalet Bakanı Ergin ise üye seçimini HSYK gündemine almıyor.

***

SEÇİM 2007'DE MAHKEMELİK OLMUŞTU

2007 yılında da HSYK’da Yargıtay’a üye seçimi ile ilgili benzer bir tıkanma yaşanmıştı. Üyeliklere istediklerini seçtiremeyeceğini anlayan dönemin Adalet Bakanı Cemil Çiçek, yasadan kaynaklanan yetkisini kullanıp bu maddeyi gündeme almıyordu. Ancak kurul bir başka gündemle toplanıp bir sonraki toplantıda seçimin gündeme konulması kararını alınca, bu kez dönemin Müsteşarı Fahri Kasırga veya vekili HSYK’nın toplantılarına katılmamış ve kurul uzunca bir süre toplanıp Yargıtay üyeliklerine seçim yapamamıştı. Bunun üzerine dönemin Kurul Başkanvekili Mahmut Acar tarafından Fahri Kasırga hakkında görevi kötüye kullandığı gerekçesi ile suç duyurusunda bulunulmuştu. Neyse ki uzunca bir aradan sonra kurul toplanmış, boş Yargıtay üyelikleri için seçim yapılmış ve tıkanan yargı rahatlamıştı.

BAKAN VE KURUL ÜYELERİ DE ISRARLI
Kurulun yüksek yargıdan 5 üyesi, üyelerin seçiminde adayların sicil dosyaları incelenip tek tek oylanması konusunda ısrarlı. Bakan Sadullah Ergin ise 11 üye seçiminin bakan olarak kendisine bırakılması konusunda ısrarlı.

Daha önce planlanmış bir inceleme gezisi için bazı bakanlık görevlileri ve yüksek yargı üyeleri ile birlikte HSYK üyeleri de yurtdışında bulunduğu için şimdilik seçim konusu askıda. Ancak önümüzdeki hafta kurulun göreve başlamasıyla konu yeniden gündeme gelecek. Yargı kulislerindeyse müsteşarın veya vekilinin kurul toplantılarına katılmaması halinde 2007 yılında yaşanan olayın bir benzeri olarak Kurul Başkanvekili Kadir Özbek tarafından, müsteşar hakkında suç duyurusunda bulunulacağı yüksek sesle konuşuluyor.

Umut ederim ki bu konu uzlaşmayla çözülür ve Yargıtay’da boş bulunan 33 koltuk sahibini bulur da, Yargıtay’da incelenmeyi bekleyen binlerce dosya karara bağlanır.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile