Komisyon, AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya başkanlığında toplandı.
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe, komisyon salonuna girişte yaptığı açıklamada, tasarının daha uygun bir salonda görüşülebilmesi ve görsel basının da toplantıyı izleyebilmesi için Adalet Komisyonu Başkanı'na başvuruda bulunduğunu ancak olumlu yanıt alamadığını söyledi.
Ünlütepe, "Diğer milletvekillerinin bu tasarılara katkısı engellenmek istenmektedir. Zor koşullarda bir yasal düzenlemeyi yapmaya çalışacağız" dedi.
Komisyon toplantısı, milletvekillerinin, Adalet Komisyonu toplantı salonunun görüşmeler için küçük olduğu ve sıkışıklık yaşandığı itirazlarıyla başladı.
Tartışmaların ardından toplantı, KİT Komisyonu toplantı salonuna alındı.
Ergin Komisyona bilgi verdi
Tasarının tümü üzerinde söz alan Adalet Bakanı Ergin, tasarının getirdikleri hakkında bilgi verdi.
Yargının öteden beri süregelen ciddi sorunlarının bulunduğunu dile getiren Ergin, bunlar içinde en önemlilerinin, vatandaşların adaletle buluşma sürecinde yaşadığı meşakkat ve yargılama sürelerinin uzunluğu olduğunu söyledi.
Yargının 3 sorunu
Ergin, yargının temel sorunlarını, "fiziki ve altyapı sorunları", "mevzuata dayalı sorunlar" ve "insan kaynaklarına dönük sorunlar" şeklinde 3 başlık altında topladı.
2002'den bugüne kadar fiziki sorunları önemli oranda çözdüklerini belirten Ergin, "Türk yargısının, özellikle ilk derece mahkemelerinin, il, ilçelerdeki çalışma ortamları, fiziki mekanları toplamda 569 bin metrekareyken, bugün 2,5 milyon metrekareye ulaştı. Fiziki mekan anlamında önemli rahatlama
sağlandı" dedi.
Ergin, mevzuattan kaynaklı sorunlara değinirken, 2002-2011 yılları arasında hukuk sisteminde temel, önemli yasaların yenilendiğine işaret etti.
Ergin, mevzuata dönük altyapıda önemli mesafeler alındığını, bu sorunun minimize edildiğini kaydetti.
Mahkemelerdeki iş yükü
İnsan kaynakları konusunda, arzu edilen sonucun elde edilemediğini belirten Ergin, şöyle devam etti:
"Yargıda iş yükünün süratle artmasına karşın hakim, savcı sayısında yeterli artış sağlanamamıştır. Yüksek mahkemelerdeki iş yükü, hem yüksek yargıda çalışanları mutazarrır hale getirmiştir hem de adalet bekleyen toplumun, vatandaşların bu ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzağa düşmüştür, mevcut kapasite. Adalet bekleyen toplumun, vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzağa düşmüştür"
Adalet Bakanı ayrıca, "Yargıtay'ın, 'istinaflar faaliyete girecekse, daire ve üye sayı artırımına gerek yoktur' yaklaşımı, çok aşırı iyimser bir yaklaşım" dedi.
"Gün geçmiyor ki toplum, kamuoyunun yakından takip ettiği, ciddi bir davanın zaman aşımına uğradığı haberiyle sarsılmasın" diyen Ergin, "Geldiğimiz noktada ne sadece istinaf mahkemelerinin 2010 yılının adli yılı başında devreye alınması ne de Yargıtay,
Danıştayın güçlendirilmesi bu sorunları çözebilecektir. Bunların, eş zamanlı, devreye alınmasıyla bu yükün altından kalkılabilir" şeklinde konuştu.
'Yargıtay ve Danıştay' gergin başladı
Yargıtay ve Danıştay'ın yeniden yapılandırılmasını öngören tasarının Meclis'teki görüşmeleri gergin başladı. Toplantıya gösterilen aşırı ilgi nedeniyle komisyon üyeleri oturacak yer bulamadı.