Yarım Asır Sonra Antep Fıstığı Üretimi Tekrar Deneniyor

BALIKESİR - Yaygın olarak tütün, domates ve salçalık biber üretilen Sındırgı ilçesinde, 50 yıl öncesine kadar yetiştirilen Antep fıstığı üretimine yeniden geçilebilmesi için proje hazırlandı. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından bölge çiftçisine yeni gelir kaynağı oluşturacak Antep fıstığı yetiştiriciliği için ilk etapta bin 500 çitlenbik ağacına aşı yapılacak.

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Metin Değirmenci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, coğrafi yapısı dolayısıyla Sındırgı'da genellikle tütün, domates ve salçalık biber üretildiğini söyledi.

Bölge halkı ve çiftçisine, alternatif olmasa da yeni gelir kaynakları oluşturmak için çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Değirmenci, bu kapsamda 50 yıl önce Bakanlıkça Antep fıstığına yönelik bölgede yapılan uygulamaları referans alarak bu ürünün yetiştiriciliği için harekete geçtiklerini anlattı.

İlçenin bazı noktalarında Antep fıstığı ağaçları bulunduğunu ancak verimlerinin istenilen düzeyde olmadığını bildiren Değirmenci, şöyle devam etti:

"O zamanın iklimi ile bugünkü durum arasında fark var. 50 yılda çok şey değişti. Ayrıca 50 yıl önce kullanılan aşılarla bugünküler de farklı. Yürütülen çalışmalar ve araştırmalar sonucu elde edilen kaliteli türlerin aşılarını kullanıyoruz. Antepfıstığı Araştırma İstasyonu Müdürlüğünden bin 500 aşı kalemi alındı. Bunun 500'ünü biz kullanacağız, bin aşı kalemini de vatandaşlara ücretsiz verdik. Arazilerindeki ağaçların aşılanmasında kullanacaklar. Bin 500 kalemle yaklaşık 10 bin ağaç aşılanır."

-"4-5 yıl sonra verim almaya başlayacağız"

Değirmenci, Antep fıstığını, bölgede çitlenbik olarak bilinen menengiç ağaçlarına aşılayacakları bilgisini verdi.

Başlangıçta bin 500 ağaç aşılmayı planladıklarını söyleyen Değirmenci, "Karaağaçköy yakınlarında Gavur Mezarı ile Köy Tepesi mevkisinde toplam 125 dönüm alanda çalışma yürütüceğiz. Ekiplerimiz ve aşılama kursu verdiğimiz çiftçiler, aşı yapmaya başladı.

Tekrar deniyoruz. 4-5 yıl sonra verim almaya başlayacağız. Asıl yerindeki gibi yüksek verimlere belki ulaşamayız ancak 50 yıl öncesine göre daha iyisini yakalayabiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Aşılamanın 15 Temmuz'a kadar tamamlanacağını vurgulayan Değirmenci, ilçede doğal olarak yetişen çitlenbikten bol miktarda bulunduğuna dikkati çekti.

Antep fıstığının, Sındırgı'da gelişeceğine ve yeni bir gelir kaynağı olacağına inandığına işaret eden Değirmenci, "Bölge halkı da bu ürüne ilgi gösteriyor" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile