Yarim Asirdir Görülmeyen Balik Türü Batman'da Görüldü

Yarim Asirdir Görülmeyen Balik Türü Batman'da Görüldü

BATMAN – Batman’in Sason ilçesinde nesli tükendigi düsünülen ‘Bantli Çöpçü Baligi’ görüldü. Yaklasik 47 yildir neslinin yok oldugu düsünülen balik türü Sason çayinda bulundu. Arastirmacilar türü arastirmak için harekete geçti.

Yaklasik yarim asirdir kayip olan ve dünyanin birçok yerinde aranan ‘Bantli Çöpçü Baligi’ Sason ilçesinde bulundu. Rize Recep Tayyip Erdogan Üniversitesi (RTEÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardimcisi Doç. Dr. Cüneyt Kaya ve Ars. Gör. Dr. Münevver Oral, Batman’da yürüttügü çalismalarla bulunmasi saskinliga neden oldu. Baligin bulundugu Sason ilçesinde çalismalarini genisletmek için bölgede çalismalar yürüten Doç. Dr. Cüneyt Kaya ve Dr. Münevver Oral, ilçedeki kurum amirleri ile birlikte tür hakkinda ilçedeki okullarda bilgilendirme konferansi düzenledi.

Kaya, baligi bulduklarinda çok mutlu olduklarini ifade etti.

Batman’da kayip olan bir tür haberi geldigini söyleyen Kaya, Ingiltere menseli bir organizasyonda dünyada en çok aranan 10 balik türü belirlenmis ve en çok aranan bu balik türünden biri de bantli balik türü oldugu tespit edildigini kaydetti.

Kaya, “Bunun üzerinde bizler de çok mutlu olduk. Arkadasim ile birlikte bir arastirma baslattik. Sarim deresi ve Sason ilçesinde bulunan Han deresinde arazi çalismasi baslattik. Bu çalismalar neticesinde bu baligi bulma sansimiz oldu. Buldugumuz an mutluluk verici bir andi. Bu baligi gelecek nesillere aktarabilmek için çalismalar baslattik. Çünkü çok dar alanda yasayan ve dünyada kirmizi listeden aranan bir balik türünden bahsediyoruz. Bölgede farkindalik olusturmak için bölgeye geldik. Baligi gelecek nesillere de aktarmak için çalismalarimiz devam edecektir” dedi.



“Neslinin tükendigi düsünülüyordu”

Yaklasik 47 yildir neslinin tükendigine inanilan balik türünün Sason çayinda bulundugunu ifade eden Oral, “Bu Balik türünü Batman’da bulduk. Bu balik türünün nesli tükendigi düsünülüyordu ancak biz bunu bulduktan sonra yaptigimiz çalismayla sadece mofrojik olarak degil, ayni zamanda genetik olarak ayrimlarini yaptik diger türlerden. Yaptigimiz çalismalar sonucunda bu türün uzun zamandir var oldugunu ancak bulunmayisinin sebebi dogru kullanilmayan ekipmanlardan kaynaklandigini düsünüyorum. Bizler, bölgeye gelerek tekrar arastirmalar baslattik. Bu bölgede kurum amirleri ve yerel yönetimlerle istisarelerde bulunarak türün bizden sonraki nesillere de aktarilmasi ve tanitilmasi için çalismalar yaptik” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile