Yarim Asirlik Ask Hikayesi

Yarim Asirlik Ask Hikayesi

Kocaeli’de yasayan Nizamettin ve Zülfiye Bozkurt çiftinin yillara meydan okuyarak bugünlere gelen evlilikleri, gençlere örnek oluyor. Senelerdir ayni yastiga bas koyan çift, birbirlerine küsmeden, kirmadan ve kirilmadan 55 yili geride birakti.

Körfez ilçesinde bulunan Kutluca köyünde yasayan Bozkurt çiftinin 55 yillik evliliklerindeki saygi ve sevgileri, görenleri hayretler içinde birakiyor. 55 yil önce dünyaevine giren Nizamettin (82) ile Zülfiye Bozkurt (72) çifti, hayatin bütün zorluklarini birlikte gögüslüyor. 3 çocuk sahibi çinarlarin birbirlerine duydugu sonsuz sevgi, görenlerin de takdirini topluyor.

"O kuru ekmek köfteden daha güzel gelirdi"

Gençlik yillarinda köy isleriyle ilgilendigini söyleyen Nizamettin Bozkurt, "Gençken köy isleriyle ugrasirdim. Daha sonra burada tas ocagi açildi ve orada çalismaya basladim. 8-10 kiloluk balyozlarla taslari kirardik. Taslari 4 köse sandik halinde yapar ve arabalara koyardik. 20 sene boyunca yaz kis tas ocaginda çalistim. 38-40 derecenin altinda 10 kiloluk balyozla çalisirdik. Yine de yorulmazdik. Kuru ekmegi yolda oynaya oynaya yerdik. O kuru ekmek köfteden daha güzel gelirdi. Eski malzemeleri gün gelir lazim olur diye sakladim. Bu malzemeleri torunlarima göstermek için sakliyorum. Tas ocaginda kullandigim malzemeleri çocuk korur gibi koruyorum, onlar benim hatiralarim" dedi.



"O benim 55 senelik hayat arkadasim"

Esi Zülfiye ile tanisma hikayesini anlatan Bozkurt, "Zülfiye ile tanismamiz çesme basinda oldu. Zülfiye ve köydeki kizlar gügümleri kollarina takip çesmeye su almaya gidiyorlardi. Arkadaslarim bana Zülfiye’yi gösterince onunla evlenmeye karar verdim. 18 Haziran 1968 yilinda evlendik. Hiç aklimdan çikmaz, 55 sene geçti aradan. Bize arabuluculuk yapan kisi bana, Zülfiye’nin annesinin evlenme isine olumlu bakmadigini, Zülfiye yerine baska birisini bulmami söyledi.

Benim içime o kadar sicaklik girmisti ki ’Kesinlikle baska istemem. Olursa o olacak, o olmazsa baska kimseyi istemem’ dedim. Nasipte beraber ömür geçirmek varmis, sonra annesi de razi oldu. Beraber çalistik, beraber yorulduk. 55 seneye dönüp baktigimda sanki bu hayati dün yasadim da bugün anlatiyorum. 55 sene nasil geçti insan farkinda bile olmuyor. O benim 55 senelik hayat arkadasim" diye konustu.



"Ilk basta agladim ama simdi elini birakmiyorum"

Eski gelenekleri yasattiklarini söyleyen Zülfiye Bozkurt, "Geleneksel yöntemle tas el degirmeniyle bulgur, bugday ögütüyoruz. Çocuklarimizi evlendirdik, esimle ikimiz tek yasiyoruz. Kisin çok kar yagarsa çocuklarimizin yanina kalmaya gidiyoruz. Nizamettin gelip beni gördü ve istedi. ’Olursa bu olacak olmazsa hiç evlenmeyecegim’ demis. Ben 16 yasinda oldugum için ilk olayin farkina varamadim. Koluma bilezikleri takinca agladim. ‘Tamam dedim bunlar beni gelin götürüyor’. Ilk basta agladim ama simdi elini birakmiyorum. Esim bensiz hiç duramiyor" seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile