Yarim Asirlik Gelenek Yeniden Hayata Geçirildi

Yarim Asirlik Gelenek Yeniden Hayata Geçirildi

Manisa’nin Saruhanli ilçesine bagli Pinarbasi Mahallesinde, yarim asirlik bir gelenek olan Hira Dede hayri, 10 yil aradan sonra yeniden gerçeklestirildi. Pinarbasi Köyü Muhtari Ahmet Güleç’in öncülügünde ve köy sakinlerinin destegiyle hayir yemegi tekrar düzenlenirken bundan sonra gelenegin her yil devam ettirilmesi planlaniyor.

Saruhanli ilçesinin Pinarbasi Mahallesinde, çesitli nedenlerden dolayi bir süredir yapilamayan geleneksel hayir yemegi, mahalle sakinleri ve muhtarligin gayretleriyle tekrar hayata geçirildi. Ilçe protokolü, mahalle sakinleri ve çevre köylerden yüzlerce kisinin katildigi yemege ilgi büyük oldu.

Muhtar Güleç: "Gelenegi yasatmak istiyoruz"

Pinarbasi Köyü Muhtari Ahmet Güleç, hayir yemeginin yeniden baslamasiyla ilgili olarak, "Horasan erenlerinden Hiri Dede Pinarbasi’nin kurucusu, köyümüzün yaklasik 450 yillik bir geçmisi var. Büyüklerimiz ve bizim için çok önemli bir zat. Eski Ismi Hiri Kiri olan köyümüzde yillarca Hiri Dede adina hayir yemegi düzenlenirdi. Mahallemizin köy oldugu dönemlerde bu hayir gelenegi çok genis katilimlarla yapiliyordu. Bazi nedenlerden dolayi yaklasik 10 yildir gelenege ara verilmisti. Bildiginiz üzere pandemi nedeniyle bunu hayata geçirmekte biraz zaman geçti. Allah milletimize ve devletimize bir daha böyle süreçleri yasatmasin. Biz mahalle sakinlerinin talebiyle bu hayri tekrar yasatmak istedik. El birligiyle verdigimiz uzun ugraslar sonunda bu önemli gelenegi tekrar hayata geçirmis olmanin mutlulugu içerisindeyiz. Seneye, eskiden oldugu gibi yöremizin önemli bir yemegi olan keskek ile renklendirerek uzun yillar daha bu hayir yemegini vermeye devam edecegiz. Istegimiz, yemek sayisini artirarak bu bereketli sofrayi herkesle eskiden oldugu gibi büyük katilimlarla paylasmak. Bu yil 1000 kisilik bir sofra hazirladik. Seneye tüm Türkiye’yi bu sofraya davet ediyoruz." dedi.

Güleç, insanlar arasinda birlik ve beraberlik saglanmasi ve kardeslik duygularinin pekismesi açisindan hayir yemeginin eskiden oldugu gibi asirlar boyu devam etmesini temenni ettiklerini söyledi.



Bolluk, bereket ve yagmur için dua edildi

Geleneksel hayir yemegi, Pinarbasi Köyü’nün kurucusu ve büyük din adami oldugu belirtilen Hira Dede’nin türbesinin bulundugu bölgede yapildi. Hayir yemegi, okunan mevlid-i serif ve dualarla basladi.

Daha sonra davetlilere ve halka yemek ikrami yapildi. Yemek sonrasi bereket, bolluk ve yagmur duasi yapildi.

Muhtarlik azasi Mehmet Ali Küçük, "Simdi mahalle olan köyümüzün kurucusu olan Hira Dede’yi anmak için yarim asirdan bu yana, her yil hayir yemegi düzenlenir. Bir müddettir yapilamamisti. Köyümüze ismini veren Hira Dede’nin kabri burada, köyün alt tarafinda bulunuyor ve ziyaretçisi eksik olmaz. Bizler, geleneksel olarak her yil hem Hira Dede’yi anmak hem de köyde bolluk ve bereket için hayir yemegini tekrar baslatabilmis olmanin sevincini yasiyoruz." diye konustu.

Aza Olcay Saribas ise sunlari söyledi: "Bu güzel gelenegin yasatiliyor olmasi bizler için çok kiymetliydi. Çocuklugumdan beri bilirim, daha dolu olurdu buralar. Bir müddettir hasret kalmistik. Tüm mahalle sakinleriyle bizler de elimizden gelen gayreti gösterdik. Çok sükür yeniden bir araya gelmek nasip oldu. Muhtarimiz Ahmet Güleç, azalarindan ben, Mehmet Ali Küçük, Musa Saglam, Ali Osman Saribas, köy sakinlerimizden Hikmet Kus, Mehmet Ali Yilmaz, Ferhat Çelik öncülügünde tüm köy sakinlerinin elbirligi ile bunu basardik. Emegi geçen herkese tesekkür ediyorum. Seneye soframizi yeniden bu tarihlerde verecegiz. Bu bereketli sofrayi herkesle paylasmak istiyor ve herkesi bu kardeslik sofrasina davet ediyoruz."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile