Yarın Dünya Sigarasız Günü

Malatya İl Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener,”Her yıl 5 milyon insan sigaradan ölmektedir” dedi.

İl Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, sigaranın zararları ile ilgili olarak şunları söyledi:
“Araştırmayla 15 ve üzeri yaş grubunda ülkeyi temsil eder bir örnekte, uygun ve standart bir protokol ile bilgi toplanarak tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı, sigara dumanına maruz kalma durumu, tütün kullanımını bırakma eğilimi, kişilerin medya ve sağlık uyarıları konusundaki tutum ve algıları ile ilgili bilgiler elde edilmektedir. Bu çalışma dünyada 14 ülkede eş zamanlı olarak yapılmıştır. Türkiye Küresel Yetişkin Tütün Araştırmasını (KYTA) ilk tamamlayan ülkelerden biri olmuştur. KYTA aynı kurumların işbirliğinde 2012 yılında tekrarlanmıştır.

2012 yılında yapılan KYTA'nın ön raporu TÜİK tarafından 31 Ağustos 2012 tarihinde açıklanmıştır. 2008 ve 2012 yıllarının sonuçları karşılaştırıldığında, tütün ve tütün mamulü kullananların oranı, 15 yaş üzeri nüfusta yüzde 31.2'den yüzde 27.1'e, erkeklerde yüzde 47.9'dan yüzde 41.5'e kadınlarda ise yüzde 15.2'den yüzde 13,1 'e düşmüş ve ülkemizin gösterdiği bu başarı 31 Mayıs 2013 tarihinde tüm dünyayla paylaşılacaktır.”
“Sigara kullanımı, dünyada en önemli önlenebilir hastalık ve ölüm nedenlerinden olup, her yıl 5 milyon insan sigaradan ölmektedir. Sigara ve tütün ürünlerinin kullanımı, başta kanserler, kronik akciğer hastalıkları, kalp krizleri, felçler ve cilt kanserleri olmak üzere 20’nin üzerinde öldürücü hastalığa yol açmaktadır. Sigara içmeyenlerde çevresel tütün dumanına maruziyet akciğer kanseri oluşumunu yüzde 32 oranında artırmaktadır” diyen Şener, açıklamasını şöyle tamamladı:
"Ayrıca sigara içimi; ülkelerin kaynaklarının boş yere harcanmasına, üretim kapasitesinde ve verimlilikte azalmaya, işgücü kaybına yol açmaktadır. Dolayısıyla sigara kullanımı, hem yol açtığı sağlık sorunları hem de oldukça büyük ekonomik yükü ile çok önemsenmesi gereken bir konudur.

İlimizde oluşturduğumuz il tütün denetleme ekiplerince, tütün kontrol denetimlerimiz aralıksız devam etmektedir. Yasanın tüm hükümleriyle birlikte uygulanmaya başlandığı 19 Temmuz 2009 tarihinden bu zamana kadar toplam 226 bin 334 denetim yapılmıştır. Okullarda verdiğimiz eğitimler aracılığıyla gençlerimize, yerel medya aracılığıyla halkımıza yönelik bilinçlendirme çalışmalar yapılmaktadır.

İlimizde sigara bırakma polikliniklerimiz 2010 Eylül ayından beri Malatya Devlet Hastanesi, Üniversite Hastanesi ve KETEM olmak üzere 3 merkezde hizmet vermektedir. Bu merkezlerimize 227 bin 600 kişi danışmanlık için başvurmuştur.

31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü nedeniyle; vatandaşlarımızın sağlığının korunmasının, Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak, Anayasal görev ve sorumluluklarımız olduğu bilinciyle tüm halkımızı “Dumansız Hava Sahası” programına destek vermelerini bekliyoruz. “
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile