Yarın regaib kandili (TV'lerin regaib kandili programı)

Yarın Regaip kandili. Peki TV kanalları Regaip kandili için neler hazırladı? Diyanet İşler Başkanı Ali Bardakoğlu da Regaip Kandili için bir mesaj yayınladı.

  Regaip Kandili veya Regâ ; ib Kandili Hicri takvimin Receb ayının ilk Cuma gecesine denk gelen kandil gecesidir . Kö ; kü ; ' arzulamak , meyletmek ' anlamlarına gelen regâ ; ib sö ; zcü ; ğü ; Kur ' an ' da geç ; mez . İslam kü ; ltü ; rü ; nde diğer kandiller gibi ö ; nemli bir yeri olan kandilde İslam peygamberi Hz . Muhammed ' in iki rekat namaz kıldığına ilişkin ç ; eşitli rivayetler vardır .
Regaip Kandili doğrudan Kur ' an kaynaklı olmasa da dinî ; kü ; ltü ; rde zamanla bü ; yü ; k kutlamalarla kutlanmaya başlanmış ve kendisine burada ö ; nemli bir yer edinmiştir . Klasik dinî ; kü ; ltü ; rü ; n yanı sıra tasavvuf geleneği ve kü ; ltü ; rü ; nde de bu kandil diğer kandiller gibi ö ; nemli bir yere sahiptir ve bü ; yü ; k kutlamalarla kutlanır .


ALİ BARDAKOĞLU ' NDAN KANDİL MESAJI

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu , Regaip Kandili nedeniyle yayımladığı mesajda , insanlığın ortak huzurunu tehdit eden terö ; r ve şiddetin , savaş ve dü ; şmanlığın yerini barış ve huzurun almasını diledi .

Bardakoğlu mesajında , 17 Haziran Perşembe gü ; nü ; nü ; Cumaya bağlayan gecenin , rahmet , bereket ve mağfiret mevsimi olarak nitelendirilen ü ; ç ; aylara girildiğini mü ; jdeleyen Regaip Kandili olduğunu belirtti .

Ü ; ç ; aylar olarak nitelendirilen Recep , Şaban ve Ramazan aylarının , kalplerin ve gö ; nü ; llerin manevi doyum mevsimi olduğunu ifade eden Bardakoğlu , bu aylar ' ' Mü ; slü ; manlar olarak Hakk ' ın rahmet , bereket ve mağfiretine olan iştiyakımızı zirve noktaya taşıyıp huzur iklimine doğru seyahat ettiğimiz mü ; stesna zaman dilimleridir ' ' dedi .
Bu ayların dini hayata canlılık kattığına , imani değerlerin ve ahlaki erdemlerin artmasına , yardımlaşma ve dayanışma bilincinin ç ; oğalmasına , inananların hayır ve iyilikte birbirleriyle yarışmasına vesile olduğuna dikkati ç ; eken Bardakoğlu , mesajında şu gö ; rü ; şlere yer verdi :
' ' Bu ö ; zel aylar ve bu ayların iç ; inde barındırdığı mü ; barek gü ; n ve geceler , bizlere , hızla geç ; en zamanın değerini idrak etmenin , durup dü ; şü ; nmenin , hayatın yoğun koşuşturması ve temposu iç ; inde kendimize dö ; nü ; p , gö ; nü ; l alemine nazar kılmanın ve iç ; e doğru bir yolculuk yapmanın imkanlarını sunar . Ayrıca Yü ; ce Allah ' a gö ; nü ; lden yalvararak , gü ; nahlarla kirlenmeye yü ; z tutmuş gö ; nü ; llerimizi tö ; vbeyle arındırma , kendimizi bulma ve bilme , nefsin sonu gelmez arzu ve ihtiraslarına dur deme ve onlardan uzaklaşma imkanını bahşeder .

Vahyin nü ; zulü ; nü ; n 1400 . yılını idrak ettiğimiz bu yılda , ü ; ç ; aylar ve bu aylarda bulunan mü ; barek geceleri fırsat bilerek , Yü ; ce Rabbimizin ç ; ağlar ü ; stü ; evrensel mesajını anlama , O ; nun anlam ve hikmetiyle buluşma ve hayatımıza tatbik etme adına , her zaman olduğu gibi gayretli olmak durumundayız . Ç ; ü ; nkü ; manevi ve ahlaki değerlerin yozlaştırıldığı , aile değerlerinin ve toplumun ortak bağlarının yok olmaya yü ; z tutarcasına zayıflatıldığı , dü ; nyanın sanal ve geç ; ici meşgalelerinin ve sonu gelmez heveslerinin bü ; tü ; n hayatımızı ve geleceğimizi ipotek altına aldığı gü ; nü ; mü ; zde , Yü ; ce Mevlamızın En ' am suresinde ' Bu ( Kur ' an ) da bizim indirdiğimiz bereket kaynağı bir kitaptır . Artık ona uyun ve Allah ' a karşı gelmekten sakının ki size merhamet edilsin ' buyurduğu ü ; zere , Rabbimizin rahmet yü ; klü ; mesajı Kur ' an-ı Kerim ' i daha iyi anlamaya , bunun iç ; in de onun değerlerini yaşamaya , yaşatmaya ve bu ç ; erç ; evede Sevgili Peygamberimiz ' in ( s . a . s . ) ö ; rnek hayatını ve ahlakını da rehber edinmeye ihtiyacımız bü ; yü ; ktü ; r . ' '

BARIŞ VE KARDEŞLİK İÇ ; İNDE BİRARADA YAŞAMA

Regaib Kandili vesilesiyle herkese başta Yü ; ce Yaratan ile olan bağlarını ve hayatlarını yeniden gö ; zden geç ; irmesini tavsiye eden Bardakoğlu , şunları kaydetti :
' ' Ahlak ve erdemin , doğruluk ve dü ; rü ; stlü ; ğü ; n , paylaşma ve dayanışmanın , hak ve hukuka riayetin , barış ve kardeşlik iç ; inde bir arada yaşamanın , yetime , ö ; ksü ; ze ve kimsesize kol kanat germenin , fakir ve ihtiyaç ; sahiplerine vermenin , acı ve kederleri paylaşmanın , dü ; şeni kaldırmanın , kutsal değerlere saygının , insani erdemler bağlamında ulaşılabilecek en ü ; stü ; n değerler olduğunu hissederek , sö ; z ve davranışlarımıza bu ç ; erç ; evede yö ; n verme kararlılığı iç ; inde olmalıyız . Zira bu mü ; barek gü ; n ve geceler değerlendirebildiğimiz , gü ; zel amel ve davranışlarla iç ; ini doldurabildiğimiz , yanlışlarımızın farkına varıp istikamete yö ; neldiğimiz ö ; lç ; ü ; de , bizim iç ; in kazanç ; lı ve bereketli zaman dilimlerine dö ; nü ; şecektir .
Bu duygu ve dü ; şü ; ncelerle aziz milletimizin ve yurt dışında yaşayan vatandaş ve soydaşlarımızla birlikte bü ; tü ; n İslam aleminin Regaip Kandili ' ni kutluyor , insanlığın ortak huzurunu tehdit eden terö ; r ve şiddetin , savaş ve dü ; şmanlığın yerini barış ve huzurun almasını , yapacağımız ibadet , dua ve yakarışların kabul olmasını Yü ; ce Allah ; tan niyaz ediyorum . ' '

KANDİL PROGRAMI

Bu arada , Regaib Kandili dolayısıyla TRT 1 ' de yarın akşam saat 20 . 00 ' da mevlid programı yayınlanacak .
Erzurum Ulu Camii ' nden canlı yayınlanacak kandil programına , Din İşleri Yü ; ksek Kurulu Başkanı Hamza Aktan katılacak .

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile