Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Emine Ülker Tarhan, Meclis Adalet ve Anayasa Komisyonu başkanlarına Anayasa değişiklik paketindeki yargıya ilişkin bölümlerin yargı bağımsızlığına darbe vurduğu yönündeki görüşlerini ilettiklerini söyledi. Tarhan, Adalet Bakanı hakkındaki suç duyurusuyla ilgili görevsizlik kararını ise daha sonra değerlendireceğini belirtti.
YARSAV'ın AK Parti'nin Anayasa değişikliği teklifinin desteklenmemesi yönünde başlattığı turlar sürüyor. YARSAV Başkanı Tarhan ve beraberindekiler, bugün Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ve Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ile görüştü. Tarhan, görüşmelerin ardından Meclis'ten ayrılırken gazetecilerin sorularını cevapladı. YARSAV'ın Anayasa paketinin yargıya ilişkin bölümleriyle bağlantılı olarak ziyaretlerini sürdürdüğünü belirten Tarhan, öncelikle ve özellikle Türk halkının temsilcisi
olan milletvekilleriyle, siyasi parti grup başkanvekileriyle, daha sonra yüksek yargı organlarının başkanlarıyla görüştüklerini hatırlattı. Bugün de Anayasa Komisyonu Başkanı ve Adalet Komisyonu Başkanı ile görüştüklerini ifade eden Tarhan, "Kendilerine paketteki yargıya ilişkin bölümlerin, yargı bağımsızlığına nasıl engel teşkil ettiği ve darbe vurduğu konusundaki görüşlerimizi ilettik. Kendileri notlar aldılar. Gelişmeleri birlikte takip edeceğiz. Biz girişimlerimize devam edeceğiz" diye konuştu.
Tarhan, yarın AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, pazartesi günü ise Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin'le randevularının olduğunu belirterek, bu süreçte sivil toplum örgütleriyle buluşmalarının gerçekleşeceğini söyledi.
Tarhan, YARSAV'ın Adalet Bakanı ile ilgili suç duyurusu hakkında mahkemenin görevsizlik kararı verdiğinin hatırlatılması üzerine, "Konuyla ilgili henüz bilgi sahibi değilim. Sizden alıyorum bilgiyi. Ayrıntıları sizlere açıklayacağız. Bilgileri alalım, toplayalım, kamuoyuna bir açıklama yaparız o konuda" diye konuştu.
Tarhan, "Görüşmelerde değişiklik önerileriniz oldu mu?' sorusu üzerine, yargı bağımsızlığına nelerin engel teşkil ettiği konusunda somut eleştirilerini sunduklarını ve bu metnin özellikle yargıya ilişkin maddelerinin kesinlikle yargı bağımsızlığına darbe niteliği olduğu yönündeki görüşlerini paylaştıklarını söyledi. Tarhan, komisyon başkanlarının ise bir takım notlar aldıklarını ancak net bir bilgi paylaşmadıklarını ifade etti. Tarhan, 'Siz mevcut Anayasa metninin korunmasını mı istiyorsunuz?' sorusuna
şu karşılığı verdi:
"Biz YARSAV olarak Anayasa'nın yargı bağımsızlığı bölümündeki bütün engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Bu anlamda Anayasa'nın elbette değiştirilmesini istiyoruz. Halkın adalete erişiminin, adalete ulaşımın ve adaletin hızlı gerçekleşmesi yolundaki tüm engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Zaten mücadelemiz bunun için."
Tarhan, YARSAV'ın taraflı olduğu yönündeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine ise, "Yargı bağımsızlığı, yargıç tarafsızlığının güvencesidir. Bizim YARSAV olarak tüzüğümüzde de bu yönde ilkeler vardır. Yargı bağımsızlığı ve yargıcın da bu bağlamda tarafsızlığı elbette yargının güvencesidir" değerlendirmesini yaptı.
Yarsav 'Anayasa'ya Hayır' Turunu Meclis'te Sürdürdü
Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Emine Ülker Tarhan, Meclis Adalet ve Anayasa Komisyonu başkanlarına Anayasa değişiklik paketindeki yargıya ilişkin bölümlerin yargı bağımsızlığına darbe vurduğu yönündeki görüşlerini ilettiklerini söyledi