Yaş Çay Alım Fiyatı Açıklandı (2)

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "ǜlkemizde 202 bin üretici yaklaşŸık 758 bin dekar alanda ortalama 1 ile 1,3 milyon ton yıllık yaşŸ çay üretimi gerçekleşŸtirmektedir. Ortalama verim dekar başŸına bin 500 kilogramdır. Bunun tabi kalitesinin artırılması, bizim dünya pazarlarında daha etkin olmamıza yol açar" dedi.

Eker, LJAYKUR Genel MüdürlüğŸünde 2014 Yılı YaşŸ Alım Kampanyasının açılışŸ töreninde yaptığŸı konuşŸmada, kampanyanın üreticilere, millete hayırlı olmasını temenni etti.
AK Parti hükumetleri olarak Türkiye'de bütün sektörlerde olduğŸu gibi, tarım sektöründe de Türkiye'nin üretimini önemli bir şŸekilde artırmak, refah düzeyini yükseltmek ve ekonomik faaliyet olarak tarım sektörünü daha iyi düzeye çıkarmak için bir dizi politika uyguladıklarını belirterek, "Bir çok proje gelişŸtirdik, tarım sektörüne de stratejik bir bakışŸ açısıyla yaklaşŸtık, Rize'de de kuşŸkusuz 135 bin çiftçiye ki bunun 126 bini ruhsatlı çay üreticisi. Bunun dışŸında çiftçi kayıt sistemine kayıtlı 9 bin çiftçi var" dedi.

Hükumetleri döneminde bu üreticilere 1 milyar 200 milyon lira karşŸılıksız nakdi hibe destek ödemesi yaptıklarını ifade eden Eker, şŸöyle devam etti:
"Sadece 2014 yılının ilk dört ayında toplam 106 milyon lira destekleme ödemesi yapıldı. Elbetteki çay önemli bir ürün, Türkiye için de önemli, Rize için de önemli ama bizim tarımın diğŸer alanlarında da diğŸer alt sektörlerinde de gelişŸme sağŸlanmasını, mono kültürden poli kültüre yani tek üründen, çok ürüne geçişŸi de sağŸlamamız gerekiyor. LJünkü biz bütün hayatımızı eğŸer bir tek ürüne bağŸlı halde tutarsak o üründeki herhangi problem, herhangi bir risk bize çok zarar verir. İşŸte bu nedenle gerek ürünü çeşŸitlendirmek, tarımsal ürünlerle ilgili faaliyetlerimizi, kırsal kalkınmayla ilgili faaliyetlerimizi artırmak, hayvancılığŸı gelişŸtirmek mümkün olan yerlerde, balıkçılığŸı gelişŸtirmek diğŸer meyve sebze türlerini, olabilir yerlerde bunları gelişŸtirmek içinde projeler uyguladık. Bu çerçevede yaklaşŸık eski parayla 8 trilyon Türk lirası kırsal kalkınma desteğŸi verildi.

40 ekonomik tesise yüzde 50 hibe destek verilmek suretiyle Rize'nin ekonomisine bunların kazandırılmasına bakanlık olarak yardımcı olduk ve sağŸladık. Yine çiftçilerimizin ürünleri daha verimli şŸekilde üretebilmelerini temin için de makine ekipman desteğŸi sağŸladık. Gerek kendi başŸına üretim yapan, gerekse gücünü birleşŸtirmek suretiyle daha büyük bir, örneğŸin kooperatif şŸeklinde örgütlenen kardeşŸlerimize de yine destekleme sağŸladık."
Eker, 2013 yılında Rizeli çiftçilere 51 milyon lira kredi imkanı sağŸlandığŸını anlatarak, şŸunları söyledi:
"225 işŸçiye 4 trilyon lira faizsiz hayvancılık kredisi temin edildi. Rize'nin, hükumetlerimiz döneminde toplam tarımsal üretim değŸeri yüzde 360 oranında artışŸ sağŸladı. 2002 yılında Rize'nin bütün çiftçilerinin ve üreticilerinin ürettiğŸi toplam tarımsal üretim değŸeri 270 milyon lira iken 2012 yılında bu rakam 1 milyar 240 milyon liraya yükseldi. Türkiye ile birlikte Rize'nin de tarım, hayvancılık sektörü büyüme kaydetti.

Rize'nin tarımsal ihracatı geçen zaman içinde 20 milyon dolardan 44 milyon dolara çıktı. Bakanlık olarak Rize'nin tarımının, hayvancılığŸının, balıkçılığŸının, meyve sebzeciliğŸinin, kırsal kalkınmasının temin edilmesi, gelişŸmesi için bir çok projeyi hayata geçirdik, bundan sonraki süreçte de bu projeler devam edecek."
Dünyada çay üretim alanlarının yüzde 46'sının LJin, yüzde 18'inin Hindistan, yüzde 7'sinin Srilanka, yüzde 6'sının Kenya, yüzde 4'ünün Vietnam, yüzde 4'ünün Endonezya, yüzde 2'sinin Myanmar ve yüzde 2'sinin Türkiye'de bulunduğŸunu vurgulayan Eker, sözlerine şŸöyle devam etti:
"ǜretim miktarına baktığŸımızda Türkiye toplam çay üretiminin de yüzde 5'ini karşŸılamaktadır. Dünyanın bütün kıtalarında milyarlarca insan çay tüketmekte. Bunun için önemli temel bir içecektir. Her millet kendi kültürüne göre, coğŸrafi şŸartlarına göre, kendi örfüne, adetine, yiyecek içecek kültürüne göre bunu tüketmekte. Kimi yeşŸil formda, kimi bizdeki gibi çoğŸunlukla siyah formda, kimi sütle, kimi şŸekerle, kimi başŸka bir takım maddelerle karışŸtırarak çeşŸitli şŸekillerde tüketmekte. Bizim için son derece de önemli. ǜlkemizde 202 bin üretici yaklaşŸık 758 bin dekar alanda ortalama 1 ile 1,3 milyon ton yıllık yaşŸ çay üretimi gerçekleşŸtirmektedir. Ortalama verim dekar başŸına bin 500 kilogramdır. Bunun tabi kalitesinin artırılması, bizim dünya pazarlarında daha etkin olmamıza yol açar. O nedenle miktar olarak bunu artırmak yerine kısa vadede kar gibi görünse de aslında sektörümüze de bölgemize de bütün vatandaşŸlarımıza, milletimize de yarar getirecek bir şŸey değŸil, aksine zarar getirebilecek potansiyeli olan bir tutumdur. O nedenle mutlak suretle kalitenin artırılması gerekiyor. Yeni çaylıkların özellikle düzenlenmesi konusu üzerinde duruyoruz. Bundan sonraki süreçte özellikle dünya pazarlarında bunu daha etkili, etkin şŸekilde satabilmemizin temel şŸartlarından birisi."
(Sürecek)
 
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile