Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 'Yalnız organik çay değil, bu bölgenin bazı illerinin tümden organik iller olması gerekiyor' dedi.
Çelik, ÇAYKUR Genel Müdürlüğünde düzenlenen, 2017 Yılı Yaş Çay Alım Kampanyası açılış töreninde yaptığı konuşmada, ülkenin çok önemli süreçlerden geçmesine rağmen 80 milyon vatandaşa hiçbir acı reçete içirmeden ve Ankara'nın yaşadığı önemli büyük sorunları hissettirmeyen yönetim anlayışında olduklarını belirtti.
Bakan Çelik, güçlü bir lider ve halkından güç alan bir iktidar olduklarını, eğer bu gücü bulmasalar bugün çay fiyatlarını açıklamak veya ülkenin geleceği ile ilgili olumlu bir şey söylemenin mümkün olmadığı bir tablo ile Türkiye'nin karşı karşıya kalabileceğini vurguladı.
Bakanlığı döneminde tarım vizyonu ve geleceği açısından tarım politikalarını milli tarım projesi altında toplayarak bu çerçevede bitkisel ve hayvansal üretimin geleceğinin milli bir temele oturması noktasında önemli adımlar atıldığına dikkati çeken Çelik, 'Çay, Türkiye'de 212 bin ailenin geçim kaynağı. Son derece önemli bir tarımsal ürün. Dünyada 4 milyon hektarda çay tarımı yapılıyor ve 6 milyon ton kuru çay elde ediliyor. Ülkemizde ise 76 hektar alanda 1,3 milyon ton üretilen yaş çaydan 270 bin ton kuru çay elde ediliyor. Yaş çay alımının yüzde 55'i ÇAYKUR, yüzde 45'i ise özel sektör tarafından yapılıyor. Çaydaki yeterlilik oranının yüzde yüz düzeyinde olduğunu belirtmek istiyorum.' ifadelerini kullandı.
Çayın stratejik bir ürün olduğuna işaret eden Çelik, aylardır yalnız arazide bunun ticareti ve üretimi ile meşgul olanların değil bilim insanların da öncülüğünde çay sistemi, çay anlayışıyla ilgili politikaların geleceğe nasıl taşınacağı ile ilgili çok önemli toplantılar yaptıklarını söyledi. Çelik, 'Ne gördük? Bilinçsiz ve gereksiz kullanılan kimyasal gübrelerin olduğunu gördük. Toprağın kalitesini almış götürmüş. Bu bölgenin geçim geleceği çaya endeksli hem de bu şekilde yanlışlar yapma ve ısrarcı olma gibi bir lüksümüzün olmaması gerekiyor.' şeklinde konuştu.
Tarlalarda bilinçsiz bir bakım olduğunu ve üretimde de yeterli bilincin olmadığını belirten Çelik, 'Ne kadar bilinçli bir şekilde bu tarımsal ürünün üretimini gerçekleştiriyoruz? Burada da sıkıntılar var. Çaylık alanların yenilenmesi yani yaşlılık sorunu, buna bir çözüm bulabildik mi? Bu sorunu çözmek için, el birliğiyle neler yapmamız gerekiyor? Bu, sizin çocuklarınızın ve torunlarınızın, bölgede yaşayan ve yaşayacak insanların geleceği açısından önemli olduğu için ifade ediyorum. Mülkiyet ve tapu sorunu var.' ifadelerini kullandı.
- Organik tarım çalışmaları
Çay tarımındaki sorunların çözümü için önemli iki adım atma kararı aldıklarını dile getiren Çelik, 'Birincisi çay kanunu. Bu konuda çok kez toplantı yaptık. Çay kanunu taslağını tamamladık ve başbakanlığa gönderdik. Önümüzdeki dönem içinde bunun yasalaşması konusunda irade, hükümette ve bakanlıkta. Çay üreticilerinin de bu yönde bir beklentisi var. Bunu hızlandıracağız.' dedi.
Bu yıl çay alanlarının yarısının organik üretime geçilmesi için değerlendirmeler yapıldığına ama 2018'e ertelenmesi konusunda talep geldiğine dikkati çeken Çelik, şöyle devam etti:
'Yapılması gerekeni zamanında yapacaksınız. Uzatmanın bir anlamı yok. Korkunun ecele faydası yok. Organik çaya geçmekten başka çıkış yolu var mı? Birisi çıkıp diyecek ki 'dekar başına 150 kilo kimyasal kullanıyor, 200 hatta 300 kilo kullanalım' diye bir şey söylenemeyeceğine göre, tablo vahim olduğuna göre, yapılması gereken belli ve bunu geciktirmenin bir anlamı yok. Bu irade bakanlıkta, bizde var. Buradan çok farklı seslerin çıkmasına gerek yok. Bilim insanları ve üretici ile konuşuyoruz 'acil' diyor. Yalnız organik çay değil, bu bölgenin bazı illerinin tümden organik iller olması gerekiyor. Rize, Artvin, Gümüşhane, Bayburt ve Tunceli gibi bazı illerin üretimde tümden organiğe geçmesi noktasındaki kararlılığımızı hemen 2018'de gerçekleştirmemiz gerekiyor. Kimin bu konuda farklı görüşü varsa gelsin biz onu, o bizi ikna etsin. Bu işi artık rayına koyalım. Bu karalılığımızı yeniden yıllara yaymayalım. Yapılması gerekeni biran önce gerçekleştirelim.'
- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı'da toplantıda yaptığı konuşmada, bölgenin en önemli ürünü olan çay üretiminin bir markaya dönüştürülmesi hedefi olduğunu belirtti.
Organik tarım için en önemli adımın organik çay üretimine geçiş olduğunu vurgulayan Yazıcı, şunları söyledi:
'Dünyada uluslararası ilişkilerde en önemli konu gıda üretimidir. İnsanların gelir düzeyi artıkça gıdada nitelikli ürünler talep edilmekte ve organik ürünler takip edilmektedir. Mevsim ve toprak koşulları itibariyle organik çay üretimine uygun bir coğrafyadayız. Bundan ödün vermemeliyiz. Özel sektör, kamu, üretici ve tüketiciler olsun çayın bir marka haline dönüşümünü sağlamak ve kaliteli olabilmesi için organik çaya geçiş konusunda bir ortak zemin oluşturarak onun üzerinde yürümeliyiz.'
Toplantıya Çelik ve Yazıcı'nın yanı sıra AK Parti Rize milletvekilleri Hasan Karal, Hikmet Ayar, AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, fabrika müdürleri ile davetliler katıldı.
(Bitti)
Yaş Çay Alım Fiyatı Açıklandı (2)
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik: 'Yalnız organik çay değil, bu bölgenin bazı illerinin tümden organik iller olması gerekiyor' 'Rize, Artvin, Gümüşhane, Bayburt ve Tunceli gibi bazı illerin üretimde tümden organiğe geçmesi noktasındaki kararlılığımızı hemen 2018'de gerçekleştirmemiz gerekiyor'.